Gólzáporos hullámvasút és 4-4 a Villarreal otthonában

Kétgólos előnyből kétgólos hátrány, végül azonban sikerült az egyenlítés

Megjárta a mennyet és a poklot is a Barcelona a Villarreal otthonában a bajnokság 30. fordulójában: a csapat közel tökéletes kezdés után 2-0-s előnyt szerzett a kezdőbe kerülő Malcom vezetésével, majd fokozatosan engedte ki a kezéből az irányítást és került innen 4-2-es hátrányba a mérkőzés hajrájára. Hogy innen végül sikerült kihozni meccsből a maximumot és hazavinni az egyik pontot, az kisebb csoda volt. Az utolsó percekben kiharcolt emberelőnynek köszönhetően ugyanis feltámadt a csapat és előbb Messi, majd az utolsó másodpercekben Suárez révén sikerült felállni a padlóról. A vége így 4-4 lett, amivel az előny a tabella élén ugyan 8 pontra csökkent, a hétvégén viszont pont az üldöző Atletico ellen lehet javítani…

A várakozásoknak megfelelően Valverde a csapat előtt álló fontos meccsek (Atletico, Manchester United) előtt több kezdőjátékosának is pihenőt adott, így Piqué, Rakitic és Messi csak a kispadra ültek le – előbbi kettőnek ráadásul 4 sárga lapja volt. Mivel Dembélé továbbra is sérült volt, Malcom végre megkapta a lehetőséget a bizonyításra, a brazil támadó pedig nagyon gyorsan főszereplővé lépett elő már a meccs elején – igaz, ter Stegen ehhez sokat hozzátett, a mérkőzés elején ugyanis neki volt köszönhető, hogy a nagyon bátran kezdő és letámadó Villarreal nem szerzete meg a vezetést. A német kapus előbb Iborra közeli fejesét védte egy szöglet után, majd Chukwueze lövését is, miután Umtiti eladta a labdát a félpályánál.

A Villarreal pressziójára a Barça hasonlóan agresszív, egész pályás letámadással válaszolt, és az első perceket ugyan túl kellett élnie hátul, támadásban nagyon veszélyes volt az elejétől kezdve. Suárez közelről és a félpályáról is próbálkozott, majd jöttek Malcom pillanatai: a 12. percben Sergi Roberto kiugratása után rúgatott gólt Coutinhóval, négy perccel később pedig Vidal beadására érkezett tökéletesen és fejelt a hosszú sarokba. A Barcelona nagyon jó iramban és pontosan játszott, tudatosan játszotta ki a hazai letámadást, ami ellen rengeteg kontrát tudott vezetni – Coutinho révén majdnem összejött a 3-0 is, de a brazil támadó csak a kapufára emelt Suárez passza után.

A harmadik gól talán megtörte volna a Villarrealt, ehelyett viszont gyorsan visszajöttek a meccsbe: már-már úgy nézett ki, hogy az egyébként jól működő barcelonai letámadás miatt labdát veszítenek a hazaiak, ám néhány gyors és váratlan passzal kijátszották Vidalékat (Iborra sarkazása gyönyörű volt), Chukwueze pedig szépített kis szerencsével, miután a kapufája utáni kipattanót értékesítette, 1-2! A Villarreal a gólja után még nagyobb lendülettel próbálkozott az egyenlítés érdekében, de a katalánok ekkor még alapvetően irányítani tudták a meccset, még ha voltak is percek, mikor kicsit beszorultak. A szünet előtt aztán újra a kapusoké lett a főszerep, hazai oldalon szokás szerint Chukwueze veszélyeztetett, de ter Stegen újra a helyén volt és védett ziccerben, Suárez pedig szabadrúgásból tesztelte Asenjót.

A meccs képe és alakulása barcelonai szempontból nem festett jól, mert ugyan a szokásos labdabirtoklás és a mezőnyfölény megvolt, a játék irányítása kezdett elveszni, a Villarreal pedig rendkívül szívós védekezéssel és az ebből induló kontrákkal egyértelműen jelezte, hogy nem fogja feladni a mérkőzést. A kiesés ellen menekülő hazaiak ennek megfelelően jöttek ki a folytatásra, a 49. percben pedig egy újabb kontra végén ki is egyenlítettek: Ekambi indult meg a jobbszélen, az alapvonali beadása lecsúszott a lábáról, a kimozduló ter Stegen mögött viszont pont így jutott a kapuba, 2-2! Itt már egyértelműen Villarrealnál volt a lélektani előny, a Barcelona pedig teljesen kiesett a korábbi ritmusból és a mérkőzés elején látott ötletes támadások egyre ritkábbá váltak vendég oldalon.

A hazai támadások ellen nem igazán volt ellenszer ter Stegen védésein kívül, de a fordítástól a német sem tudta megmenteni a csapatot. A 62. percben Iborra lépett ki a leshatárról és lőtte be a Villarreal vezető gólját, a Barçát pedig annyira megfogta a gól, hogy Messi beállása ellenére sem tudott felpörögni és helyzetekig vinni támadásokat. A 80. percben aztán Bacca is a kapuig gyalogolt Cazorla zseniális labdájával, ter Stegen tehetetlen volt, a mérkőzés pedig egy jól induló kétgólos vezetésről rémálommá és kétgólos hátránnyá vált…

A hullámvasút azonban nem ért ezzel véget, a Barcelona ugyanis kapott a célegyenesben egy utolsó esélyt, miután Álvaro Gonzálezt második sárgával kiszórta a játékvezető Suárezről. A vendégeknek 5 percük maradt az egyenlítésre, ami végül hihetetlen módon sikerült is: a 90. percben Messi szabadrúgásból volt (a hétvége után újra) eredményes, majd a hosszabbítás utolsó percében egy szöglet utáni lecsorgó labdát Suárez vágott kapásból a hálóba, amivel beállította a 4-4-es végeredményt.

A megszerzett egy pont így nem rossz eredmény, főleg a mérkőzés alakulását nézve, de egy intő jel is a csapat számára, hogy egy olyan rövidzárlat, mint tavaly a Roma ellen, idén is sokba kerülhet, ha egy döntő fontosságú meccsen sikerül bemutatni. A Villarreal ellen most belefért, a hétvégén és a BL-ben viszont nem fog, ezt pedig muszáj lesz tudatosítania Valverdének is a játékosokban. A csapat küzdeni tudását ugyanakkor mindenképp dicséret illeti, hiszen már sokadszorra sikerült hátrányból felállni a szezonban, ez a mentális erő pedig remélhetőleg pontosan azt a különbséget fogja jelenteni idén a BL-ben, ami a tavalyi menetelésből hiányzott…

Folytatás az Atletico ellen otthon szombaton, ahol a 8 pontra csökkent hátrányt akár 11-re is lehet növelni, egy hét múlva szerdán pedig jön a BL negyeddöntő Manchesterben.

Villarreal CF – FC Barcelona: 4-4 (1-2)
Vilarreal, Estadio de la Cerámica
19.515 néző
Vezette: Alejandro Hernández Hernández

Villarreal CF: Asenjo – González, Mori, Ruiz – Gaspar, Iborra, Cazorla, Morlanes (Cáseres 63’), Pedraza – Ekambi (Bacca 74’), Chukwueze (Bonera 87’).

FC Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto, Umtiti, Lenglet, Alba – Busquets (Rakitic 73’), Vidal, Arthur (Aleña 73’) – Malcom, Suárez, Coutinho (Messi 61’).

Gólok: Chukwueze 23’, Ekambi 50’, Iborra 62’, Bacca 80’ ill. Coutinho 12’, Malcom 16’, Messi 90’, Suárez 94’

Sárga lapok: González 36’, Busquets 40’, Mori 45’, Aleña 83’, Sergi Roberto 85’, Messi 85’, Cáseres 91’.

Statisztikák: whoscored.com

***

*AKCIÓS termék: -37%! Sportoláshoz, az iskolába vagy egyszerűen a mindennapokhoz keresel egy erős, de könnyű hátizsákot? Rendeld meg kedvezménnyel!