Két villanás döntött: Barcelona – Real Sociedad 2-1

Továbbra is 9 pont az előny - Minimalista játék

Nyert, így újabb három ponttal közelebb került a LaLiga megnyeréséhez a Barcelona szombaton este. Ahogyan várni is lehetett, a MU után nem ment olyan könnyen, de végül sikerült kipipálni ezt a bajnokit is. Közel a bajnoki cím.

Nagy iramban kezdett mindkét csapat, nyoma sem volt tapogatózásnak az első percekben. Különösen feltűnő volt a kezdőcsapatba sérülése után visszatérő Dembélé aktivitása, aki nagy elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe. Az európai kupaszereplésről álmodó baszkok igyekeztek magasan letámadni, és ezzel megzavarni a Barcelona labdakihozatalát, amikor pedig kezdeményezniük kellett, sokpasszos játékkal igyekezték a támadásaikat szövögetni. A 9. percben a Suarez ellen elkövetett szabálytalanság miatt végezhetett el szabadrúgást a hazai csapat a kaputól mintegy 22 méterre, Messi azonan a sorfalba lőtte a labdát. Az első negyedóra végére leült a találkozó, az irányítás főleg a Barca kezében volt, az utolsó passzokba azonban mindig hiba csúszott. Ezen felül pedig mind az elmúlt hetekben megszokott hatékony szélsőjáték, mind a hatékony letámadás hiányzott a katalánok játékából.

A 25. percben egy Rakitic-Messi-Vidal kényszerítőzés után a chilei középpályással szemben szabálytalankodtak a Sociedad védői a kaputól 19 méterre, a labda mügé Messi állt, finom elnyesett labdája a háló tetején landolt. Emelt a tempón a Barcelona, erőteljesebbé vált a hazaiak letámadása, ennek köszönhetően már a Sociedad térfelén visszaszerezték a labdát Messiék, ugyanakkor továbbra sem voltak elég pontosak a befejezéseknél, így mind Dembele, mind Messi góllal kecsegtető lehetősége kimaradt. A 35. percben kimaradt a mérkőzés addigi legnagyobb helyzete: Pardo ívelt lágyan a tizenhatoson belülre érkező Juanmihoz, közelről leadott lövését bravúrral védte ter Stegen. Kettő perccel később Jordi Alba balról érkező beadását követően Suarez elől mentettek nagyott a baszk védők. A 41. percben Messi bolondította meg a vendégek bal oldalát a tizenhatosan belül, visszagurított Albának, aki Suareznek továbbított, az uruguayi közelről leadott lapos lövését Rulli védte. A félidő vége előtt egy perccel megszerezte a vezetést a Barcelona: Lenglet támadta a labdát, az ötösön felugorva pedig védhetetlenül fejelt a léc alá, a francia bekk első bajnoki góljával barcelonai előnnyel fordultak a csapatok (1-0). Ez volt a Barcelona első szögletből elért gólja az idei bajnoki szezonban.

Bátran kezdte a második félidőt a Sociedad, az első percekben támadólag léptek fel. Először Willian José fejelt a kapu fölé, majd az 51. percben Ruben Pardo megpattanó lövését védte nagy bravúrral ter Stegen. Továbbra sem pörgött fel a katalán egylet, egy ízben Alba és ter Stegen nem értette meg egymást, ami majdnem gólt eredményezett. A magasan feltolt baszk védelmen a Barcelona a védők mögé belőtt labdákkal próbált – elsősorban Dembéle révén – fogást találni, azonban a támadások befejezése hagyott kívánnivalót maga után. A mérkőzés képe alapján nem érkezett váratlanul az egyenlítés: Merino zseniális, védők mögé laposan belőtt labdáját Juanmi pöccintette el a kilépő ter Stegen felett, 62. perc, 1-1. Egy percen belül érkezett a Barcelona válasza: Jordi Alba a Messitől kapott labdát a tizenhatos vonalánál átvette, befele tolta, majd jobb lábbal kilőtte a hosszú sarkot. A játékvezető a lesen lévő Dembéle pozícióját vizsgálta meg olyan szempontból, hogy takarta-e a kilátást Rulli elől, avagy sem, kollégái segítségével végül úgy ítélte meg, hogy nem, így lett hivatalosan is 2-1 az állás.

A 70. percben érkezett a pályára a hét közben a Camp Nout csendre intő Coutinho Dembélè helyére. A Sociedad nem adta fel, továbbra is sok passzal és labdabirtoklással operálva próbált helyzeteket kialakítani, a támadásaikból azonban hiányzott az átütő erő. A Barcelona főleg a baszk védők hibáira várt, egy elpasszolt labdából Suarez indult meg Rulli kapuja felé, a mellette felfutó Rakitic elé játszott, aki azonban éles szögből az oldalhálóba lőtt a 78. percben. A 81. percben egy barcelonai szabadrúgás Pardo fején csúszott meg, a felgyorsuló labda meglepte a hosszú oldalon érkező Vidalt, így az egész mérkőzésen nagyon hasznosan játszó chilei estében 4 méterről a kapu fölé lőtt. Az idő előrehaladtával egyre többet kockáztatott a hátrányban lévő vendégcsapat, így egyre több terület nyílt a barcelonai kontráknak, azonban a koncentrációval és a befejezésekkel továbbra is problémák voltak mind Messi, mind Suarez esetében.

A hátralévő időben említésre méltó történés nem történt már, a Barcelona igencsak takaréklángon égve nyert az utolsó pillanatig becsülettel küzdő és a játékról alkotott elveit egy pillanatig sem feladó Real Sociedad ellen, így 5 fordulóval a bajnokság vége előtt továbbra is 9 pont az előnye a második helyezett Atlético Madrid előtt.

FC Barcelona – Real Sociedad: 2-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
75.470 néző
Vezette: González Fuertes

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Arthur (Busquets, 56. perc), Vidal (Sergi Roberto, 90. perc), Rakitic – Dembélè (Coutinho, 52. perc), Suarez, Messi

Real Sociedad: Rulli – Zaldua, Elustondo, Llorente (Muguruza, 97. perc), Munoz – Zubeldia (Sangalli, 54. perc), Merino – Oyarzabal, Pardo, Juanmi (Sandro Ramirez, 87. perc) – Willian José

Gólok: Lenglet (45′), Juanmi (62′), Alba (64′).