Koeman: „Messi a múlt. Küzdenünk kell a céljainkért, mert sikeresek lehetünk”

A holland szakember szavai a Sociedad elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Real Sociedad elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy Messi távozása ugyan nagyon fájó a klub összes szurkolójának, de most már előre kell tekinteniük, illetve arról is szót ejtett, hogy nagyon nagy segítséget jelent, hogy a drukkerek 17 hónap után visszatérhetnek majd a Camp Nouba.

Kezdődik a Liga a nézők jelenlétével a Camp Nouban

„Izgatott vagyok, hogy végre elkezdhetjük a szezont, és hogy 20 000 vagy 22 000 szurkolót tudunk majd fogadni a Camp Nouba. Ez a lehető legjobb dolog, ami történhetett velünk. Ismerjük, hogy a Real Sociedad egy milyen versenyképes csapat. Tavaly elég sokat játszottunk ellenünk és ezek érdekes mérkőzések voltak. Előre kell tekintenünk.”

Hogyan értékeli Piqué gesztusát, hogy csökkentette a fizetését [ami révén sikerült nevezni Memphist, Garcíát és Manajt is a Ligába – a Szerk.]

„Tökéletesen ismerjük a klub nem túl jó gazdasági helyzetét. A klubnak mindenképpen segítségre van szüksége. Ki kell emelnünk Gerard, Sergi Roberto, Busquets és Alba hozzáállását. Ők már sok éve itt vannak, és segíteni akarnak a klubnak. Ez egy nagyon fontos szempont, amely mutatja, hogy mennyire elkötelezettek a csapat iránt, mint saját nevelésű játékosok.”

Figyelembe véve, hogyan telt a nyár, milyen benyomásokkal tekint előre a szezonra? Messi nélkül is bajnok esélyes a Barcelona?

„Messiről sok szó esett az elmúlt időszakban, és ez normális, mert a világ legjobb játékosáról beszélünk, aki megmutatta ennél a klubnál, hogy mennyire hatékony az ellenfél kapuja előtt a helyzetkihasználás tekintetében, illetve hogy milyen nagyszerű képességekkel rendelkezik. Ez normális, de ahogy már korábban is elmondtam, nem lesz többé Messi a csapat tagja. Vannak más játékosaink is rajta kívül, és ha mindenki visszatér, akkor egy erős csapatunk lesz. Egy erős, versenyképes együttesünk van, amivel nagyszerű dolgokat érhetünk el. Holnaptól kezdve pedig nincsen kifogás. Úgy gondolom, hogy a klub készen áll, egy jó előszezonon vagyunk túl. Leo már öt hete nem volt itt. Játszanunk kell, meg kell mutatnunk, hogy milyen játékfelfogást képviselünk és jó hozzáállással kell rendelkeznünk. Meggyőződésem, hogy az emberek élvezni fogják majd a csapat játékát.”

Tavaly nagyon őszinte volt, amikor a lehetséges célokról beszélt a sorozatokat illetően. Megvan a Barcelonában az, ami ahhoz kell, hogy idén megnyerje a Bajnokok Ligáját?

„A Bajnokok Ligája más téma. Jelenleg csak a spanyol bajnokságra kell koncentrálnunk, és ebben a tekintetben egy erős csapat vagyunk, és a maximumra törekedhetünk. A Bajnokok Ligája teljesen más. A nyolcaddöntőtől kezdve kétmérkőzéses párharcokra kerül sor és bármi megtörténhet. Vannak klubok, amelyek anélkül nyerték meg ezt a sorozatot, hogy a világ legjobb játékosa náluk játszott volna úgy, hogy csapatként erősek voltak. Most önbizalmat kell szereznünk.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

A klub szurkolójaként hogyan élte meg, hogy Messi egy másik csapat mezében játszik majd?

„Alapjában véve elmondható, hogy ez minden Barcelona szurkoló számára fájdalmas. Főleg azt figyelembe véve, hogy mit tett a csapatért és, hogy milyen játékos is ő valójában. Hiányzik nekünk, mert ő egy nagyon fontos játékos a klub történetében. De nem szabad a múltból élnünk. Ezek a dolgok megtörténhetnek, és izgatott vagyok a csapatunk miatt. Messi a múlté, a mának kell élnünk, hogy elérjük azt, amit szeretnénk.”

Úgy gondolja, hogy Messi távozása után a drukkerek egy kissé „elszakadtak” a klubtól?

„A találkozón legfeljebb 22 ezer ember lehet jelen. Nem hiszem, hogy az emberek kevésbé kötődnének a csapathoz. Jelenleg az, hogy visszatérhetnek a szurkolók, egy ünnep. Sokan távol maradnak majd az eseménytől, és akik kilátogatnak, azok segíteni fognak nekünk.”

Tervezik-e, hogy Pedri pihen majd, illetve mi lesz Gavi csapatban betöltött szerepe a jövőre nézve?

„Pedri, akárcsak Eric, nagy elszántsággal tért vissza. Játszottak egy jó olimpiát és most csak a Barcelonán jár az eszük. Az edzéseken pedig megmutatták, hogy készen állnak a játékra. Gavi maszkot visel a fején [miután a Salzburg ellen eltörött az állkapcsa – a Szerk.] , de a csapat rendelkezésére állhat majd vasárnap.”

Jót tenne egy csatár és egy középpályás érkezése?

„Az igaz, hogy a csapat posztjait elnézve hiányzik Dembélé, Coutinho, Ansu Fati és Agüero. Kevés támadó játékosunk van, ezért merülhet fel egy csatár érkezésének a lehetősége. Ez szükséges lenne, mert különböző típusú csatáraink lennének. De egy támadó esetleges érkezése sok mindentől függ, a klub gazdasági helyzetétől és attól is, hogy ezáltal sikerülne-e megfelelni a Liga fizetési maximumokra vonatkozó szabályainak. De ha lehetséges, igazolhatunk egy támadót.”

Mit vár Memphis játékától?

„Sokat várok Memphistől. Jól ismerem őt, két évet töltöttünk együtt a válogatottnál. Sok tekintetben hozzá tudott járulni a csapat játékához, és én most is ugyanezt kérem tőle. Az ő esetében egy erős, gyors játékosról beszélünk. Messi nélkül veszítünk a kapu előtti hatékonyságból, így most több gólra van szükségünk.”

Messi távozásával mindenki Griezmannra fog figyelni, hogyan látja az ő helyzetét, beszélt már vele az új szerepéről?

„Tavaly már mondtam, hogy szeretek Griezmann-nal együtt dolgozni, mert mindig segít, vidám ember, és mint másoknak, neki is tennie kell egy lépést előre, komolyabb szerepet kell majd vállalnia a csapatban neki is annak érdekében, hogy hatékony legyen a játéka. Elképzelhető, hogy Antoine foglalja majd el Leo helyét, ami az előnyére és a csapat javára válhat.”

Nem kellene több játékostól is erőfeszítéseket kérni, hogy csökkentsék a jelenlegi keresetüket, a kapitányokon kívül?

„Igen. Ezek bonyolult kérdések. Ez a klub ügye, és az elnökünknek kell irányítania. Nekem nem kell többet beszélnem erről a témáról.”

Hogy van Frenkie de Jong és Ansu Fati?

„Frenkie az elmúlt két napban edzett, és ha nem történik semmilyen váratlan dolog, akkor játékra alkalmas állapotban lehet majd.”

„Ansu néhány lépést tett már előre. Mindig nehéz megmondani, hogy mikor, de ha minden jól alakul, akkor két-három héten belül már a csapattal fog edzeni és lehetősége nyílhat a játékra a szeptemberi válogatott szünetet követően.”

***

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba!