Pedrit a kezdőbe, Griezmannt a kispadra?

Erős volt a kontraszt bizonyos játékosok között a Getafe elleni mérkőzésen, ahol a Barcelona nem játszott igazán jól. A jó és a rossz teljesítmények közül is illik kiemelni a 17 éves Pedrit és a papíron szupersztár besorolású Griezmannt. Ezúttal a többiekről nem is beszélünk, csak kettőjükre fókuszálunk.

Pedrinek 17 évesen a Barça kezdőjében lenne a helye?

A Getafe elleni meccsen kezdhetett, ezáltal nagy lehetőséghez is jutott Pedri González. És ő élt is ezzel nem úgy, mint például Dembélé, aki szintén nem szokott kezdőként játszani. A Getafe kemény játékától talán lehettek olyanok, akik féltették Pedrit, de ő volt a Barcelona legjobbja. Fizikálisan még biztosan erősödnie kell, de ami a többit illeti, csak dicsérni lehet.

A játékintelligenciája ilyen életkorban páratlan, ahogyan olvassa a játékot, ahogyan helyezkedik, ahogy várja a labdát, majd ahogyan fogadja is a labdát, tehát ahogy a labdához ér, mind azt mutatják, hogy kivételes tehetség rejlik benne. És ehhez még hozzá kell tenni azt, ahogyan lát a pályán, ebben a tekintetben is kimagasló. Ronald Koeman bízik is benne, ez feltétlenül jó hír, mert nagyon sok évre meghatározó játékossá nőheti ki magát a közeljövőben, ha már 17 évesen erre képes. Könnyen lehet, hogy már most is érett lenne arra, hogy kezdő legyen a Barcelonában.

A korai cseréjét nehéz megérteni.

Griezmannak pedig a támadó posztok közül… talán a kispad lenne a legmegfelelőbb?

A válogatott szünetben másról sem volt szó, más üzenet sem érkezett a francia válogatottól, hogy biztosan a Barcelona nem csinál valamit jól, és Ronald Koeman sem tudja használni a franciát, aki rossz poszton játszik a jobb oldalon.

Griezmann most ismét középre került és szabadon is mozoghatott, kvázi lehetőséget kapott, bár ezúttal sem azt a posztot kapta, amin papíron a legjobb lehet – tehát Messi 10-es posztját. Inkább játszott 9-est, azt szabadon, de a játékban így is alig vett részt, talán a legkevesebb labdaérintést megint ő produkálta. Ellenben amikor ziccerhez jutott, újból hibázott, ahogyan azt tette az elmúlt mérkőzéseken is. Tehát a góllövésben sem produkál, nem csak játékban. Ráadásul itt most nem is záporoztak a helyzetek, utólag látható, hogy meccset döntően befolyásoló szituáció volt a helyzete.

Ráadásul ezúttal is nagyon sokáig, egészen a 80. percig pályán lehetett, kapott időt, ezt abban a kontextusban nehéz is értelmezni, hogy Pedrit előbb lehozta Koeman.

Persze Griezmann esetében – bár erről senki nem beszél már – de alighanem nem ő, és nem is Koeman a fő hibás, hanem a Barcelona vezetése, mely úgy igazolta le őt tavaly nyáron, hogy a posztján – tehát, hogy hol fog játszani – egy pillanatig nem gondolkozhattak. Mert arra a posztra volt játékosa a Barcelonának, Messinek hívják.