Ennyi rossz teljesítménnyel és hibával nem lehet Klasszikust nyerni: Barcelona – Real Madrid 1X1 értékelő

A Barcelona hazai pályán kapott ki 0-4 arányban a Real Madrid ellen a Copa del Rey-elődöntőjének visszavágóján, ezáltal a katalánok 1-4-es összesítéssel estek ki. A két belső védő mellett Raphinhát kell negatív értelemben kiemelni, míg a csapat legjobbja Balde volt. A gyenge teljesítmény a pontszámokban is visszaköszön, ugyanis hatnál senki sem kapott magasabb értéket, két játékosnak pedig kettő és feles osztályzatot adtunk. A pontozás során ezen szempontokat vettük figyelembe.

Ebben a szezonban két trófeát nyerhet a Barça: Barcelona – Real Madrid: 0-4 (0-1)

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 4.5

Kapott négy gólt, de egyikért sem lehet hibáztatni, illetve bemutatott három védést is, tehát minimálisan sem okolható a nagyarányú vereségért. A második félidőben kétszer csúnyán eladta a labdát, de szerencséjére egyikből sem lett baj.

Araújo: 5.5

Már sokadik alkalommal Xavi azzal a feladattal bízta meg, hogy vegye ki Viníciust a játékból. Az első félidőben teljes mértékben féken tartotta a brazil szélsőt, megnyerte a párharcokat ellene vagy szabálytalanság árán állította meg, először a második félidő elején cselezte ki őt Vinícius. Volt egy hatalmas mentése és szólója, utóbbi végén közel járt a gólszerzéshez, a kapott góloknál nem ő hibázott. Felfelé lógott ki a többiek közül.

Koundé: 3

Ezen a mérkőzésen sokáig jól játszott, több alkalommal is tisztázott, de az első góltól kezdve hibát hibára halmozott. Az említett jelenetnél teljesen feleslegesen rohant Benzemára, ugyanis Araújo már megtette ezt, neki a visszapasszra kellett volna figyelnie. A második találatnál elcsúszott, később pedig egy beadást nem fejelt ki, hanem lehúzta a fejét, aminek eredményeként Benzema helyetbe került. Amennyiben hosszú távon a csapat alapembere szeretne lenni, nem véthet ilyen hibákat.

Marcos Alonso: 2.5

Alonso poszttársához hasonlóan számos alkalommal hibázott. Az első félidőben egyszer Rodrygo lefutotta (utána mentett hatalmasat Araújo), az első gólnál nem tudta faltolni/szerelni a brazil szélsőt. Arra a brit tudósok még mindig nem találtak magyarázatot, hogy a második találatnál miért nézte több másodpercen keresztül azt, hogy Modric vezeti a labdát.

Balde: 6

Ezen az estén ő nyújtotta a legjobb teljesítményt a csapatból, támadásban pedig az egyik legaktívabb, leghasznosabb, legveszélyesebb játékos volt az első játékrészben. Többször is megtörtént az, hogy valaki átforgatta neki a labdát, majd támadta az üres területet, és beadta a labdát, az első félidei helyzetek nagy része ebből alakult ki. A második félidőben kapura is lőtt, Courtois-nak egy kisebb bravúrt kellett bemutatnia a védéshez. Védekezésben nem hibázott, tehát egyedüliként az ő játékára nem lehet(ett) panasz.

Roberto: 4

A második gólért ő is okolható kicsit, ugyanis elvesztette a párharcot Modric ellen, és nem is szabálytalankodott a horvát középpályással szemben. Az első félidőben ígéretes helyzetbe került, de gyengére sikerült a lövése. Ezeken kívül hozta a szokásos kockázatkerülő játékát, csak a biztos passzt választotta, ezúttal többre/másra lett volna szükség a sikerhez.

Busquets: 5

Az első félidőben a csapathoz hasonlóan jól futballozott, de a második játékrészben ő sem tudott segíteni a nagy összeomlás megakadályozásában. 88%-os sikerességgel passzolt (52/59), hét hosszú labdájából hat társhoz ment, illetve hét labdaszerzést jegyeztek fel a neve mellé.

Kessié: 4.5

Sokáig nagyon hasznosan játszott: remek volt a passzjátéka, nyomás alatt sem jött zavarba, labdákat szerzett, és mind a négy cselezési kísérletét (köztük egy Zidane-trükkel) sikerrel hajtotta végre. Azonban nagyon rontja az összképet az, hogy tizenhatoson belül rálépett Vinícius lábára, és ezzel a nagyon nagy hibával összehozott egy tizenegyest az ellenfélnek, amivel végleg eldőlt a továbbjutása kérdése. Nagy kár ezért, mert eddig a pillanatig a tegnapi volt a legjobb meccse gránátvörös-kék mezben.

Raphinha: 2.5

Raphinha a leggyengébbek közé tartozott ezen az estén, támadásban nem láttunk tőle hasznos, értékelhető megmozdulást. Igen gyakran került egy az egybe Camavingával szembe forgatások után, de egyetlenegy párharcot sem tudott megnyerni a francia ellen, aki eredendően középpályás és nem is volt 100 százalékos állapotban. Ezen az oldalon akár a meccset is meg lehetett volna nyerni, ehelyett sok támadás itt ért véget. A hat cselezési kísérlete közül csupán egyet hajtott végre sikerrel, a beadásai kivétel nélkül használhatlanok voltak. A kapura sem jelentett veszélyt, ugyanis az éles szögből leadott lövése bőven elkerülte azt, a fejesét pedig Courtois könnyen védte.

Lewandowski: 4.5

A neki passzolt labdákat megtartotta, majd jól és általában előre játszotta tovább azokat. Az első félidő ráadásában közel járt a gólszerzéshez, de Courtois bravúrt mutatott be. Ezen kívül nem tudták helyzetbe hozni, ami (elsősorban) nem az ő hibája.

Gavi: 5

Az első játékrészben egészen sokat tett hozzá a támadójátékhoz, de a második félidőre ő is eltűnt. Labda ellen hozta a szokásos lendületét, agresszivitását, agilitását, öt szabálytalanságot követett el, magasan a legtöbbet az egész mezőnyben. Egyszer heves vitába keveredett Vinícius-szal (mindketten sárga lapot kaptak), de ezúttal nem borult el az agya.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 4

A nagyarányú vereség nem csupán a hiányzó kulcsembereknek, a játékosok hatalmas egyéni hibáinak/rossz teljesítményének, hanem Xavi rossz döntéseinek és meccstervének is köszönhető. Az első félidőben egészen jó volt a támadójáték, több helyzetet is sikerült kialakítani, azonban az ún. rest-defence (azaz hány játékos helyezkedik a labda vonala mögött) nagyon nem nézett ki jól, az első és a negyedik gólhoz vezető kontrát ennek (is) köszönhetően tudta végigvinni a Real. Amiatt is jogosan lehet kritizálni Xavit, hogy miért csak a harmadik gól után próbált belenyúlni a meccsbe (Kessiét Fati váltotta), pláne látva a csapat második játékrész elején nyújtott játékát.

Cserék:

Ansu Fati, Eric Garcia, Ferrán Torres: 4.5

Már akkor léptek pályára, amikor eldőlt a találkozó és a továbbjutás, egyikük sem befolyásolta az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.