Tovább a győztes úton: Barcelona-Huesca előzetes

Messi klubrekordot fog beállítani

Rendhagyó módon hétfő este folytatja a bajnoki versenyfutást a Barcelona és kerülhet egy kicsivel közelebb a 27. fordulóban csak döntetlent játszó és így pontokat veszítő, listavezető Atlético Madridhoz. Ronald Koeman csapata a Camp Nouban eddig mindig szívesen látott Huescát látja vendégül, és ha most nem is várunk nyolc gólt ellenük, mint legutóbb vagy 2014-ben, a győzelem az erőviszonyok és az aktuális forma miatt is alapvető elvárás lesz ter Stegenéktől. Araújo visszatérhet, a Huesca tiszeletet állít Barcelona előtt, Messi pedig rekordbeállít majd az este.

Mi újság Barcelonában?

Az ezelőtt heti Bajnokok Ligája búcsú még úgy is pozitív légkört hagyott maga után, hogy a visszavágót sem sikerült megnyernie a csapatnak, hiszen Messiék jól játszottak, megteremtették maguknak a lehetőséget, hogy visszajöjjenek a párharcba, de a kapu előtt nem tudták ehhez értékesíteni a helyzeteiket. Az viszont fontos volt, hogy a csapat hangulata jó maradt a folytatást nézve már, Koeman pedig emiatt – és valószínűleg az erőfeszítéseket is értékelve – adott két nap pihenőt a keretnek a regenerálódásra, hiszen innentől kezdve már csak a bajnokságra és persze az április 17-i Copa del Rey döntőre kell figyelni.


A hátralévő 11 forduló a Huesca után

Ez egyébként a mai találkozó után már csak 11 bajnokit jelent, közte még egy Atlético és Real elleni rangadóval is, úgyhogy, bár Koeman is azt mondta, nem szeret a riválisokról beszélni, most még azon a ponton vagyunk, hogy lehet és kell is, mert minden esélye megvan a csapatnak arra, hogy tényleg nyitottá tegye a Liga győzelemért folyó küzdelmet az utolsó fordulóig. Ha a Barcelona ma nyer, akkor 4 pontra feljön a fordulóban 0-0-t játszó Atléticóra és továbbra is 2 ponttal maga mögött fogja tudni tartani a Realt, az áprilisi és májusi, egymás elleni meccsek eredményei alapján pedig még bármi lehet a versenyfutás vége.

Az idei forma egyelőre csodálatos

A tavalyi eredmények alapján sok reményt nem fűztünk volna hozzá, hogy ilyenekről lehet majd írni, de a csapat 2021-es formája minden várakozást felülmúlt: az idei 11 bajnokijából 10-et megnyert a Barça, ami 7 ponttal többet jelent a Real és 4 ponttal többet az Atlético idei bajnokin gyűjtögetett pontjainál – Simeone csapata ráadásul még kettővel többet is játszott idén az elmaradt meccseik pótlásával.


2020 tizenöt meccse vs. 2021 tizenegy bajnokija – látványos a különbség

Az összerázódott csapatban, a láthatóan jobban működő összehangban és a jó formában így lehet bízni, persze nem valószínű, hogy hasonló eredményességgel fogja behúzni a hátralévő 11 bajnokiját a csapat. De egyrészt a riválisok is hibázni fognak, másrészt a két madridi gárdának még a BL-ben is szerepelnie kell, úgyhogy ha esetleg mindketten továbbjutnak, a frissesség előnye remélhetőleg a katalánok oldalán lesz. Ugyanakkor a realitás és a cél továbbra is az, hogy az utolsó fordulóig versenyben kell lenni – a bajnoki cím, mint elvárás egyelőre ugyanúgy túlzás, mint 2 hónapja, de legalább most már nem elképzelhetetlen forgatókönyv.

Jöhet a Huesca

Az Atléticót a Huesca mai legyőzésével lehet tovább nyomasztani – a csapat pont ellenük indította meg az idei jó sorozatát 2021 első bajnokiján, amit Frenkie de Jong góljának köszönhetően sikerült megnyerni 1-0-ra. A Huesca akkor és most is az utolsó helyet foglalta el a tabellán, ami alapján nem kéne gondot jelentenie a győzelemnek katalán oldalon, főleg a Camp Nouban, de lebecsülni sem szabad őket, mert a Real Madrid ellen is csak az utolsó percekben engedték ki a döntetlent a kezükből. Ami még figyelemre méltó az esetükben, hogy két októberi 1-4-es pofonjukat leszámítva senki nem verte meg őket nagyon, a legutóbbi 10 vereségükből 8-szor is csak egy góllal kaptak ki – ám a Camp Nou nem hozott nekik korábban sok szerencsét, történelmük eddigi két barcelonai fellépésükön is egy-egy 8-ast kaptak, 2014-ben a kupában, 2018-ban pedig a Ligában. Mindez azt is jelenti, hogy a mai lesz a Barcelona és a Huesca mindössze 6. összecsapása, korábban 4 katalán győzelem mellett egy 0-0-s döntetlen született.

A Huesca egyébként egy nagyon szép gesztussal készül a Barcelona ellen, a hírek szerint az alábbi csapakapitányi szalagot fogja viselni Pulido, megemlékezve több fontos barcelonai történelmi pillanatról, helyszínről, vagy éppen Lionel Messiről.

Kik lesznek a főszereplők?

Koemannak nagyon nincs oka nagyon változtatni az elmúlt hetekben remekül működő 3 védős felálláson, ráadásul Araújo újra hadra fogható és emiatt akár egyből a kezdőbe is kerülhet Mingueza és Lenglet mellé, hiszen Umtitiben látványosan nem bízik a holland mester. A középpályán és a vonalak mellett a szokásos nevek várhatóak, hacsak valaki az utolsó pillanatban nem dől ki, a legnagyobb kérdőjel így a támadósorban van szokás szerint: Griezmann vagy Dembélé játszik-e Messi mellett. Kis esély arra is van, hogy mindketten ott legyenek a pályán valamelyik védő kárára, bár nem amiatt, hogy ettől támadóbb legyen a csapat, inkább a remény miatt, hátha összehoznak egy jobb meccset önbizalomnövelés gyanánt. Sárga lapos eltiltás miatt Messinek és de Jongnak kell aggódnia egyébként – ha valamelyikük besárgul az este, akkor a Real Sociedad elleni következő bajnokin csak a lelátóról fog szurkolni.

Messi egyébként a sokadik rekordbeállítására készül: 767. találkozójára készül a Barcelona színeiben, amivel be fogja állítani Xavi klubrekordját, a hétvégén pedig már egyedüli csúcstartó lesz…

FC Barcelona – SD Huesca
La Liga, 27. forduló
Camp Nou, Barcelona
21:00
Zárt kapuk mögött
Vezeti: Cordero Vega

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Araújo, Lenglet – Dest, de Jong, Busquets, Pedri, Alba – Messi, Dembélé (Griezmann).

Huesca: Álvaro – Maffeo, Pulido, Siovas, Vavro, Galán – Seoane, Doumbia, Mikel Rico, Ferreiro – Rafa Mir.