Cancelo-show: Barcelona – Porto 1X1 értékelő

Az FC Barcelona hátrányból fordítva 2-1 arányban győzte le a Portót hazai pályán a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, ezáltal bejutott a legjobb 16 közé. A gólt és gólpasszt jegyző Cancelo fantasztikus teljesítményt nyújtott, egyértelműen a csapat és a meccs legjobbja volt. Cancelo mellett a több bravúrt is bemutató Iñaki Peñát, valamint a hosszú idő után újra betaláló Félixet lehet pozitív értelemben kiemelni. Koundé és Lewandowski nagyon rossz napot fogott ki, a francia sok hibát vétett hátul, a lengyel pedig teljesen veszélytelen volt az ellenfél kapujára. Az osztályzatok négytől kilenc és félig terjedtek. A pontozás szempontjairól, elveiről itt olvashatsz.

A Barça két portugálja jelentette a Porto vesztét, a Xavi-érában először jutott a legjobb 16 közé a csapat

A kezdőcsapat:

Iñaki Peña: 8

Öt lövés tartott a kapujára, ezekből négyet hárított, a kapott gólért nem lehet felelősségre vonni. Bemutatott 2-3 bravúrt az első félidőben, tehát hozzátette a magáét a három pont megszerzéséhez. Lábbal nem remekelt (6/13 pontos hosszú labda), ennek ellenére emeljük kalapunkat, többszörösen is!

Araujo: 6.5

Ezen a mérkőzésen a védelem jobb oldalán szerepelt. A védőmunkáját tökéletesen látta el, két alkalommal tisztázott, blokkolt egy lövést, kétszer megszerezte a labdát, illetve volt egy megelőző szerelése is. Földön és levegőben egyaránt 2/3 párharcot nyert meg. Kicsit rontja az összképet, hogy a passzjátéka nem volt jó, 40 átadásából csupán 29 ment társhoz (72%).

Koundé: 4

A francia hátvéd lefelé lógott ki a csapatból, különösen a védelemből. Jópár olyan hibát vétett, aminek vendég helyzet lett az eredménye, rendre lemaradt, rosszul helyezkedett, elpasszolta a labdát saját térfélen. Azonban a hibái mellett akadtak jó megmozdulásai is védekezésben (két blokkolt lövés, tisztázás és megelőző szerelés), valamint 14 hosszú labdajából 9 sikeres volt, tehát hozzátett egy keveset a támadójátékhoz. Komolyan visszaesett a formája, amióta visszatért a sérüléséből.

Iñigo Martínez: 5.5

Védekezésben a jó megmozdulásai többségben voltak a hibáival szemben, viszont a kapott gólhoz vezető ellentámadás során elbukott egy fontos párharcot. Ő hajtotta végre a legtöbb tisztázást a csapatból, szám szerint négyet. Öt hosszú labdájából csupán kettő volt pontos, ennél jobban szokott teljesíteni ebben a tekintetben.

Cancelo: 9.5

Cancelo az elmúlt 2-3 szezon egyik legkiemelkedőbb egyéni teljesítményét tette le az asztalra. A csodálatos gólja és a nagyszerű gólpassza mellett a támadások motorja volt, minden veszélyes akcióból kivette a részét, öt(!) helyzetet alakított ki, a legtöbbet a csapatból. Számos veszélyes megindulása és jópár remek keresztlabdája, indítása volt. Mindenkit kicselezett, aki szembejött (6/8 sikeres), csak szabálytalanul tudták megállítani, az ellenfél jobbhátvédjéből kis túlzással bolondot csinált. Ezen felül négy szerélési kísérletéből hármat sikerrel hajtott végre. Tette mindezt egy kulcsfontosságú BL-találkozón, komoly szintet képviselő együttes ellen, valamint új szerepkörben, ugyanis ő tartotta a szélességet a bal oldalon, támadásban kvázi balszélső volt. Nem tudjuk, hogy mit evett a meccs előtt, de nem bánnánk, ha adna belőle a többieknek is.

Ha valaki esetleg nem látta volna a meccset, ezt a két perces videót feltétlenül nézze meg!

Frenkie de Jong: 6.5

A Porto találatában alaposan benne volt, ugyanis csúnyán lemaradt a gólszerzőről. Ezen kívül is becsúsztak kisebb hibák, két alkalommal szerelték, 85%-os pontossággal (50/59) passzolt, viszont voltak remek mélységi labdái (3/4 pontos), megindulásai, fontos szerepet töltött be építkezésben, illetve kialakított egy helyzetet. Sokat tett hozzá a labda elleni játékhoz, hat labdaszerzést és 2/3 sikeres szerelést jegyeztek fel a neve mellé.

Gündogan: 5

Az első játékrészben lassú, tompa és inaktív volt, kicsit elveszettnek tűnt, nem tudta úgy segíteni a labdakihozatalokat, mint korábban, a második félidőre sikerült feljavulnia. 89%-os sikerességgel (47/53) passzolt, kidolgozott két helyzetet, volt egy fontos tisztázása, valamint végrehajtott két megelőző szerelést is.

Pedri: 6

Ezen az estén keveset volt játékban, kicsit beleszürkült a mezőnybe, csupán 27 sikeres passzal és 43 labdaérintéssel zárta az összecsapást. Ez elsősorban nem rajta múlott, ebben a felállásban/rendszerben ritkán kapott labdát. Amikor viszont ez megtörtént, akkor csinált szép és hasznos dolgokat, például az egyenlítő gólnál ő szolgálta ki Cancelót. Egy alkalommal megszerezte a labdát az ellenfél tizenhatosán belül, viszont utána a blokkba lőtte a játékszert.

Raphinha: 4.5

Ezen a mérkőzésen lendületesen és aktívan futballozott, azonban egy jó megmozdulására, döntésére jutott öt nagyon rossz. Nyolcszor (!) lőtt kapura, a kísérleteinek fele eltalálta a kapu felületét (ezekből kettő jelentett veszélyt), egy mellé ment, hármat pedig blokkoltak. Kis híján ollózva talált a kapuba, a vendégek kapusa bravúrral hárított. Két helyzetet alakított ki, az egyik Félix első félidei nagy lehetősége volt.

Lewandowski: 4

Félix egyik nagy helyzete előtt ügyesen indította Raphinhát, ezen kívül nem nagyon akadt hasznos, jó megmozdulása. Ritkán lehetett megjátszani az ellenfél tizenhatosán belül és amikor sikerült, akkor is elrontotta. Egyetlen, a kaput elkerülő fejese volt. Pedig az Alavés elleni duplája után reménykedtünk abban, hogy visszatalál(t) a legjobb formájához… ezúttal nagyon-nagyon messze volt tőle.

Félix: 7

Komoly veszélyt jelentett az ellenfél kapujára, a távoli bombája a kapufán csattant, az első két nagy helyzetét elpuskázta, a harmadikat viszont már gólra váltotta. Ezt megelőzően utoljára szeptember 19-én, a Royal Antwerp ellen talált be, pont a legjobbkor vetett véget a 12 meccses gólnélküli sorozatának. Már három gólja van a BL-ben, amivel beállította a saját egyéni rekordját.

Cserék:

Ferran Torres: 5

Megpróbálkozott egy lövéssel, nem sokkal ment mellé a kísérlet.

Balde, Yamal: –

Egyikük sem befolyásolta az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 6

A támadójáték sokkal-sokkal jobban nézett ki az elmúlt időszakhoz képest, különösen a második félidőben, Cancelo új szerepköre telitalálatnak és kulcsfontosságú húzásnak bizonyult. Az első játékrészben nem mindig működtek olajozottan a labdakihozatalok, a szünetben sikerült ezt a problémát orvosolni. A csapat teljesítménye messze volt a tökéletestől, a védekezéssel komoly gondok voltak, főleg az első 45 percben, labdavesztések után jónéhányszor nem sikerült visszarendeződni. A vártnál nagyobb nehézségek árán ugyan, de meglett a továbbjutás.

***