Soha nem nyert még Münchenben a Barcelona

Komoly kihívás előtt áll a Barcelona a Bajnokok Ligájában, ha tovább akar jutni a csoportból, mert ha a rivális Benfica nyer otthon, akkor Xavinak győznie kell a csoport második helyéért Münchenben. Ez viszont korábban senkinek nem sikerült a klub történelmében. 

Pedig próbálkoztak többen is. Johan Cruyff kezdte a sort az 1995-1996-os szezonban, az UEFA kupa elődöntőjében 2-2-t ért el Münchenben, aztán otthon kikapott a csapattal 2-1-re és kiesett, a Bayern pedig megnyerte a sorozatot.

Utána Louis van Gaal a 1998-1999-es BL szezon csoportkörében 1-0-ra kapott ki Bajorországban, Xavival akkor a csapatban, majd egyébként a Camp Nouban is, 2-1-re. A Barça akkor ki is esett a csoportkörben.

Tíz évvel később Pep Guardiola már kényelmesebb helyzetben volt, mert a negyeddöntő első meccsét Barcelonában 4-0-ra megnyerte, onnan meg már nehéz lett volna kiesni (legalábbis vele, akkoriban), így bőven elég volt egy 1-1-es döntetlen Münchenben. Aztán pedig a végső győzelemig sem állt meg a csapattal.

Az utána érkező, papíron Tito Vilanova vezette csapat 4-0-ra kapott ki az Allianz Arenában 2013 tavaszán a BL elődöntőjében, ám akkor a betegsége miatt már nem tudott a csapattal lenni a katalán edző, helyette pedig Jordi Roura ült a padon a vereség alkalmával.

Két évvel később, 2015-ben Luis Enrique látogatott Münchenbe az elődöntő visszavágójára és távozott egy szűk vereséggel, ám a 3-2-es kudarc összességében bőven belefért a párharcba, mert az odavágón 3-0-ra nyert Barcelonában. Aztán pedig a Juventus ellen a BL győzelem is meglett.

Összességében ez 5 találkozó, 3 vereség és 2 döntetlen Európában, ami nem annyira jó előjel szerdára nézve. Ahogy az sem, hogy a BL-ben eddig a Bayern ellen kapott ki a legtöbbször a Barça, szám szerint 7-szer, és a németek rúgták a csapatnak a legtöbb gólt, 25-öt összesen.


Forrás: transfermarkt.de

És akkor a 2-8-as mérkőzésről még nem is beszéltünk tavaly nyárról, ami a valaha elszenvedett legnagyobb veresége a klubnak Európában – de az nem Münchenben történt legalább, hanem semleges pályán, a koronavírus miatt Portugáliába exportált BL negyeddöntőben.

Mindenesetre az látszik, nem a kedvenc ellenfele a Barçának a Bayern München…

***