Egy gól Maradonának, négy a Barcelonának: Barça-Osasuna: 4-0

Újabb jó mérkőzésen van túl Ronald Koeman Barcelonája, mely a héten azt követően, hogy 4-0-ra legyőzte a Dinamo Kijevet, ugyanígy megtette ezt az Osasuna ellen is vasárnap délután. Kötelező győzelemnek volt elkönyvelve előre, és ezúttal így is lett.

Erre a meccsre megbontotta a megszokott 4-2-3-1-es formációját Ronald Koeman, legalábbis annyiban, hogy csak egy szűrő volt a csapatban, De Jong. Mellette nem volt senki, előtte Pedri és Coutinho. A támadósorban Messi és Griezmann mellett Braithwaite maradhatott a csapatban. Ugyanúgy, ahogy a védelemben is Mingueza megőrizte a helyét Lenglet mellett, hiszen Koemannak nem volt más középső védője.

A Barcelona nem kezdte rosszul a meccset, legalábbis azokban a periódusokban, amikor sikerült gyorsan járatnia labdát, nem csak szépen, de veszélyesen is futballozott. Ez ugyan nem volt folyamatos, de sokszor dolgozott ki helyzeteket a Barça, veszélyeztetett Braithwaite, Messi és Griezmann is, Coutinho pedig már a félig üres kapura lőhetett, de a kapu helyett egy védő mentett a gólvonalról. Ezzel együtt az Osasuna nem csak szívós ellenfél volt mezőnyben, de időről időre kontrázni is tudott, és többször eljutott helyzetig Ter Stegen kapuja előtt. A meccs nyílt volt, hiába dominált a Barcelona.

A 30. percben aztán Messi remek labdával indította be az üres területre Jordi Albát, ő nagyon sokat kivárt, kereste a társakat, végül Coutinhóhoz játszott, aki nem talált be, a kipattanó azonban Braithwate elé került, ő pedig különböző kacifántos mozdulatokkal, de másodszori próbálkozás után a kapuba juttatta a labdát. Fontos vezető gól.

A szünet előtt pedig sikerült meg is duplázni az előnyt, ezúttal is Alba volt az előkészítő, az ő beadását mentette röviden, rossz helyre a vendég védelem, a tizenhatosnál magasról lehulló labdát Griezmann kapásból, nagyon jól találta el, és ugyan nem helyezte tökéletesen, de olyan erős volt, hogy a kapus nem tudott hárítani.

A pihenő után sem állt le a Barcelona, a csapatban ezúttal megmaradt az akarat, a támadó szellem, és időről időre jöttek is a helyzetek. Az 57. percben Griezmann szerzett labdát az ellenfél térfelén, majd Coutinho vezette tovább, ő Braithwaite-hez játszott a tizenhatoson belülre, a dán lövése levágódott, a labdát Griezmann szerezte meg, aki végül kihagyhatatlan labdát adott Coutinhónak. A brazil lőtte a Barcelona harmadik gólját egy szép és gyors kombináció végén.

Később jöttek a cserék, beállt Junior, Dembélé, Trincao is, és ezt követően jött az újabb nem várt sérülés: Lenglet-t le kellett cserélni. Koeman így kényszerűségből Aleñát küldte pályára, és De Jong húzódott hátra a védelembe, Mingueza mellé.

Később Dembélé is szerzett egy szép gólt, ezt Trincao korábbi lesállása miatt érvénytelenítette a VAR.

A negyedik gólt Messi szerezte, addig cselezett, és húzódott közelebb a tizenhatoshoz amíg kellett, majd nagy gól lőtt a hosszú felső sarokba. Az ünneplésénél levette a mezét, ami alatt egy eredeti, korabeli Newel’s-es Maradona mezt viselt, így ajánlotta Maradonának a gólját és emlékezett honfitársára, aki a héten halt meg.

A Barça a meccs hajrájára azért visszavett az iramból, de dolgozott ki helyzeteket, így unalmas nem volt a vége sem, de maradt a 4-0. Folytatás szerdán, a Fradi ellen Budapesten.

FC Barcelona – Osasuna: 4-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött
Vezette: Mateu Lahoz

Barcelona: Ter Stegen, Dest (Junior, min. 60), Mingueza, Lenglet (Aleñá, 66’), Jordi Alba, Pedri (Busquets, 45’), De Jong, Coutinho (Dembélé, 60’), Messi, Griezmann y Braithwaite (Trincao, 60’).

Osasuna: Sergio Herrera, Roncaglia, Unai García, Raúl Navas, Iñigo Pérez (Roberto Torres, 63’), Nacho Vidal, Oier (Darko, 63’), Moncayola, Jony (Juan Cruz, 22’), Rubén García (Kike Barja, 72’) és Budimir (Enric Gallego, 72’).

Gólok: Braithwaite, (30’), Griezmann (42’), Coutinho (57’), Messi (72’)