A Barça a Kubala utca mellett

Utcát nevezhetnek el róla Barcelonában | A Magyar Konzulátus is támogatja

Az FC Barcelona a hétfõi igazgatótanácsi ülésén arról döntött, hogy támogatja azt a kezdeményezést, amit többek között a Barcelonai Magyar Konzulátus is, hogy utcát nevezzenek el a városban Kubala Lászlóról.

Azt egyelõre nem lehet tudni, hogy van-e már konkrét elképzelés, konkrét utca, amelyet átneveznének Kubala nevére, de az biztos, hogy a kezdeményezést a magyar konzulátuson felül támogatja az Agrupación Barça Jugadores, azaz a korábbi Barcelona játékosokat tömörítõ szervezet, illetve a Barça Veteránok csoportja, és most már az FC Barcelona is.

A kezdeményezés már jó néhány éve él, de az FC Barcelona hivatalból még nem döntött amellett, hogy támogassák ezt az ötletet. A dolog érdekessége, hogy Kubaláról jó néhány más városban neveztek már el utcát, többek között Granadában, Palamósban és Vegas del Genilben, pont Barcelonában azonban még nem.

Ezért a felek a Barcelonai Önkormányzatnál fogják benyújtani ezt a kezdeményezést, ahol majd döntést hozhatnak a javaslatról.

Kubala Lászlót választották korábban az évszázad Barcelona játékosává, 1950 és 1962 között volt a klub játékosa, egy rövid idõszakig edzõje is. Nem véletlen, hogy az õ szobra áll a Camp Nou elõtt.

Arról a legendáról, hogy a Barcelona korábbi stadionja, a Les Corts már kicsinek bizonyult Kubala és a csapat népszerûsége miatt, és így Kubalának döntõ hatása volt-e a Camp Nou megépítésében, itt írtunk egy 10 évvel ezelõtti tényfeltáró cikkünkben.