Újabb makulátlan teljesítmény: Barcelona – Royal Antwerp 1X1 értékelő

Az FC Barcelona 5-0-ra győzte le a Royal Antwerp együttesét hazai pályán a Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapján. A meccs és a csapat legjobbja Joao Félix volt, mellette Gündogant, Cancelót, Gavit és Lewandowskit lehet pozitív értelemben kiemelni. A makulátlan teljesítményt jelzi, hogy senki sem kapott hatosnál alacsonyabb osztályzatot. A pontozás szempontjairól itt olvashatsz.

Ennél jobb kezdést nehéz elképzelni: Barcelona – Antwerp 5-0

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6.5

Az egyetlen kapujára tartó lövést hárította, amelynél nem volt nehéz dolga. Lábbal szokásához híven magabiztos és kellően pontos (20/23 sikeres átadás) volt. BL-meccsek tekintetében utolérte korábbi csapattársát, Jordi Albát.

Dani Alves Cancelo: 8

Ezen az estén labdabirtoklás esetén zömében nem a vonal mellett tűnt fel, hanem betagozódott a középpályára. Ezt a szerepkört angolul inverted fullbacknek hívják, melynek lényege, hogy ha a csapat támad, akkor a játékos feltolódik a középhátvédek előtti területre, amivel biztosítja a pálya közepét és a középpályásoknak nagyobb szabadságot ad, a labda nélküli fázisok során pedig a szélső védő szerepét tölti be. Guardiola általában így használta a Manchester City-ben, Xavi korábban Dani Alvest játszatta ebben a szerepkörben. Rendkívül aktívan és hasznosan futballozott, 98%-os sikerességgel (84/86) passzolt, az ő neve mellett jegyezték fel a legtöbb pontos átadást a támadóharmadba (23) és kialakított egy helyzetet. Egyszer közel járt a gólszerzéshez is, de a rövidre tartó kísérlete elakadt a kapusban. Tökéletesen érti, hogy mikor és mit kell csinálnia, hová kell helyezkednie, zökkenőmentesen illeszkedett be.

Koundé: 7.5

Jól, hiba nélkül látta el a védőmunkáját, háromszor tisztázott, három labdaszerzése volt és nyolc párharcából hetet (2/2 földön, 5/6 levegőben) sikerrel vívott meg. Egészen sokat tett hozzá a támadójátékhoz, kialakított kettő helyzetet és az öt hosszú labdájából négy társhoz ment. Kirobbanó formában indított és azt a teljesítményt hozza egyelőre a második idényében, amit sokan vártak tőle, amikor leigazolta a klub.

Christensen: 7

A dán hátvéd jól lépett közbe, amikor szükség volt rá, igaz, a vendégek támadósora őt sem állította nehéz feladat elé. Két tisztázása, három labdaszerzése és egy megelőző szerelése volt, illetve hat párharcából ötöt (2/3 földön, 3/3 levegőben) megnyert. Úgy tűnik, hogy maga mögött hagyta a szezon eleji kisebb sérülését és remélhetőleg egészséges tud maradni.

Balde: 6

Nem lehet azt mondani, hogy rosszul játszott, de kicsit lefelé lógott ki a többiek közül. Kevés veszélyes megindulást, elfutást láthattunk tőle, és azok után sem tudott veszélyt teremteni, a beadásai kivétel nélkül pontatlanok (0/5) voltak. Kifejezetten ígéretes helyzetbe került az első játékrész végén, de az oldalhálót találta el. Azon (nagyon) kevés játékos közé tartozik, akinek továbbra sem megy és messze van a csúcsformájától.

Gündogan: 8

Ezúttal is kiosztott egy gólpasszt, ráadásul nem akármilyet, pazarul szolgálta ki Félixet. Aktív és folyamatosan megjátszható volt, ő ért a legtöbbször labdába (121), adta a legtöbb pontos passzt (100), alakította ki a legtöbb helyzetet (4) és szerezte a legtöbb labdát (7) a csapatból. Az utolsó 30 percben ő vette át a lecserélt De Jong helyét, tehát mélyebben, Romeu mellett futballozott, és ebben is remekelt. Egy alkalommal közel járt a gólszerzéshez, de estében nem tudott betalálni, a másik lövését blokkolták. Lehet, hogy nem robbant be úgy, mint a két Joao, vagy nem feltétlenül látványos a játéka, de biztosítja a labdajáratás folytonosságát és élen jár előkészítésben.

Frenkie de Jong: 7.5

Egyik találatból sem vette ki a részét gólszerzőként vagy előkészítőként, de a támadások első és második fázisában szokásához híven nagyon fontos szerepet töltött be, bejátszotta az egész pályát és a második gólhoz vezető akciónál nagyszerűen ugratta ki Félixet. Élmény nézni minden egyes labdaérintését, passzát és megindulását. Neki volt a második legtöbb labdaszerzése (5) a csapatból úgy, hogy csupán 58 percet töltött a pályán.

Gavi: 8

Ezen az összecsapáson Romeu hiányában néha ő lépett vissza Frenkie de Jong mellé, tehát mélyebben játszott, mint általában. 99%-os sikerességgel (73/74) passzolt, 58 perc alatt 82 labdaérintést jegyeztek fel nála és kialakított egy helyzetet. A góljával megkoronázta a teljesítményét, ellentmondást nem tűrően bombázta a hálóba a labdát.

Raphinha: 7.5

Nem volt túlságosan aktív (23 sikeres passz, 46 labdaérintés) a többiekhez képest, nem róla szólt ez az este, de kiosztott egy mesés gólpasszt Félixnek és Gündogant is helyzetbe hozta a második félidő elején. Szokásához híven nagyon aktívan és hasznosan dolgozott labda nélkül. Négy cselezési kísérletéből hármat (!) sikerrel hajtott végre.

Lewandowski: 8

Folytatta a gólgyártást, szezonbéli negyedik találatát szerezte. Hatszor lőtt kapura, a kísérleteinek fele találta el a kapu felületét, kettőt blokkoltak, egy fölé ment. A gólja és a sok lövése mellett az is biztató és reménykeltő a jövőre nézve, hogy sokkal jobban játszott kapunak háttal, jól kombinált többször is Félix-szel, illetve kialakított kettő helyzetet. Az első két-három bajnoki meccshez képest az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, remélhetőleg így folytatja.

Joao Félix: 8.5

Ezen a találkozón ő nyújtotta a legjobb, legkomplettebb teljesítményt a csapatból, nem csupán a két gólja és a mesterien kivitelezett asszisztja miatt. Kis területen, nyomás alatt is megtartja, majd jól játssza tovább a labdát, és már most egészen jól megértik egymást Lewandowskival. Bejátszotta az egész bal oldalt, hol a vonal mellett, hol a félterületben mozgott. Négy pontot szerzett az ún. kanadai táblázaton (3 gól, 1 assziszt) 142 perc alatt. Ő az első játékos a klub történetében, aki az első BL-meccsén duplázott és kiosztott egy gólpasszt.

Cserék:

Romeu: 6

Hozta a szokásos pontos, megbízható játékát. Nem sokkal a beállását követően egy pazar szereléssel akadályozta meg a vendégeket abban, hogy helyzetbe kerüljenek.

Fermín Lopez: 6.5

Jól szállt be, egészen aktívan játszott (30 labdaérintés, 22 pontos átadás) és kialakított kettő helyzetet.

Lamine Yamal: 6.5

Volt két komoly helyzete, de egyiket sem tudta értékesíteni, tehát az első gólja a felnőttek között továbbra is várat magára, de ami késik, az közeleg. Mindhárom cselezési kísérlete sikeres volt. A Bajnokok Ligája történetének második legfiatalabban pályára lépő játékosa.

Ferrán Torres: 6

Nem befolyásolta az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Sergi Roberto: –

Mozgott egy jót.

Xavi Hernández: 7

Simán, könnyedén, fölényesen, domináns teljesítménnyel hozta a kötelezőt a csapat. A kezdőtizenegy és a meccsterv abszolút ült, pihenőt adott többeknek is, persze nem kellett feltalálni a spanyol viaszt erre az összecsapásra. Két ötgólos győzelem zsinórban, ez utoljára 2017 tavaszán fordult elő – akkor a PSG elleni remontada előtt a Celta Vigo kapott ki 5-0-ra a Barça ellen. A válogatott szünet előtti mérkőzésekhez képest játékban is egyértelmű előrelépés történt, hozzátéve, várnak sokkal nehezebb találkozók is a csapatra, a BL-ben például két hét múlva a Porto vendégeként.

***