A fájdalmas realitás, amiből Messi már nem akart többet…

Túl nagy volt a különbség a Barcelona és a PSG között. Zavaróan nagy. De a jövőre tekintettel alighanem az a legjobb döntés, ha elfogadja az ember, hogy ez a jelen, és sok jó döntés és sok munka árán lehet a jövő más. 

Szembesülés a  realitással

Ez a Barça már jobb csapat, mint volt ősszel. És már képes jobb lenni sok más csapatnál. Képes arra is, hogy nyerjen hét meccset zsinórban a Ligában, ami ősszel elképzelhetetlen lett volna. De azt el kell fogadni, hogy arra még nagyon nem képes, hogy partiban legyen egy egyenes kieséses meccsen Európa legjobb csapataival. És a PSG most világosan Európa egyik legjobb csapata. Már üzenet lehetett az is, hogy a Sevillával szemben elveszítették a Király Kupa odavágóját, aligha volt véletlen. De ez még egy szinttel feljebb volt, és ebben a pillanatban még óriási a különbség egy BL-re esélyes PSG és egy épülőben lévő Barcelona között.

Messi valami ilyet akart elkerülni?

És a hasonló élmények miatt akart elmenni múlt nyáron. Természetesen igaz, hogy most egy épülő Barcelonáról van szó, amelytől nem várható el a BL-győzelem, még ha lemondani nem is szabad előre egy meccsről sem. És Messi is tudta, hogy nem ugyanazok az esélyek, és a cél, mint évekkel ezelőtt. El is mondta a legutóbbi interjújában, hogy egy átmeneti szezon jellemzői miatt is el akart menni. Ettől még biztosan rosszul érinti, hiszen újra át kell élnie egy olyan élményt, amiből már nem akart újabbat Roma, Liverpool és Lisszabon után. Hogy befolyásolja-e a döntését? Biztosan.

Kis csapat egy nagy ellen

Nem jó érzés, de a PSG ellen a Barcelona egy kis csapat benyomását keltette. Olyan csapatét, amelynek nem sok esélye van labdába rúgni a legjobbak ellen, amely 1-2 szinttel a legjobbak alatt van. Hazai pályán sem tudott dominálni időszakokra sem, és senki nem volt képest kiemelkedni: Messitől néhány jó passz, és a belőtt büntető. Dembélé egyszer sem tudott párharcot nyerni, egy az egyben valakit legyőzni, Griezmann kihagyta, ami neki adódott. Busquets zavaróan lassú volt és sokat is hibázott, De Jong és Pedri is csak árnyékokat üldöztek a középpályán. A védelem még hozzájuk képest is nagyobb megaláztatásban részesült, de ez az egész csapat hibája, nem csak az övék. Az egyetlen aminek örülni lehet: ez a PSG valóban nagyon-nagyon jó volt ma este, könnyen lehet, hogy sok más csapat is elvérzett volna vele szemben.