A Valladolid legyőzésével lehet folytatni az Atlético üldözését

Barcelona - Valladolid előzetes

Az év első válogatott szünetét követően hétfő este a Barcelona a Valladolid ellen lép pályára a Camp Nouban a La Liga 29. fordulójában. Az Atlético Madrid tegnap este vereséget szenvedett Sevillában, ezért a Barca győzelem esetén egy pontra(!) csökkentené hátrányát a szombaton esedékes, kulcsfontosságú El Clásico előtt. 

A katalánok utoljára december 5-én szenvedtek vereséget bajnoki találkozón még a Cádiz otthonában, azóta 18 mérkőzésen 15 győzelem és 3 döntetlen a csapat mérlege, ami nagyon impozánsnak mondható. De nemcsak az eredmények, hanem a mutatott játékot tekintve is előrelépett az együttes, a Real Sociedad ellen aratott kiütéses siker ennek a legfrissebb bizonyítéka. Azon a meccsen a Liga egyik legstabilabban védekező együttese ellen sikerült gólfesztivált rendezni szórakoztató és látványos produkcióval, a letámadás pedig nagyon hatékonyan működött. 

A Valladolid jelenleg csupán a 16. helyen tanyázik a bajnokságban, egyértelműen a kiesés ellen küzdenek. Azonban a legutóbbi 4 meccsükön veretlenek maradtak és 6 pontot tettek zsebre ezeken az összecsapásokon. Ennek ellenére a csapat vezetőedzője, Javier Calleja finoman szólva sincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen 12 játékosára nem számíthat hétfőn, nagy részük alapembernek számít.

Ami a katalánok hiányzóit illeti, ők 5-en vannak: Fati, Coutinho, Neto, Piqué, illetve Sergi Roberto. Utóbbi kettő már a csapattal edz napok óta, de még nem hadra foghatók. A két együttes legutóbb december 22-én játszott egymás ellen, akkor a Barcelona nagyon simán, jó játékkal, 0-3 arányban nyert Lenglet, Braithwaite és Messi találatának köszönhetően. Az egymás elleni mérleget tekintve is sokkal jobban áll a Barça, a legutóbbi 10 meccsen 9 katalán győzelem született, 1 alkalommal, 2014 márciusában a Valladolid gyűjtötte be a 3 pontot. A vendég csapat még 1997-ben aratta utolsó győzelmét a Camp Nouban.

Életjelek: Valladolid – Barcelona 0-3

 

A kapus posztot illetően nincs kérdés a Barcelonánál, ellentétben a védelemmel: Araújo a válogatott szünet előtti 2 találkozón még csak csereként lépett pályára, viszont jó esély van arra, hogy kezdjen ezen a mérkőzésen. Mellette minden bizonnyal Lenglet és Mingueza szerepel majd. A középpályán valószínűleg a jól megszokott Pedri, Busquests, De Jong trió kap szerepet, ha egyiküket sem pihenteti Koeman. De Jongnak jelenleg 4 sárga lapja van, szóval nagyon vigyáznia kell, nehogy kisárgázza magát a Klasszikusra. Messi szintén ebben a cipőben jár, ennek ellenére meglepetés lenne, ha a kispadra kerülne. Előtte/mellette Griezmann vagy Dembélé játszhat, attól függően, hogyan sakkozik Koeman a játékperceket illetően. 

Az Atlético újabb botlásával egyre inkább reális lehetőséggé válik a bajnoki cím megszerzése. A Matracosok nagyon megrogytak az elmúlt időszakban, a legutóbbi 10 meccsükön csak 16 pontot szereztek (vasárnap a Betis otthonában játszanak,ami szintén nehéz meccsnek ígérkezik), ellentétben a katalánokkal, akik kiváló formában vannak. Még az is előfordulhat, hogy jövő héten a Barcelona sorsa már a saját kezében lesz, ehhez azonban első lépésként a Valladolid ellen hozni kell a kötelező győzelmet.

Barcelona – Valladolid
La Liga, 29. forduló
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött
21.00
Játékvezető: Santiago Jaime Latre

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona (3-5-2): Ter Stegen – Mingueza, Araújo, Lenglet – Dest, Pedri, Busquests, De Jong, Alba – Messi, Dembélé.

Valladolid (4-5-1): Masip – Olaza, Javi Sánchez, Bruno González, Janko – Martinez,  Plano, Rubén Alcaraz, Roque Mesa, Toni Villa – Guardiola

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát