Újabb pontvesztés: Alavés – Barcelona 1-1

Újabb pontvesztés, újabb gyenge első félidő - Pedri újra nagyot játszott - Nagyot küzdöttek, de semmi sem jött be igazán

Döntetlennel folytatta szereplését a spanyol bajnokságban a Barcelona együttese, miután 1-1-es döntetlent ért el az Alavés otthonában. Az első félidőben hiányzott a vendégek játékából a frissesség, a hazaiak pedig az egyik kontrájuk végén ritkán látható gólt szereztek. A második félidőre beszálló fiatalok révén szinte végigtámadta a játékrészt a katalán csapat, Griezmann klasszis megoldásával egyenlíteni tudott, majd azt követően mindent megtett, de emberelőnyben sem tudta bevinni a győztes találatot. Maradt az 1-1, folytatás szerdán a Dinamo Kijev ellen a Bajnokok Ligájában.

Ti jöttök! Olvasói pontozólap – Alavés-Barcelona

A mérkőzés első nagy helyzetére egészen a 13. percig kellett várni: Lenglet labdájával Ansu Fati lépett ki a baloldalon, azonban a kapu mellé lőtt. A 16. percben mutatott először valamit az Alavés abból, hogy mi vár a Barcelonára: három-négy passzal átjátszották a Barcelonát, a baloldalról érkező beadást Edgar Mendez lőtte kapura, Neto másodjára tudta fogni a labdát.

A 20. percben Messi bontotta meg egy köténnyel a védelmet középen, majd a balszélen álló Ansu Fatinak tette ki a labdát, aki az érkező Griezmannak tette le lövésre azt, a francia világbajnok azonban csúnyán eltörte a játékszert. A 22. percben Deyverson öklelte fel Messit mintegy 19 méterre a kaputól, a megítélt szabadrúgásból a csapatkapitány igen erős lapos lövést eresztett meg, a gólvonalon álló védőben akadt el a labda.

A játék képe nagyjából konstans volt: a Barcelona birtokolta a labdát, kereste a rést a hazai védelmen, a hazaiak pedig a megszerzett labdákkal igyekezte gyors kontrákat vezetni. A labda azonban igen lassan járt a vendég lábakon, így az Alavés kapuja előtt csak akkor keletkezett veszély, ha a labdaszerzést követően gyorsan eladták a labdát a saját térfelükön.

A 31. percben bohózatba illő gólt kapott a Barcelona: először Messit lökték át a labdán, a játékvezető sípja azonban néma maradt, La Rioja pedig megindította a kontrát. Lenglet szerelte őt, de nem volt elég határozott, a labda továbbkerült Deyversonhoz, aki megpróbálta kiugratni La Rioját, labdáját Piqué elcsípte, közeli hazaadása azonban meglepte Netót, rosszul vette át a játékszert, a letámadó La Rioja elvette tőle, majd az üres kapuba lőtt, 1-0.

Néhány perccel később egy jobbról érkező beadást Frenkie de Jong fejelt 7 méterről a kapu mellé – a holland középpályást lökték a levegőben, a játékvezető sípja azonban néma maradt. A játék képe nem változott a félidőig, a Barcelona erőlködött, a támadók nem voltak elég élesek, az Alavés védekezett, így hazai előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A félidőben hármat is cserélt Ronald Koeman: nem jött ki a folytatásra Lenglet, Busquets és Dembélé, érkezett helyettük a pályára Trincao, Pedri és Pjanic. Ritmust váltott a Barcelona, egy kis élet költözött a vendégek játékába, Messi éles szögből leadott lövését védte a 47. percben a hazaiak kapusa. Az argentin klasszis nagyon akart, nagyon küzdött, de nem igazán jöttek be a megoldásai: az utolsó passzokba vagy lövésekbe rendre hiba csúszott.

Griezmann sem élete formáját futja, a francia csatárral kapcsolatban az lehetett az ember érzése, hogy egyszerűen nem tud jót csinálni: amikor ziccerbe kerülhetett volna, elpattant tőle a labda, amikor passzolni kellett volna, egyszerűen nem találta el a labdát. Az 53. percben Sergi Roberto beadását Ansu Fati lőtte nem sokkal a kapu mellé. Nem nagyon lépte át a félpályát a hazai csapat, minden erejüket felemésztette a védekezés. A 62. percben tíz emberre fogyatkozott az Alavés: egy teljesen ártalmatlan szituációban Jota túl magasra emelte a lábát, eltalálta Piqué fejét, így a második sárgája után a bíró kiállította.

A kiállítás után egy perccel egyenlített a Barcelona: Ansu Fatit szerelték a védők, a labda a leshatáron kilépő Griezmann elé került, a francia csatár pedig ezúttal higgadtan emelte át a kapuson a játékszert, 1-1.

3 perccel később Sergi Roberto szerezte vissza a saját labdáját az Alavés tizenhatosa előtt, kiugratta Messit, aki a hosszúsarok felé tekerte a labdát, Pacheco óriásit védett. A 71. percben Frenkie de Jong szenzációs labdájával Trincao lépett ki a jobboldalon, középre tálalt Griezmannak, aki a kapuba lőtt – de a partjelző beintette a lest, a VAR pedig megerősítette, hogy a portugál szélső lesen volt, maradt az 1-1.

Nagyon nyomott a Barcelona az utolsó negyedórába lépve, a 77. percben Ansu Fati lövését védte Pacheco. A 85. percben Trincao löbbölte be a labdát a méteres lesen álló Messinek, aki már a labda elrúgásának pillanatában tudta, hogy lesen van – a partjelző be is intette a lesállást. Egy perccel később Messi szabadrúgásból legurított labdáját Dest lőtte kapura a tizenhatoson belülről, Pacheco bravúrral védett ismét. Egy perccel később Pjanic 22 méterről leadott lövését is védte a hazaiak kapusa.

Óriási nyomás volt az Alavés kapuján, Piqué fejesét a gólvonalról fejelte ki az egyik hazai védő, majd egy perccel később Sergi Roberto jobboldali lapos beadását Piqué Braithwaite elől lőtte kapu mellé 8 méterről. A 93. percben Messi lövését is blokkolták a hazaiak, fél perccel később Messi lövése kerülte centikkel a hosszú felsősarkot.

95 perc játék után a játékvezető lefújta a mérkőzést, a Barcelona 4 mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban, hátránya pedig már 8 pont az egy mérkőzéssel többet játszó éllovas Real Madridhoz képest.

Alavés – FC Barcelona 1-1 (1-0)
Helyszín: Mendizorrotza Stadion
Vezette: A. Hernandez

Alavés: Pacecho – Navarro (Aguirregabiria 41’), Laguardia, Lejeune – Mendez (Tavares 58’), Pina (Marin 74’), Battaglia, Jota, Duarte – La Rioja (Garcia 72’), Deyverson (Joselu 57’)

FC Barcelona: Neto – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet (Pedri 46’), Jordi Alba (Dest 68’) – De Jong, Busquets (Pjanic 46’)–  Ansu Fati (Braithwaite 77’), Messi, Dembélé (Trincao 46’) – Griezmann

Gólok: (1-0) La Rioja (31′), (1-1) Griezmann (68’),

Kiállítva: Jota (62’)