Győztes rajt a BL-ben: Barcelona-Ferencváros 5-1

Dicséretesen és helyenként jól játszó Fradi

Győzelemmel kezdte a Bajnokok Ligája 2020/2021-es idényét a Barcelona. A katalán csapatra a Ferencváros kétszer is komolyan ráijesztett az első húsz percben, de aztán Messi és Ansu Fati vezetésével végül közepesnél kicsivel jobb játékkal is magabiztos sikert aratott Ronald Koeman együttese a dicséretesen küzdő és gólt is szerző magyar bajnokkal szemben. A játékon természetesen van mit javítani, legközelebb immáron szombaton, a Real Madrid elleni hazai El Clasicón.  

A mérkőzés az első perctől kezdve a várt mederben zajlott: a Barcelona mezőnyfölényben játszott, a Fradi azonban szervezetten védekezett, így komoly helyzetet nem sikerült kialakítania a hazai csapatnak. A 10. percben derült égből a villámcsapásként Tokmac lépett ki a védők közül, a tizenhatos előtt befelé húzott, majd kilőtte a hosszú felsőt – mint utólag kiderült, lesről; a partjelző bántóan későn emelte zászlaját. Nem játszott megilletődötten a Ferencváros, a megszerzett labdákat nem vagdosta előre első szándékból a magyar csapat, a Barcelona letámadása nem mindig volt hatékony, így komolyabb nyomást nem tudott kifejteni a zöld-fehérekre.

Az első igazán nagy hazai helyzetre a 17. percig kellett várni: egy pillanatra kihagyott a koncentráció vendégoldalon, Messi kényszerítőzött Fatival, az argentin lövését azonban Dibusz védeni tudta.

A 20. percben a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki a Fradi: Tokmac vette át szenzációsan a labdát a tizenhatoson belül, a mellett felfutó Isael elé tette a labdát, aki kiszorított helyzetből iszonyatosan erővel a felső lécet találta el. A 22. percben a tizenhatos sarkáról végzett el szabadrúgást Messi, beadás helyett a tizenhatos vonalánál álló Coutinhonak passzolt, aki egy állítás után lőtt a kapu mellé. A 26. percben Messi indult el a jobboldalról, kicselezett két védőt, a harmadik csak szabálytalanul tudta megállítani a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott: a büntetőt a jó irányba vetődő Dibusz mellett Messi váltotta gólra, 1-0.

A gól láthatóan megnyugtatta a Barcelonát, a letámadás is egy fokkal hatékonyabb volt, ezért a vendégcsapat már nem tudott olyan veszélyesen építkezni a megszerzett labdákkal – néha néha azonban sikerült: a 34. percben Civic adott élesen középre, Netonak kellett igyekeznie, hogy a berobbanó Tokmac elől lehúzza a labdát.

A 36. percben Messi és Trincao kavargatott a jobbszélen, a portugál a tizenhatoson belül laposan adott középre, Fati 5 méterről leadott lapos lövését óriási bravúrral védte Dibusz. Egy perccel később Messi lépett ki a védők közül, kiszorított helyzetből a felsőlécet találta el – a partjelző időközben lest intett. A 38. percben a nagyot játszó Tokmac ütempasszával Zubkov lépett ki, azonban jobbal nem találta el jól a labdát.

A másik oldalon a másik 10-es volt egyre inkább elemében: Messi kiugratásával Trincao lépett ki, a kapujából kirontó Dibusz védett bravúrral. A 41. percben Ansu Fati növelte kettőre az előnyt: a fiatal spanyol a tizenhatos sarkától passzolt vissza De Jonghoz, a holland kiugratta a védők közül kilépő csatárt, aki Dibusz mellett egyből eltette a labdát a hosszú sarokba, 2-0.

A második félidőt lendületesebben kezdődött, mint az első: a Ferencváros próbált egy kicsit feljebb jönni, ennek viszont az volt a következménye, hogy hátul jobban kinyílt a magyar bajnok, így a Barcelona támadói lendületből vezethették a labdát a vendégvédelemre. A harmadik gól mégsem ilyen szituációból, hanem felállt védelem ellen született: gyors, rövidpasszos játék után Messi középre játszott Fatinak, ő sarokkal tovább passzolta Coutinhónak, aki a tizenhatoson belülről a balösszekötő helyéről kapásból lőtt a Fradi kapujába, 3-0 – a labda még megpattant a blokkolni igyekvő Botka lábán.

A Ferencváros láthatóan egyre inkább fáradt, egyszer-egyszer azonban eljutott a Barcelona kapujáig, főleg Tokmacnak köszönhetően: a 60. percben a csatár kilépett a védők között, kicsit kisodródott, visszatett labdáját Isael az égbe lőtte a tizenhatos vonaláról.

Tokmacra nem volt ellenszere a Barcelona védelmének: a 69. percben Zubkov adott zseniális labdát a kezdőkörből a norvég csatárnak, aki lefutotta Piquét, a világ- és Európa-bajnok védő csak lerántani tudta; tizenegyes a Fradinak, piros lap Piquének, a büntetőt Haratin váltotta gólra, 3-1.

A gól után vérszemet kapott a vendégcsapat, áttevődött a játék a Barcelona térfelére. A 75. percben Boli előkészítése után Mak lőtt az oldalhálóba. A 78. percben egy szép támadás végén Boli tizenhatoson belülről leadott lövését blokkolta Lenglet.

A kiállítás után fékezetten futballozó Barcelona villant még egyet a 83. percben: Dembélé forgatott meg mindenkit a jobboldalon, a középre adott labdáját Pedri a tizenegyespontról lőtte Dibusz kapujába, 4-1.

Becsülettel küzdött a Fradi, a 87. percben Boli jobbról érkező beadása eljutott a másik oldalra, Mak lövését Neto védte bravúrral. Erre a helyzetre egy barcelonai gól volt a válasz: Messi fordult meg a tizenhatoson belül, lekészítette a labdát Dembélének, a francia csatár pedig kapásból a léc alá küldte a játékszert, 5-1. Az utolsó percekben még Messi szabadrúgását védte bravúrral Dibusz, ez volt a mérkőzés utolsó momentuma.

Barcelona – Ferencváros  5-1 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött
Vezette: Scharer S. (svájci)

FC Barcelona: Neto – Sergi Roberto (Junior Firpo 61’), Piqué, Lenglet, Dest – Pjanic (Busquets), De Jong – Trincao (Dembélé 61’), Coutinho (Araujo 70’), Ansu Fati (Pedri 61’) – Messi

Ferencváros: Dibusz – Botka (Lovrencsics 76’), Blazic, Kovacevic, Civic (Heister 61’) – Sigér, Haratin, Laidouni (Somalia 61’) – Zubkov (Mak 70’), Tokmac (Boli 70’), Isael

Gól: Messi 27’ (büntető), Ansu Fati 41’, Coutinho 52’, Pedri 82’, Dembélé 89′ illetve Haratin 69’