Takaréklángon is nyertek: Elche-Barcelona 0-2

De Jong újabb gólt lőtt, Riqui Puig az elsőt szerezte

Nem okozott nagy nehézséget az Elche legyőzése a Barcelona számára a La Liga 20. fordulójában, a vendégek igazán nagy extra és komoly ziccerek nélkül is lőttek egy-egy gólt az első és második félidőben de Jong és Riqui Puig révén, így hosszú idő után egy izgalom nélküli győztes meccset is sikerült lehozniuk. Az Elche előtt egy ziccer adódott az egész találkozón Mingueza hibája után, de azt ter Stegen bravúrral védte, egyébként nem forgott veszélyben a győzelem. 

 

 

A sűrű menetrend egy újabb idegenbeli meccset hozott a Barcelona számára, ezúttal a bajnokságban, Elchébe utaztak Griezmannék. Januárban ez már a 7. találkozója volt a csapatnak, hiszen a Liga mellett a Spanyol Szuperkupában, azóta pedig a Spanyol-kupában is pályára kellett lépni, ami így 3-4 naponta meccset jelent a játékosok számára. Ráadásul még további két meccse lesz a Barçának a hónapban és ebből csak az utolsó, Bilbao ellenit fogja játszani hazai környezetben.

Hiába jönnek viszont a meccsek sorozatban, Koeman csak a kupában forgatta egy kicsit a csapatot (és fogja jövő héten is), a bajnokságban most újra az alap tizenegy játszott, aminek az összeállítása csak kényszerűségből változott legtöbbször december óta. Messi eltiltását töltötte, helyette Braithwaite játszott, Dest még éppen csak felépült, őt Mingueza helyettesítette, így csak Umtiti volt az, ki a rotáció jegyében került a csapatba Araújo mellé.

Az első félidő a Barcelonáé volt a mérkőzésen, de a csapat csak lassan melegedett be és az elején alig jelentett veszélyt a hazai kapura. Az egyik legaktívabb a feketemezes vendégeknél Dembélé volt, aki a jobb oldalon igyekezett többször megverni a védőjét (sokszor inkább védőit) és a Barça több helyzete is innen alakult ki. Messi hiányában egyértelműen az ő egyéni képességeire játszott a csapat, Pedri is ügyesen osztogatott, de igazából nem diktált eszeveszett iramot a Barcelona és ziccereket sem igazán alakított ki. Volt egy-egy gyengécske lövése Albának, Pedrinek és Busquetsnek is, míg végül sikerült egyszer jókor jó helyre juttatni a labdát: a 39. percben Braithwaite balról nagyon jól adott középre, az egyik hazai védő csak beleérni tudott a vetődő kapus és a címzett Griezmann előtt a labdába, ami gyakorlatilag már gól is lett így, de végül Frenkie de Jong a gólvonalra érkezve a nevére íratta a vezető gólt.

Az első félidő se nem volt látványos, se nem hozott sok helyzetet, de a Barcelona biztos lábakon állt, az Elche csak egy kontrából tudott kaput találni 45 perc alatt, egyébként a félpályán sem sokszor jöttek át. A folytatás hasonlóan indult a játék képét illetően, de az addig biztos barcelonai lábak közül Minguezáé megremegett az 55. percben, labdát vesztett a félpályán, amivel Rigoni ziccerig gyalogolt, de ter Stegen tökéletesen érkezett és védeni tudott lábbal – az Elche egyértelműen a mérkőzés legnagyobb lehetőségét hagyta ki. Ez egyébként kis ébresztőt jelenthetett volna a Barcelona számára, hiszen hiába a kényelmes vezetés és az Elche alapvetően defenzív játéka, törékeny volt ez az egygólos előny.

Nagyobb energiák viszont nem igazán kerültek mozgósításra az előny növelésére – de nem is kellett, mert nem lendült támadásba a hazai csapat és nem követték helyzetek a ziccerüket. A Barcelona szépen, komfortosan tartotta a labdát és egyébként könnyedén fojtotta meg a hazai próbálkozásokat, hol szabálytalanságokkal, hol sima labdaszerzésekkel – Busquets mondjuk kisárgázta magát az Athletic elleni következő bajnokiról. A taktika és a hozzáállás mindenesetre bejött, mert a győzelem a korábbi elchei ziccert leszámítva nem forgott veszélyben, sőt, a végére sikerült így is biztossá tenni a sikert. Pedri helyére minden Barcelona szurkoló titkos szerelme, Riqui Puig állt be a szokásos 4-5 percére, ám így is gólt szerzett – 169 centis magassága mellé ráadásul fejjel, miután de Jong szépen betört a 16-oson belülre.

A végére így egy komfortos siker jött össze, igazi extrák nélkül, de a januári meccsdömping miatt ez most nem feltétlen baj. Folytatás a kupában a Rayo Vallecano ellen szerdán, aztán végre egy meccs a Camp Nouban az Athletic ellen.

Elche CF – FC Barcelona 0-2 (0-1)
Estadio Manuel Martínez Valero, Elche
La Liga, 20. forduló
Zárt kapuk mögött
Játékvezető:
Valentín Pizarro Gómez

Elche: Badia – Barragán, Verdú, González, Mojica – Marcone – Josan, Guti (Morente 74’), Rodíguez, Rigoni (Luismi 75’) – Boyé.

Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Araújo, Umtiti, Alba – de Jong, Busquets, Pedri (Puig 87’) – Dembélé (Trincao 74’), Griezmann, Braithwaite.

Gól: De Jong 39’, Puig 89’.

A whoscored.com statisztikái:

***