„Az idő ellenem dolgozik, de vigyázok magamra”

Iniesta a hosszabbítás után | Nem ígér semmit, hogy meddig marad

Andrés Iniesta meghosszabbította a szerzõdését a Barcelonával, mindezt úgy, hogy nem lehet tudni, pontosan hány évig lesz még a klub játékosa. De marad, és biztosan marad addig, amíg õ úgy érzi, tudja segíteni a csapatot. A középpályás az aláírási ceremóniát követõ sajtótájékoztatóján minden lényeges kérdésre válaszolt, ami a múltat, a jelent és a jövõt illeti.

Kezdõ gondolatok

„Ez egy különleges nap a számomra, ahogyan volt már máskor is. Folytatom az otthonomban, továbbra is álmodozhatok arról, hogy elérek nagy dolgokat ezzel a klubbal. A Barça látott engem felnõni és fejlõdni. Számomra az, hogy kapitány lehetek ennél az intézménynél egy óriási megtiszteltetés. Nagyon hálás vagyok az elnöknek, hogy megadja számomra ezt a lehetõséget, és bizalmat, aláírva ezt a szerzõdést. Az megfizethetetlen érték, hogy eljuthatunk a szezon végéig és beszélhetünk nyugodtan arról, hogy kinek mi a jó. Az én kötõdésem ehhez a klubhoz soha nem konfrontációval alakult. Itt leszek addig, amíg a testem és a fejem azt mondják, hogy ez lehetséges. Sehol máshol nem lennék jobban, mint itt. Az egyedüli dolog ami foglalkoztat, hogy jussunk el a szezon végéig, és küzdhessünk minden trófeáért, és hogy a sociók és a szurkolók élvezzék ezt velünk együtt.”

Mit jelent egy életre szóló szerzõdés?

„Emögött a hosszabbítás mögött nagyon sok év, önfeláldozás, jó és rossz szituációk vannak. Büszkeséggel tölt el, hogy tehetek még egy lépést ebben a klubban. Azt már hallhattátok tõlem, hogy a célom mindig az volt, hogy itt legyek, de nem csak úgy, hogy legyek itt, hanem, hogy legyek fontos. Remélhetõleg ez még sokáig így lesz, most nehéz elképzelnem, hogy mit fogok gondolni májusban vagy júniusban. Jelen pillanatban boldog vagyok azzal, ahogyan alakulnak a dolgok. Úgy látom, hogy játszhatok tovább, a jövõt pedig majd meglátjuk. Nem szeretek nagyon hosszú távon tervezni, mert mindig minden megváltozhat.”

Valverde befolyása

„Tudtam, hogy azt nem mondaná, hogy nem számol velem. Tudom, hogy meddig mehetek el, hogyan érzem magam. Nem volt soha olyan beszélgetés közöttünk, hogy „mit vársz tõlem?”. A sikeréhség, és az adni akarok szavak mindig velem voltak. Remélem, hogy meg is maradnak.”

Leo hosszabbítása

„Ami nem hiányozhat az a párbeszéd. A klub szeretné, hogy Leo legyen itt, ahogyan azt mi is, mindannyian szeretnénk. Mindig is ezt mondtam. Bárcsak soha ne fejezõdne be ez a történet. Leo az egyedüli és elnyûhetetlen játékos ahhoz, hogy sikereket érjünk el. Ez arról szól, hogy mikor jön el a pillanat, és remélhetõleg ez minél hamarabb lesz.”

Életre szól

„Az a cím, hogy életre szól, nem teljesen igaz. Meg fogom változtatni az elképzelésemet, amikor úgy látom, hogy nem vagyok már fontos, vagy csak azért lennék itt, hogy itt legyek. A klub bízik bennem, hogy eljutunk jól a szezon végéig, aztán akkor majd meglátjuk, hogy mit teszek.”

21 éve Barcelonában

„12 évesen jönni, látni, hogy most 33 éves vagyok, és belegondolni, hogy mi minden történt itt velem… A Barça az én otthonom, az a hely, ahol a legjobban érzem magam, és az a klub, amelyik bizalmat ad, hogy írjam alá ezt a szerzõdést. Bíznak az õszinteségemben, a személyemben, ez a legfontosabb a számomra.”

Rövid távon gondolkozás

„Mindenki megértheti, hogy egy 33 éves ember már sok mindent megfontol, hogyan látja, hogyan érzi, milyen vágyai vannak a pályán belül és kívül. Ahogy mondtam is nektek, jelen pillanatban jól vagyok, játszom és vigyázok magamra.”

Kötelék a klubhoz

„Nem gondolkoztam azon, hogy ezt vagy azt szeretném csinálni. A jelenem a foci, futballistaként élni, és a lehetõ legjobban vigyázni magamra, hogy ezt minél tovább el tudjam nyújtani. Az idõ ellenem dolgozik, ez nyilvánvaló. Ez alatt az idõ alatt fel fogok készülni a jövõre. Továbbra is a focival szeretnék foglalkozni, nem tudom még, hogy pontosan milyen módon, de a foci az életem, és tulajdonképpen az egyedüli dolog, amit tudok. Hosszú évekre nem szerencsés, és kicsit kockázatos dolog tervezni, mert minden megváltozhat egy pillanat alatt.”

Válogatott

„Ugyanazt tehetem a válogatottal, mint a Barçával, de itt sem szeretnék elõre jóslatokat tenni, hogy mi történhet. Ezt majd meglátjuk, most nem tudhatom, hogy mit fogok érezni áprilisban vagy májusban. Nem tudom, hogyan leszek akkor. Remélhetõleg akkor is sikeréhes leszek, de nem szeretnék becsapni senkit: a dolgok meghatározott pillanatokban a végére érnek.”

Tárgyalások

„Soha nem volt probléma közöttem és a klub mögött. Egyszerûen a dolgoknak megvan a maguk fejlõdése, ideje, amikor be kell következzenek.”

Visszavonulás

„Tudom, hogy hogyan mûködik a foci világa, a vélemények, és a pillanatok. Tavaly voltak olyan hónapok, amikor úgy tûnt, nekem már végem van. Most úgy tûnik, hogy Iniesta a második fiatalságát éli. Aki a legjobban tudja, hogy hogyan érzem magam és hogyan vagyok fejben az én vagyok. Tisztában vagyok a lehetõségeimmel, és amikor látom, hogy ezek gyengülnek, akkor vége. Szeretném továbbra is naggyá tenni ezt a klubot, ez érdekel”

Bartomeu beszéde

„Ez a megállapodás nagy öröm számomra, mint culé. A klub fejlõdik, és csinál olyan dolgokat, mint hogy hosszabbít egy játékossal egy életre. Elsõ alkalommal fordul elõ ilyesmi 118 éves történetünkben. Egy kivételes játékost jutalmazunk egy kivételes megállapodással. 12 évesen jött, tudja, mit takarnak a gránátvörös-kék színek, része volt a sikerkorszakunknak 2003-tól kezdve. Andrés egyensúlyt adott ennek a csapatnak. Sokan voltak már itt, de mindig van valaki, aki örök. A Barçában nincs még egy futballista, mint õ. Megnyerte magának ezt a megállapodást, és egy példa lesz minden jövendõ generáció számára. Srácok, figyeljetek Andrésre, arra, ahogyan játszik, és elsõsorban arra, amilyen ember.”