Xavi: “A szurkolóknak újra büszkének kell lenniük a csapatra, még ha nem is mindig nyerünk”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández az első sajtótájékoztatóját tarthatta meg a kinevezése után, így természetesen sok kérdés érkezett felé, de ennek köszönhetően talán egy picit még jobban le lehet szűrni, hogy mik az elképzelései a jövőre nézve és az is, hogy hogyan látja a csapat jelenlegi helyzetét. Szombat este következik az Espanyol elleni derbi, ami tehát Xavi első meccse lesz a Barcelona kispadján.

Ami fontos lehet majd a derbin

“Az érzelmi oldalát kell kontrollálnunk a dolgoknak, ez egy derbi, és sokszor előtérbe kerül majd az idegek harca. Mondtam a játékosoknak, hogy bízom bennük, és hogy legyenek nyugodtak. Egy olyan csapat ellen játszunk, amely nagyon jól védekezik. Rengeteg részlet van, amire figyelnünk kell és nagyon izgatottak vagyunk. Amit az edzéseken láttam, az nagyon pozitív. A játékosoknak megvan a tehetségük ahhoz, hogy nyerjünk. Holnap szükségünk van a szurkolókra, szükségünk van arra, hogy velünk legyenek. Az elért pozitívumot jó eredményekkel kell viszonoznunk.”

Csupán néhány napja volt a teljes keretnek együtt edzeni

“A válogatott szünet alatt megpróbáltunk olyan játékosokkal edzeni, akik nem voltak a nemzeti csapatuknál. Szeretnénk megvalósítani az elképzelésünket és a stílusunkat. Végül is nem volt sok napunk, hogy együtt dolgozzunk, de az elképzelés világos. Ez mentalitás, hozzáállás és értékrend kérdése. Onnantól kezdve pedig már a tehetségnek, a képességeknek kell jönniük. Egységesnek, egy csapatnak kell lennünk. El kell kezdenünk nyerni. A három pont megszerzése alapvető fontosságú holnap.”

Mekkora annak a fontossága, hogy győzelemmel kezdjen a Barça kispadján?

“Sok mindenről van szó. Az egyik dolog a másik következménye. Megpróbálunk jól játszani, és úgy birtokolni a labdát, hogy nem spekulálunk. Megpróbálunk magasan letámadni és az ellenfél térfelén játszani. Nem bukhatunk el, jobb eredményeket kell elérnünk, rosszul állunk a bajnokságban. Győznünk kell, és azt kell átadnunk, hogy sürgősen változtatnunk kell a dolgokon, de nem szabad, hogy emiatt túl nagy teher legyen rajtunk. Egy új projekt indul.”

Ki lesz a csatár és kik fognak majd a szélen játszani?

“Most edzeni fogunk, és majd meglátom. Még nem döntöttem a kezdőcsapatról. Nagyon nagyra értékelem, ahogyan a játékosok teljesítenek az edzéseken. Nagyon jó érzéseim vannak a fiatal játékosokkal kapcsolatban. Van néhány hiányzónk, és lehet, hogy emiatt fiatalokat kell majd bevetnünk, de ők készen állnak, és okozhatnak meglepetéseket. Ma délután-este döntünk.”

Túl szigorú vagy a játékosokkal? Beszéltél már Piqué-vel?

“Mindannyiunknak van egy élete. Ez az együttlét szabálya alapvető egy kollektíva számára, ennyi az egész. Nem kellett őrmesternek lennem. Ez csak a rend kérdése. Amikor a kellő fegyelem megvolt, akkor jól teljesítettünk. Jól haladunk, egy csapat vagyunk. Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítottak a médiában a szabályoknak, pedig ennek nem feltétlenül kellett volna így lennie. Ez csak a rend kérdése, semmi több. Nem a kiabálásról, veszekedésekről van szó, csupán a rendről.”

Alves visszatérése

“Ez mindannyiunk között egy téma volt. Az elnök mesélt róla, én pedig tovább gördítettem az ügyet. Tökéletesen ismerem őt, mindenhez hozzá fog tenni. Erős karakterű személyiség és nagy lelke van. Láttuk őt játszani, nem egyik napról a másikra szerződtettük. Fizikailag nagyon jó állapotban van. Hozzá fog majd tudni tenni a csapat játékához. Ő egy kivételes labdarúgó. Összjáték tekintetében ő az egyik legjobb, akit pályafutásom során láttam. A tapasztalata, a karaktere… ő még ennél is többet fog adni nekünk. Kár, hogy januárig nem léphet pályára.”

Alábecsülték eddig ezt a csapatot?

“Nem beszélhetek arról, ami korábban történt. Az edzéseimen óriási a hajlandóság és jó a hozzáállás. Tetszik, amit látunk. Minden arról szól, hogy egy család legyünk. Nyilvánvalóan az eredmények alapján fognak megítélni minket, de az edzéseken azt mondhatom, hogy minden nagyon pozitív. Ez pedig átragad mindenkire. Holnap versenyezni fogunk, és megpróbáljuk megszerezni a három pontot.”

Mikor kezdjük el látni a Xavi féle Barçát?

“Meg fogjuk nézni, most még ezt nem lehet tudni. Nagyon sokat foglalkozunk a csapattal, valamint a kollektív és egyéni beszélgetésekkel, de muszáj, nincs több időnk. Remélem, hogy holnap látni fogjuk valamelyest az elképzelésünket. Mind taktikailag, mind pszichológiailag, de mindenekelőtt az eredményt tekintve, ezért vagyunk itt. Mi a labdát akarjuk, és nem spekulálni. A végén az eredmény alapján fognak megítélni minket.”

Milyen érzések kavarognak benne a Barça edzőjeként való debütálása előtt?

“Nagyon nyugodt vagyok.  Pozitív is vagyok, ez egyszerűen tulajdonság: elégedett és izgatott vagyok. Nagyon várom már a mérkőzést. Kevésbé vagyok ideges, mint amikor focista voltam. Bízom benne, hogy a dolgok jól alakulhatnak. A csapat edzését figyelve jó érzések kerülgetnek minket.”

Meglepte valami a játékosokkal kapcsolatban?

“A csapatban lévő tehetség. Bármilyen gyakorlatot végzel a magas presszinggel és a passzsávok megtalálásával, a tehetséged megmutatkozik. Onnan jövünk, ahonnan jövünk. De a képességeket észreveszed. Mindenki jól akarja csinálni a dolgokat. Mindenkivel beszéltünk, és kicsit megnehezítettük a dolgukat, de holnap versenyeznünk kell.”

Saját nevelésű játékosok

“Ez egy pozitív téma. Amikor a dolgok rosszul mennek, fontos, hogy a saját nevelésű játékosok húzzák a szekeret. Sok játékossal beszéltünk, és rosszul érzik magukat. Vissza akarják szerezni az érzéseiket, boldognak és győztesnek akarják érezni magukat. Mindannyiunknak húznunk kell a szekeret. Nem könnyű Barcelonában lenni és holnap egy derbin játszani. Mi vagyunk a felelősek azért, ami holnap történik, mi vagyunk az edzői stáb.”

Nagy a nyomás a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában a jelenlegi nem túl rózsás helyzet miatt?

“A cél a győzelem. Nem vagyunk a legjobb helyzetben, és akár ki is eshetünk a Bajnokok Ligájából. A cél az, hogy pozitívak legyünk, és apránként feljebb lépjünk a tabellán. A címekért kell harcolnunk. Nem a nulláról indulunk, de pozitív mentalitással kell rendelkeznünk, és meg kell mutatnunk, hogy a Barcelona nem ezt a pozíciót érdemli. Meglátjuk, meddig jutunk.”

Gavi

“Játszhat szélsőként, belső középpályásként, akár egy előretolt szerepkörben is… remek adottságokkal rendelkezik. Ő egy sokoldalú játékos, és nagyon fontos számunkra. Természetesen szükségünk van rá. Igazi joker, aki sok pozícióban játszhat”.

Hogyan birkóztak meg a játékosok a szabályokkal?

“Nem tudom, hogy szükségük volt-e rá. Tudom, hogy annak idején én is átéltem ezt, és amikor ezt a rendet beiktattuk, akkor végül ez egy jó döntésnek bizonyult. De azt nem tudom, milyen volt most előttem. Nem számít, ez egy csapatra vonatkozó dolog, hogy úgy legyünk, mint egy család.”

Jobban motivál téged egy szimpla találkozónál a derbi?

“Természetesen ez egy extra. Ez egy derbi. Amióta a Barçához csatlakoztunk, ez egy különleges találkozó. Én voltam a legtöbb derbit játszó játékos, és szereztem gólokat is. Ez egy extra motiváció a hazai játékosok számára. Holnap mindent beleadunk. Ha megnyersz egy derbit, akkor megerősödve jössz ki a fordulóból.”

Hogyan kezeli ezt a kényes pillanatot?

“Pozitívan gondolkodom, és a holnapi győzelemre koncentrálok. Arra gondolok, hogy a csapat hogyan fog nyerni. Felkészítem a csapatot, hogy minden jól menjen. Ha jön a vereség, jöjjön minél később, de mi segítünk a csapatnak.”

Memphis

“Ő egy nagyon fontos játékos számunkra. A holland válogatottban is nagyszerűen teljesít. Éreznie kell, hogy a kispasszos összjátékokban is részt kell vennie. Van egy célja, fontos a stratégiában…. Nagyon sokoldalú játékosaink vannak a csapatban, és ő is közéjük tartozik. Meglátjuk, mit csinálunk holnap, de szükségünk van rá. Szükségünk van rá, hogy bejusson az ellenfél tizenhatosára és lehetőségeket teremtsen. Szeretnénk, ha boldog lenne, mint minden játékos.”

Nem túl jó az ellenfél kapuja előtti hatékonyság, Luuk de Jong beilleszkedhet?

“Jelenleg minden játékos nulláról indul és lehetőséget kaphat. Mindannyiukra szükségünk van, és még inkább szükségünk van rájuk, mivel ennyi sérült van. Mindenkire szükségünk van, aki készen áll, hogy szükség esetén bevethető legyen. Mindegyik játékosnak fontosnak kell lennie. Luuk esetében is pontosan ugyanígy van ez.”

Édesapja hatása

“Ő az egész családom számára referencia. Minden nap beszélünk, és nagyon lelkes. Itthon a Barçának éltünk, amióta csak tudunk róla. Most még nagyobb a nyomás, de mi ezt természetesen vesszük.”

Milyen hangulatra számítasz a Camp Nouban?

“Szeretnék a szurkolókhoz szólni, szükségünk van rájuk. Mindent beleadunk a pályán, mindent beleadunk. Ha veszítünk is, az nem a hozzáállásunk miatt lesz. Ebben az értelemben szükségünk van a szurkolókra. Össze kell fogniuk, mi vagyunk a Barça, és nagyon egységesnek kell lennünk. Elég, ha olyan lelkesek lesznek, mint amilyenek a bemutatásomon voltak.”

Coutinho helyzete

“Ő egy olyan játékos, aki több poszton is bevethető. Vissza kell nyernie az önbizalmát. Beszéltünk vele, és fontos tagja lehet a csapatnak. Újra meg kell találnia önmagát. Nagyon jó képességekkel rendelkezik. Neki kell segítenie minket a hatékonyság szempontjából. Meglesznek a lehetőségei. Személy szerint kedvelem őt. Ez rajta múlik. Lehet, hogy lelkileg kell majd rendbe tennünk őt”.

Frenkie de Jong

“Mindenkinek fontosnak kell lennie. Azt akarjuk, hogy mindenki készen álljon. Minden ember más és más, szeretnénk beszélni velük, és látni, hogyan érzik magukat. Frenkie egy olyan játékos, akinek nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Képes a csapatrészek között, a vonalak között mozogni és némileg váratlanul megjelenni az ellenfél kapuja előtt. Neki határozottan a különbséget kell jelentenie bizonyos szituációkban, de ki fogjuk értékelni a teljesítményét.”

Téli érkezők

“Egyelőre nincsenek változások, csak Alvest igazoltuk le, aki nagyon fontos. Majd meglátjuk, hogyan alakulnak az események. Mateu (Alemany – sportigazgató) a mai napra utalt [amikor azt mondta, jelenleg télen egy érkező sem elképzelhető, legalábbis távozók nélkül nem – a Szerk]. Meglátjuk, hogyan teljesítenek a játékosok a hátralévő másfél hónapban. Kapcsolatban állunk a sportvezetéssel, és másfél hónap múlva döntünk”.

Mit gondolsz a csapatról?

“Most már rajtam múlik, hogy eldöntsem. Azért vagyok itt, hogy döntéseket hozzak. Ez nem szakmai kérdés, hanem érzelmi kérdés. Én a Barça érdekeit nézem, és ezt nem fogják elvenni tőlem. Az életemet fogom adni azért, hogy ez működjön. Átadom a játékosoknak a tapasztalataimat. Tartozunk ezzel a szurkolóknak, és nem hagyhatjuk őket cserben. A hozzáállásról és az értékekről beszélek, nem hagyhatjuk cserben őket. A szurkolóknak büszkének kell lenniük a csapatra, még akkor is, ha nem mindig nyerünk.”

Felkészülés a derbire

“Minden szempontból felkészültünk rá. Az Espanyol egy nagyon jó csapat, nagyon jól dolgozik Vicente Moreno. Egymáshoz közel helyezkednek a pályán, és nem tudsz könnyedén átjutni rajtuk, mert jól védekeznek. Nagyon gyorsan tudnak átmenni védekezésből támadásba… sok szempontból nagyon jó csapat. Ráadásul volt idejük felkészülni erre a mérkőzésre”.

***