A várakozás vége: júniusban újra focit láthatunk?!

Jó hírek érkeznek Spanyolországból: májustól várhatóan újraindul a sportélet (egy része) és ugyan szigorú feltételek mellett, de edzésbe állhatnak a csapatok a spanyol kormány döntése értelmében. A Barcelona játékosai így újra közösen készülhetnek a bajnokság folytatására, ami továbbra a célja mindenkinek és egyelőre úgy néz ki, júniusban erre is sor kerülhet!

A koronavírus járvány miatt hozott korlátozások – a bajnokság felfüggesztése és a csapatok elszigetelése – után ez az első lépése várhatóan annak a sorozatnak, amit a spanyol kormány tervez meghozni, hogy a bezárkózás után beinduljon az élet az országban és elkezdjen a gazdaság újra működni.

A sportéletet illetően ez azt fogja jelenti, hogy fokozatosan, hetenként egyre több korlátozást feloldva fognak a csapatok közelebb kerülni a bajnokság június eleji-közepi folytatásához – természetesen annak a függvényében, hogy a járvány nem fordul újra rosszabbra. Az ütemterv a tervek alapján a következőképpen néz ki odáig, hogy újra meccseket lássunk az AS.com szerint:

Május 4. – A játékosok visszatérhetnek az edzőközpontokba, elkezdhetik az erőnléti és labdás gyakorlatokat, de szigorú protokollok betartása mellett: egyrészt csak egyénileg, másrészt a visszatérők létszáma csak a szükséges minimum lehet a játékosok mellett lévő edzői stábot illetően, az edzések előtt pedig mindenkit a saját kocsijában tesztelnek, nem tünetmentes fertőző-e.

Május 18. – A tervek szerint ezen a héten már kisebb csoportokban, közösen is elkezdődhetnek az edzések, de a játékosok maximum hatfős csoportokban gyakorolhatnak, ami a következő héten már nyolcfősre fog nőni. Korlátozás ugyanakkor marad: maximum 10-en lehetnek egyszerre a pályán.

Június 1. – Várhatóan ez lesz az a hét, amikor ugyan szigorú higiéniai protokollok mellett, de a csapat egy egészként, együtt edzhet.

Június 5. vagy 12. – A bajnokság újraindulásának lehetséges dátumai, amik közül a 12-e tűnik jelenleg sokkal valószínűbbnek, hiszen a március óta eltelt idő miatt szükség lesz arra, hogy visszarázódjanak a játékosok a ritmusba, elsősorban erőnlétileg. Erről a problémáról itt írtunk néhány nappal ezelőtt.

A pontos kezdés tehát még nincs meg, de a június egyelőre nagyon bíztatónak tűnik. Az is biztos viszont, hogy a meccsek– sajnos – zárt kapuk mögött fognak újraindulni, de ez valószínűleg a legkevesebb ebben a helyzetben.

***

A stadionok még zárva vannak, de a Shopunk online továbbra is elérhető!