Xavi: „A Bernabéuban játszani mindig plusz motivációt jelent, bárcsak én is ott lehetnék a pályán”

Az FC Barcelona csütörtökön ősi riválisa, a Real Madrid otthonába látogat. Az El Clásico előtti sajtótájékoztatón az újságírókat elsősorban az érdekelte, hogy milyen állapotban van a csapat a múlt héten elszenvedett két vereség után. Xavi elmondta, hogy holnap a szezon egyik legjobb teljesítményére van szükség, ha nyerni akarnak. A katalánok trénere szerint elképzelhető, hogy a sok sérült miatt a B csapatban, vagy az utánpótlásban szereplő játékosok is szerephez juthatnak majd. Xavi hangsúlyozta, hogy kemény mérkőzés lesz, mert a Real Madrid remek formában van, de mindent elkövetnek majd a továbbjutásért.

Mire számíthatunk a holnapi mérkőzésen?

„Ugyanúgy fogunk játszani ellenük, mint máskor, tudjuk mit kell tennünk. Tisztában vagyunk vele, hogy a Madriddal szemben fogunk pályára lépni és azzal is, hogy milyen kemény csapat. Előfordul, hogy mérkőzésen belül nem ők dominálnak, de akkor is veszélyesek a kontráik és egy-két átadásból képesek az ellenfél kapuja elé érni. Az is nehezítő körülmény, hogy az ő pályájukon játszunk. Megvertek minket a bajnokságban, de a szuperkupa döntőben mi győztünk ellenük, ám ez egy más sorozat. Véleményem szerint minden a Camp Nouban fog majd eldőlni, de holnap is győzni szeretnénk.”

Nagy nyomást jelent ez a mérkőzés

„Ez nem csak egy elődöntő a kupában, hanem egy El Clásico is. Szerintem most a Madrid az esélyesebb, hiszen a regnáló spanyol bajnokról és a Bajnokok Ligája címvédőjéről beszélünk. Ha nem számolnánk a hiányzóinkkal, akkor is ők a favoritok. A szuperkupa kivételes volt, ott jó sorozatban és formában voltunk. Ők most nyertek Liverpoolban és x-eltek az Atlético ellen, szóval ők az esélyesebbek.”

Mi az ötlete a hiányzók pótlására? (Lewandowski, Pedri, Dembélé biztosan nem léphetnek pályára sérülés miatt, és spanyol hírforrások szerint Christensen játéka is kétséges, annak ellenére, hogy kerettag – a szerk.)

„A szezon legjobb játékára lesz szükség, mind a támadások, mind a védekezés tekintetében. Nálunk kell legyen a labda, és irányítanunk kell a játékot és a saját stílusunkban, bátran kell játszanunk. Ez fontos, mert, ha labdát veszítünk ők a semmiből képesek gólt szerezni. Életveszélyesek, ha kontrákról van szó, hiszen ott van náluk Vinícius, Benzema… Kihasználják ezeket a helyzeteket. Arra kell törekednünk, hogy az ellenfél térfelén tartsuk a labdát és a saját stílusunkban focizzunk, ahogy tettük azt a szuperkupa döntőjében.”

Ansu Fati is kerettag. Akár kezdő is lehet? Milyen állapotban van?

„Ma a csapattal edzett, ami nagyon jó hír. Remekül van, jó a hangulata, boldognak és motiváltnak látom. Fontos eleme lesz a csapatnak.”

Mentálisan hogy készülnek a holnapi találkozóra?

„A mentális felkészülés napi szintű. Átbeszéltük az utolsó két találkozót, de ez egy másik sorozat, amiben eddig versenyképesek voltunk, például a Real Sociedadot is megvertük. Az elődöntőben vagyunk és még megvan az esélyünk egy újabb trófea megszerzésére. Fel kell ébrednünk és változtatnunk kell a dolgok állásán.”

Ferrán Torres

„Bíznunk kell benne. Én vagyok az egyik, aki azt akarta, hogy nálunk játsszon és Barcelona játékos legyen. Teljes mértékben bízom benne, attól függetlenül, hogy éppen melyik pozícióban lép pályára. A Cádiz ellen a szezon egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, erre szüksége volt. Mi megadjuk neki a kellő bizalmat és éreztetjük vele, hogy fontos eleme a csapatnak és a jövőben is az lesz. Megvan a képessége, hogy megteremtse a különbséget a pályán, még egy olyan nagy klubnál is, mint amilyen a Barça. Vakon bízom benne.”

Azt mondta, hogy a Madrid az esélyesebb. Tiszteletből, vagy tényleg ilyen jó formában vannak?

„A Madrid nyerte legutóbb a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is, mi pedig egy épülő csapat vagyunk. Nyertünk már ellenük remek játékkal, de ez a mostani Madrid brillírozott az Anfielden. Őszinte leszek, ők a favoritok, de hiszek abban, hogy van esélyünk. Egy döntetlen is lehetséges.”

Pedrivel a fedélzeten a Barcelona a pontok 90%-át gyűjtötte be, nélküle ez az arány csak 57%. Mi hiányzik a csapat játékából, amikor nincs a pályán?

„Pedri kulcsfontosságú számunkra. Óriásit fejlődött, képes megteremteni a különbséget a pályán. Gólokat szerez, gólpasszokat ad, jól mozog az ellenfél vonalai között. Nagyon érzékeny veszteség, hogy nem játszhat. Mellette Robertre és Dembélére sem számíthatunk, így három kulcsjátékost kell nélkülöznünk, de versenyképesek leszünk.”

A két vereség után, most nagyobb a nyomás, mint valaha?

„Nem, de nagyon izgatottak vagyunk, az mindig plusz motivációt jelent, ha a Bernabéuban játszhatunk. Culé vagyok, egy igazi Barça szurkoló, nagyon szeretem a két csapat közötti egészséges rivalizálást. Ezek a találkozók motiválnak a legjobban, izgatott vagyok és azt kívánom bárcsak én is játszhatnék a középpályán. Mondtam a játékosaimnak, hogy legyenek bátrak és próbálkozzanak, mert a Bernabéuban nyerni hatalmas élmény.”

Hogy hatott a két vereség mentálisan a csapatra?

„Úgy hiszem rendben vagyunk. Ha csak az utolsó két mérkőzést nézzük, eléggé a padlóra kerültünk, de ne feledjük, hogy vezetjük a LaLigában a tabellát 7 ponttal, megnyertük a szuperkupát és a Spanyol Kupa elődöntőjében vagyunk. Az összképet tekintve, szerintem nem állunk rosszul és nagyon motiváltak vagyunk az elődöntővel kapcsolatban.”

Azt mondta, hogy most padlón vannak. Fél, hogy a befektetett kemény munka nem fog kifizetődni a végén?

„Nem, a félelem csak negatív hangulatot gerjeszt. Pozitívan gondolkozom, esélyünk van még megnyerni a kupát és a bajnokságot is, erre a hozzáállásra van szükségünk. Megmutattuk már, hogy versenyképesek vagyunk, akár a Real ellen is. Holnap kiállunk ellenük és a saját stílusunkban fogunk játszani. A fociban benne van, hogy nyersz, veszítesz, vagy döntetlent játszol, de meg fogjuk mutatni mire vagyunk képesek és bebizonyítjuk, hogy jó úton járunk.”

Ez a mérkőzés befolyással lehet a szezonra?   

„Innentől kezdve minden eredmény befolyásolja a szezont. Ha nem fogunk nyerni majd a Valencia ellen, vagy, ha holnap kikapunk az is befolyásolja az idényt. Az Almería elleni győzelemmel 10 pontra növelhettük volna az előnyünket a bajnokságban, de nem így lett, most 7 ponttal vezetünk. Arra kell koncentrálnunk, hogy hol tartunk most, annak fényében, hogy honnan indultunk. Megértem a kritikákat a két vereség után, de most a még meglévő lehetőségekre kell koncentrálnunk. Az elmúlt évet figyelembe véve, nagyon örülök annak, ahol most tartunk. Még megnyerhetjük a ligát és a kupát, ezért hajtunk.”

Holnap lesz egy sajtótájékoztató a Negreira-üggyel kapcsolatban. Aggódik amiatt, hogy esetleg a játékvezetés hatással lehet a holnapi találkozóra?

„Én abban reménykedek, hogy a játékvezetők a lehető legjobb tudásuk szerint fognak dolgozni. Mint volt Barça játékos elmondhatom, hogy a bírók sosem segítettek minket. A játékvezetők mindig próbálnak igazságos ítéleteket hozni, ezt már sokszor elmondtam.”

Estani Pedrola (A Barcelona B keretének a tagja, 19 éves, spanyol bal szélső – a szerk.)

„A tavalyi évtől kezdve figyeljük. A Mallorca ellen debütált. Jó az egy-egy elleni párharcokban, gólérzékeny és képes szélről betörni az ellenfél tizenhatosán belülre. Jó formában van és Robert hiányában a segítségünkre lehet.”

A két vereséget követően meglepte a klub körül érezhető negativitás?

„Nem, tudom, hogy működnek a dolgok. Ez nincs hatással rám és azt szeretném, hogy a játékosokra se legyen. Arra van szükség, hogy nyugodtak maradjanak. Azt akarom, hogy tudják jó helyzetben vagyunk és lehetőségünk van címeket nyerni a szezonban. Érthetőek a kritikák, az elégedetlenség a szurkolók részéről, de még mindig jó helyzetben vagyunk.”

Azt mondta az Almería elleni mérkőzés után tartott sajtótájékoztatón, hogy hiányolta az tüzet a játékosokból, a játékból. Ők mit reagáltak erre?

„Nem szeretnék konkrétumokról mondani, ezeket zárt ajtók között kell megbeszélnünk. Mindenkinek önkritikát kellett gyakorolnia, szemtől-szemben beszéltünk egymással, felállítottuk a diagnózist. Most pedig fel kell vennünk a kesztyűt.”

Vinícius

„Megteremti a különbséget a pályán, egészen kivételes. Meghatározó játékosa a Madridnak. Nagyon magas szinten van, kiemelkedik a keretből. Nagyon nehéz őt megállítani.”

Többször is volt része a Madrid legyőzésében. Mik a legszebb emlékei?

„Emlékszem például a 2-6-ra. De ez egy másik korszakban volt. Most a Madrid van a toppon már több éve és mi próbáljuk velük felvenni a versenyt. Ezért mondtam, hogy ők a favoritok holnap.”

Az utánpótlás játékosai is pályára léphetnek

„A Barçában játszani egy Clásicón megtiszteltetés. Ez a legnagyobb mérkőzés klubszinten, az egész világon.”

Alarcón is kerettag

„Nagyon bízom benne. Sokoldalú játékos, nagyon erős, a szélen és középen is tud játszani. Nagy értéke lehet a csapatnak a jelenben és a jövőben is. Személy szerint nagyon kedvelem.”

Araújo

„Megnyeri a párharcait, jól helyezkedik, agresszív és remek a fejjátéka. A posztján jelenleg az egyik legjobb a világon. Létfontosságú, bárhol is játsszon.”

Holnap egy kisebb arányú vereség rossz eredménynek számítana?

„A Barça mindig nyerni akar és uralni a játékot. Nem írnánk alá egy kisebb arányú vereséget.”