Több, mint 10 éve nem nyert LaLiga-meccset az Espanyol a Barça ellen

Statisztikai felvezető a Barcelona-Espanyol-mérkőzés előtt

2009 februárja óta nem szenvedett vereséget a Barcelona az Espanyol ellen a LaLigában, utoljára 12 évvel ezelőtt 1-2-re tudott győzni a katalán rivális a Camp Nouban. Statisztikai előzetesünkben megvizsgáljuk a két csapatot minden érdekes aspektusból.

Előzmények

Összesen 190 mérkőzést játszottak egymással a felek, és egyértelmű a Barcelona-fölény a 113 győzelemnek köszönhetően. Az Espanyol mindössze 36 alkalommal tudott diadalmaskodni, és 41 döntetlen született. Gólok tekintetében is sokkal jobban áll a Barça: közel kétszer annyi találatot jegyeztek a gránátvörös-kékek 361-gyel, mint az Espanyol, akiknek 190-szer sikerült bevenni a Barcelona kapuját.

A legutóbbi alkalom Espanyol-győzelemre a 2017/18-as Copa del Rey negyeddöntőjének első mérkőzése volt a párharc során, ahol az RCDE stadionban sikerült nyerni 1-0-ra (a visszavágón 2-0-s Barça-siker született).

Aktuális állás

A Barcelona nincs könnyű helyzetben, ami a Ligát (is) illeti, mivel a kilencedik helyen áll Xavi együttese. Az Espanyol a tizenegyedik, azonban egyenlő pontállással foglalják el pozícióikat a csapatok. Mindkét klub négy győzelemmel és öt döntetlennel rendelkezik, viszont a Barça meccshátrányban van, és eggyel kevesebbszer szenvedett vereséget (3), mint az Espanyol.

A hazaiak azon csapatok közé tartoznak, akik a legutóbbi hat mérkőzésükből hármat, vagyis a mezőnyben a legtöbbet veszítettek el. A fehér-kékek jobban állnak ilyen tekintetben, mivel 11 pontot szereztek ezeken a találkozókon, míg a Barça csak ötöt.

További érdekességek

Az utóbbi 10 mérkőzéséből úgy nyert meg nyolcat az Espanyol ellen a Barcelona, hogy nem kapott gólt, ráadásul a tavaly júliusi bajnoki volt ezek közül az egyetlen, amelyet egygólos különbséggel nyertek meg.

Érdemes továbbá megemlíteni Raúl de Tomás nevét, aki a vendégek 14 góljából kilencben vállalt szerepet hét góllal és két gólpasszal, ezzel ő a párharc legeredményesebb játékosa, Depay egy találattal marad el tőle. De Tomás ezen felül a leghatékonyabb támadó a LaLigában Joselu után, mivel csapata góljainak 50%-át szerezte.

Összegzés

Minden mutatóban nagyon hasonlít a két együttes, az Espanyolnak viszont meglehetősen nehéz időszaka van vendégcsapatként, ugyanis a legutóbbi 15 idegenbeli találkozójukból egyet se tudtak megnyerni. Várhatóan a rögzített szituációkra és a távoli lövésekre fognak építeni a ,,papagájok” — előbbiből már négyszer is eredményesek voltak idén.

A Barcelona jelentős átalakulásaira való tekintettel sok gól és nagyarányú győzelem nem valószínű az előző évekkel ellentétben, és akár a döntetlenre is nagy esély lehet. Viszont ahhoz, hogy a Barça visszaküzdje magát az első öt közé, kötelező lesz a soron következő mérkőzéseket megnyernie, mivel eddig feleannyi alkalommal tudott három pontot szerezni idén, mint amennyiszer nem (4/8).