Xavi: „Pozitív, hogy egy mérkőzésen dől el a továbbjutás sorsa”

Az FC Barcelona szerdán az Intercity csapatával találkozik a Spanyol Kupa egyenes kieséses szakaszában, a legjobb 32 között. Az Intercity székhelye az Alicante tartományhoz tartozó San Juan de Alicante nevű település. A két klub még nem találkozott egymással a korábbiakban, a katalánok ellenfele jelenleg a spanyol haramdosztályt erősíti. Bár papíron a Barcelona az esélyes csapat, Xavi azt nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, hogy résen kell lenniük, hiszen az egy mérkőzéses párharcokon bármi megtörténhet.

A kupasorozatban történt változások óta (a spanyol labdarúgó-szövetség 2019-ben bejelentette, hogy az elődöntő kivételével egy mérkőzéses párbajokat rendeznek az egyenes kieséses szakaszban – a szerk.) a Barcelona több alkalommal is szenvedett az alacsonyabb osztályú csapatok ellen (például Linares – a szerk.), most is egy nehezebb mérkőzésre számíthatunk?

„Biztos vagyok benne. A kezdeti szakaszban is nagyon nehezek a kupamérkőzések. Papíron nekünk kéne győzni, de óriásit is bukhatunk. Tovább kell jutnunk ebből a fordulóból. Mi vagyunk az esélyesek,  ők alacsonyabb osztályban játszanak, viszont fizikálisan nagyon erősek, és több, a La Masían nevelkedett labdarúgójuk van. Láttuk az előző mérkőzésüket, ahol öt védővel álltak fel, de bármire fel vagyunk készülve. Mindent megteszünk a győzelemért, tovább akarunk jutni ebből a fordulóból. Ezen a mérkőzésen mi számítunk a favoritnak, ami egyúttal terhet is jelent.”

Iñaki Peña (A Barcelona 23 éves hálóőrét hivatalosan is regisztrálták az első csapathoz, ahol a 13-as mezszámot fogja viselni – a szerk.)

„A szükséges dokumentációt már tegnap beadtuk, hogy a B csapatból felkerülhessen az első kerethez. Most a szövetség válaszára várunk, de már neveztük a holnapi mérkőzésre, mert bízunk benne, hogy a regisztrációs folyamat sikerrel zárul.”

Mit gondol az Espanyol hivatalos közleményéről és a fellebbezésről? (A barcelonai együttes hivatalos közleményt adott ki, amiben sérelmezték, hogy eltörölték Robert Lewandowski három meccsre szóló eltiltását, illetve fellebbezést is benyújtottak az ügyben – a szerk.)

„Csak az utasításokat követtük, ebben a kérdésben egy bíró hozott ítéletet, mi ez alapján cselekedtünk. Tettük, amit tennünk kellett, és az Espanyol is megteszi, amit tennie kell.”

Ahogy többször is mondták az elnökkel, az idei évben az elsődleges cél a La Liga megnyerése. Milyen fontos a Copa del Rey (Spanyol Kupa – a szerk.)?

„A célunk, hogy minél több sorozatot megnyerjünk. A Bajnokok Ligájából való kiesést követően természetesen a La Liga élvezi a legnagyobb figyelmet, de a Copa del Rey is egy olyan sorozat, ami nagyon fontos számunkra. Minden sorozatban szeretnénk nyerni, ezért erre is ugyanúgy koncentrálunk.”

Tervek a holnapi mérkőzésre, rotáció

„Rotálni fogunk, ez biztos. Olyan játékosok is pályára léphetnek, akik a közelmúltban tértek vissza a sérülésből, vagy játékpercekre van szükségük, mint például Araújo vagy Eric.”

Robert Lewandowskit nem nevezték a keretbe. Ez amiatt van, mert bízik benne, hogy az eltiltásának eltörlése hatályban marad, és pályára léphet az Atlético ellen?

„Igen, emiatt és azért, mert sok játékperc van a lábában. Ez egy jó alkalom neki a pihenésre, mivel fontos mérkőzések várnak ránk és nem csak a holnapira gondolok. Szeretném, ha azokon is pályára tudna majd lépni, de ehhez pihentetnünk kell őt, ahogy Pedrit is.”

Gavi állapota

„Egy ütést kapott deréktájékra, ami miatt fájdalmat érzett, ezért lecseréltük. Nagy lángon ég, remekel edzésen, 100%-os és készen áll a játékra.”

Lewandowskinak okozhat nehézséget, vagy bizonytalanságot az eltiltása körül kialakult helyzet?

„A játékosnak és nekünk is az okozza a bizonytalanságot, hogy nem tudjuk mikor lesz vége ennek az ügynek. Erre várunk. Beszéltem vele, nyugodt volt és nem görcsöl ezen. Meglátjuk, hogy alakul majd a dolog. Nem egyszerű ez a helyzet nekünk, de még az ellenfelek számára sem.”

Hétfőn nyitott kapus edzést tartottak

„A szurkolóink a legjobbak. Tizenötezer ember jelent meg, köztük rengeteg gyerek volt. Különleges a kapcsolatuk a csapattal, szenvedélyesek és nagy reményekkel jönnek ki szurkolni a meccsekre. Ezt trófeák formájában szeretnénk meghálálni nekik.”

Jordi Alba ügyében fellebbeznek? (A spanyol balhátvéd két sárga lap begyűjtése után a kiállítás sorsára jutott a vasárnapi, Espanyol ellen vívott barcelonai derbin – a szerk.)

„Gondoltunk rá, de azt mondták, hogy kivitelezhetetlen. Két sárgalapról van szó és a jelentések egyikre sem adnak kézzelfogható magyarázatot. Nem lesz fellebbezés.”

A szombati botlás után, vasárnap már edzettek. Mi történik, ha kiesnek holnap?

„Erre nem gondoltam, pozitív a hozzáállásom. Az információi jók, az volt a megállapodásunk, ha megnyerjük a szombati mérkőzést, akkor elsején pihenhettek volna a srácok, de mivel nem így lett, edzést tartottunk.”

Iñaki Peña pályára léphet

„Először meg kell várnunk a szövetség válaszát, ezután meglátjuk, hogy mi lesz. Meccsről meccsre haladunk, vizsgáljuk ki milyen állapotban van, hogyan teljesít. Az adott mérkőzés alapján döntünk.”

Lewandowski vállát nyomja a gólszerzés feladata

„Sok tekintetben fejlődnünk kell, ez az egyik. A Bayern ellen is azért nem tudtunk nyerni, mert nem voltunk elég hatékonyak. Gólokat kell szereznünk, de nem csak a támadóinknak, hanem a második hullámban érkező játékosoknak is. A rögzített helyzeteken is dolgozunk, illetve az átlövéseken. Sok és sokféle gólra van szükségünk és nem csak Roberttől.”

Memphis Depay helyzete

„Ahogy említettem, azt szeretném, ha senki sem távozna. Nagyon elégedett vagyok ezzel a kerettel, a játékosaink versengenek egymással. Memphis elégedett, így én is az vagyok. Remek a hozzáállása. Fontos játékos lesz számunkra, ebben biztos vagyok. Sokat segít a támadások felépítésében, gólokat szerez, gólpasszokat ad. Képes megteremteni a különbséget a pályán. Játéklehetőséghez fog jutni, ahogy mindenki más.”

Araújo

„Rendben van, 100%-os. Holnap játszani fog, és a csapat segítségére lesz. Nem kizárólag a játékban nyújtott teljesítményére gondolok, mindemellett igazi vezér. Nagyon szenvedélyes játékos, egy igazi harcos, agresszív.”

Az ellenfélnél nyolc ex-Barcelona játékos focizik

„Amikor a volt csapatod ellen játszol, az mindig extra motivációt jelent. Meg akarják majd mutatni, hogy jól tették, amikor a távozás mellett döntöttek. Nyolc játékosuk van, akik kijárták a mi iskolánkat és nagyon motiváltak. Ez bonyolultabbá teszi a dolgokat.”

Ansu Fati játéka változott az előző évekhez képest?

„Nem mondanám. Nagyon sokoldalú játékos, aki képes a támadósor közepén és a szélén is játszani. Most nehéz helyzetben van, lépnie kell egyet előre, de ehhez megvan a tehetsége. Képes a gólszerzésre. Minden rajta múlik, tőlünk meg fogja kapni a segítséget, hogy változzanak a dolgok. Biztos vagyok benne, hogy így lesz.”

Pablo Torre eddig kevés lehetőséghez jutott

„Jelenleg az első keret tagja, amennyiben nem jut elég lehetőséghez, át fog kerülni a B csapathoz. Holnap értékes játékpercekhez fog jutni. Nagyon elégedett vagyok vele, remek edzésmunkát végez.”

A téli átigazolási időszak, esetleges erősítések

„Nagyon elégedett vagyok most a kerettel. Az öltöző hangulata remek, győztes mentalitása van a csapatnak, ez még az edzéseken is megmutatkozik, látom rajtuk. Nem akarok nevekről és lehetséges átigazolásokról beszélni, mert nagyon elégedett vagyok a csapattal, örülök annak, ami most van.”

A kupa új játékrendszere vonzó a nézőknek, de nagy kockázatot rejt a nagy csapatok számára (az újságíró az egy meccses párharcokra céloz – a szerk.)

„Szerintem pozitív, hogy egy mérkőzésen dől el a továbbjutás sorsa, a gyengébb csapat pályáján. Ez jó a nézőknek is, mivel sok meglepetés történhet, de ilyen a foci. Adódhatnak váratlan dolgok, ezért nekünk is résen kell lennünk, mert mindenki keményen dolgozik és nyerni akar.”