Végre rangadót is sikerült nyerni – Sevilla-Barcelona 0-2

Messi és Dembélé is beköszöntek | Nem volt veszélyben a győzelem

Komoly sikert aratott a bajnokságban a Barcelona, miután a Sevilla otthonában nyert 2-0-ra, egy váratlan felállással, valamint Dembélé és Messi góljainak köszönhetően viszonylag könnyedén. A csapat magabiztosan és stabilan játszott, nem sok lehetőséget hagyva a Sevillának, de amellett, hogy a játéknak és az eredménynek mindenképpen örülhetünk, a siker sajnos több áldozattal járt, mivel Piquét, Pedrit és a visszatérő Araújót is sérülés miatt kellett lecserélni. A Barça a győzelemmel stabilan őrzi dobogós helyét a Ligában és építi tovább a veretlenségi sorozatát, mely immár 15 találkozó óta tart. 

Nem igazán volt jele annak, hogy Koeman valami váratlant tervez a Sevilla ellen, de a pályára rajzolt 3-5-2-es felállás mindenképpen annak számított: Piqué mellett meglepetésre Mingueza és Lenglet játszott hátul, mellettük pedig Dest és Alba a jobb és balszélen, így elöl csak Dembélének jutott hely Messi mellett a kétfős támadósorban. A taktikai változtatás egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy a Barcelona megszállja a pálya közepét, hogy a lehető legtöbbet birtokolja a labdát és a lehető legtöbb emberrel a pálya teljes szélességében tudjon védekezni a Sevillával szemben.

Az első félidő – és a mérkőzés alapján is – ez maximálisan sikerült, a Barcelona nem csak dominálta a meccset, de helyzetekben, játékban is sokkal jobb volt a Sevillánál, folyamatosan „emberfölényben” játszott Messi visszalépéséinek köszönhetően és ezúttal a támadások hatékonysága is megfelelő volt, mert kevés helyzetből is sikerült megszerezni a vezetést és később gólokat szerezni. Érdekes volt egyébként a mérkőzés, mert ha volt hátránya ennek a játékrendszernek, az mindenképpen az volt, hogy felállt védelem ellen elöl hiányzott néha egy ember, főleg miután Messi nagyon sokszor visszalépett a középpályára, azonban ezt tökéletesen kompenzálta azzal a csapat, hogy labdaszerzés után a lehető leghamarabb támadta a kaput. Dembélé többször is szépen futotta meg az üres területeket és került helyzetbe, a második ilyet pedig már egyből góllal hálálta meg: a francia támadót Messi ugratta ki a 29. percben, aki a védőjét megverve ballal lőtt a kapus mellett a hálóba, 0-1!

A hazaiak képtelen voltak mit kezdeni a Barça letámadásával és viszonylag agresszív védekezésével szemben: a barcelonai játékosok (magukhoz és a szezon eddig meccseihez képest) sokszor nagyon magasan letámadták ellenfelüket, és a legtöbb esetben is csírájában fojtották el a sevillai próbálkozásokat. Az első félidőben közel 60%-ban volt a katalánoknál a labda, a Sevilla pedig kapura sem tudott lőni – az egyetlen lehetőségféléjük akkor adódott, amikor ter Stegen odaajándékozott nekik egy labdát.

Sevilla hármas cserével és egy sokkal dinamikusabb játékkal érkezett a második félidőre, hamar volt is néhány kapura lövése, de ezek nem voltak túl veszélyesek. A Barcelona ezzel együtt egy fokkal visszább állt, átadta a kezdeményezést, többet védekezett és kevésbé volt domináns, mint az első játékrészben, de helyzetei így is voltak: egyszer Alba érkezett a középcsatár helyén, de éppen csak hosszú lett neki de Jong centerezése; egy végletekig kijátszott helyzet végén Dest lőtt kapufát; egy Alba-kötény, Dembélé-átlépős csel után pedig a francia ziccerközeli helyzetből nem lőtt, helyette Messinek készített elő, de a csapatkapitány csak amerikai fociban ért volna el mezőnygólt, annyira fölé lőtt.

A félidő középén-végén aztán kényszerű cserék jöttek barcelonai oldalon, kapásból három: Piqué kicsit húzta a lábát, mielőtt Araújo váltotta volna, az uruguayi védő bokája azonban negyedórát bírt csak, és őt is le kellett cserélni, a kettő között pedig Pedri is jelezte, hogy nem tudja folytatni – helyette Ilaix Moriba állt be. A változtatások nem zavarták meg igazán a Barcelonát, ahogy a sevillai cserék sem váltották meg a világot, stabilan tartotta az eredményt a csapat és ter Stegennek is viszonylag kevés dolga volt. Ami pedig a Cádiz ellen nem sikerült, most igen, azaz sikerült lezárni a meccset egy második góllal: a 85. percben Messi játszott össze Ilaix Moribával a támadóharmadban, a visszakapott labdával a kapuig gyalogolt és kis szerencsével ugyan, de értékesíteni tudta a ziccerét, 0-2!

Messi gólja gyakorlatilag a találkozó végét jelentette és azt, hogy a Barcelona folytatja veretlen sorozatát a bajnokságban, ami már 15 meccsre rúg a mai győzelemmel. Szerdán újabb mérkőzés a Sevilla ellen, már a Copa del Rey visszavágóján, ahol kétgólos hátrányt kell ledolgoznia a csapatnak. Ilyen játékkal – nem mellesleg, egy ilyen eredménnyel – lesz esély a továbbjutásra, de valószínűleg arra a meccsre a Sevilla is komolyabban fog készülni, főleg a vereség hatására és a barcelonai sérülések kimenetele is azért nagyban fogja befolyásolni az esélyeket…

Sevilla-Barcelona: 0-2 (0-1)
La Liga, 25. forduló
Ramon Sanchez Pizujan, Sevilla
Zárt kapuk mögött
Vezette:
Hernández Hernández

Sevilla: Bounou – Navas, Koundé, Carlos (Karim Rekik 46’), Escudero – Rakitic (Oliver Torres 63’), Fernando, Jordán – Papu Gomez (Suso 46’), de Jong (Óscar Rodriguez 63’), Munir (Youssef En-Nesyri 46’).

Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Piqué (Araújo 67’, Umtiti (82’)), Lenglet – Dest, de Jong, Busquets, Pedri (Ilaix Moriba 71’), Alba – Messi, Dembélé (Braithwaite 82’).

Gólok: Dembélé 29’, Messi 85’.

Ti jöttök! – Sevilla-Barça pontozólap