Sergi Barjuán: „A csapatnak örömre van szüksége, hogy újra élvezze a futballt”

A Barcelona ideiglenes vezetőedzője, Sergi Barjuán a szombat esti Alavés elleni bajnokit megelőzően elmondta, hogy ugyan csupán csak két edzésen van túl a csapattal, de a célja az, hogy rövid időn belül a maximumot hozza ki a játékosokból, akiknek vissza kell találniuk a helyes útra. 

Először is mi a célja?

„Köszönöm a klubnak, hogy bizalmat adott nekem, és megragadom az alkalmat, hogy egy nagy ölelést küldjek Koemannak. Kevés mozgásterem van dolgozni, és nehéz helyzetben vagyunk. De ezekkel a játékosokkal nagyon könnyű dolgozni, nagyon gyorsan látják a futballt, és mindent megértenek. Szeretném őket is mindannyiukat harca kész állapotba hozni. Az a fontos, hogy egységesek legyünk, nemcsak a játékosokkal, hanem a szurkolókkal is. A játékmódunk nem fog változni, de van néhány taktikai koncepció, amin dolgozunk, és remélem, hogy működni fog.”

Mire van szüksége ennek a csapatnak?

„A csapatnak örömre van szüksége, hogy újra élvezze a futballt. Már megmutatták, hogy milyen játékosok, és tudják, hogyan kell elviselniük a nyomást. Meg kell vernünk az Alavést. A LaLigában a verseny nyitott, és otthon nem veszíthetünk.”

Intervencionista lesz?

„Ha valamiről ismerni lehet engem, akkor az az ambíció, a célom az, hogy győztes legyek. Ha a játékosoknál is így van ez, akkor csak a helyzet megfordítására kell törekedni. Ha a csapat érdekében közbe kell avatkoznom néhány dologba, akkor megteszem.”

Hogyan készül fel egy mérkőzésre, ha csak 48 órája van hátra?

„Ez nehéz, ez egy stresszes helyzet. Videókat nézek az Alavésről. Egyre jobbak, két győzelmük van zsinórban és jó dinamikával játszanak.”

Hogy látta az öltözőt?

„A csapat jól van. Volt egy edzésünk néhány megerőltető fázissal és egy kicsit lazábbal. Ezzel és a négy finomítással apránként haladunk. A játékstílus alapvető fontosságú. Sok követ kell megmozgatnunk. Több játékosnak kell főszereplővé válnia és keresnünk kell őket a labdával, de ha a támadások végén nem megy be a labda az ellenfél kapujába, akkor nem tehetünk semmit.”

Riqui Puig többet fog játszani?

„Mindenki, aki rendelkezésre áll, játéklehetőséget kaphat, de én eddig csak kétszer edzettem a csapatot. És mindkettő lazább tempójú tréning volt. A terv nagyon korlátozott.”

Dembélé bekerül a keretbe?

„Van rá esély, hogy ez megtörténjen.”

És Fati?

„Ez szinte lehetetlen. Nem edzett.”vv

Miért panaszkodnak a Barcelonát elhagyó játékosok az edzések intenzitásának hiányára?

„Nem tudom, mit tettek és hogyan edzettek korábban. Tudom, mit akarok. A célom az, hogy rövid időn belül a lehető legjobb teljesítményt érjük el. Ma elsősorban intenzitást kértem a játékosoktól az edzésen.”

Vajon Abde és Alvaro bekerül a keretbe?

„Van rá esélyük. Sok a sérülés, és alternatívákat kell keresnünk”.

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!