Barcelona-Espanyol értékelő

Az FC Barcelona 1-0 arányban nyert az Espanyol elleni városi rangadón Xavi debütáló mérkőzésén edzőként. A csapat legjobbja Busquets, a leggyengébb pontja Mingueza volt. Pontozni pedig ezen elvek alapján szoktunk.

Szűkös győzelemmel kezd a Xavi-éra: 1-0 az Espanyol ellen!

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

A német hálóőrnek sok dolga nem akadt, de azt a keveset hibátlanul végezte el. Három védést mutatott be, illetve 100%-os pontossággal passzolt.

Mingueza: 3

Ezen a meccsen egyértelműen a csapat leggyengébb pontja volt. A párharcait elvesztette, az esetek többségében lemaradt. Legalább négy-öt olyan hibát vétett, amelynek következtében a vendégek helyzetbe kerültek. Ha ezeket jobban büntette volna az Espanyol, akkor elsősorban rajta ment volna el a találkozó. A támadásokhoz nem tudott hozzátenni. Ebben az idényben eddig nagyon gyengén futballozik, minden egyes alkalommal sok hibát vét.

Piqué: 6

A katalán belső védő átlagos teljesítményt hozott ezen az összecsapáson, az utolsó húsz percet leszámítva sok dolga nem akadt. Végrehajtott kettő tisztázást, viszont tizenegy párharcából csupán négyet vívott meg sikeresen. Egy óriási helyezkedési hibát vétett, ennek eredményeként Dimata teljesen üresen volt, amikor kapura fejelt.

Eric García: 6

A fiatal játékos ezen alkalommal nem okozott csalódást. Nem láttunk tőle kiemelkedően jó teljesítményt, de komoly/sok hibái sem voltak. Hét párharcából négyet megnyert. Több alkalommal is felcipelte a labdát, majd utána pontos előre passzt adott, ami nagyon fontos akkor, amikor a csapat felállt védelemmel találja szemben magát.

Jordi Alba: 6

Alba igyekezett megadni a Barcelona szélességét a bal oldalon. Az első félidőben jól, hasznosan futballozott, kivette a részét a csapat támadásaiból. Hatból hat hosszú labdája csapattársat talált, kiosztott kettő kulcspasszt, illetve kidolgozott kettő helyzetet is. Az ő nevéhez fűződött a legtöbb (száztizenöt) labdaérintés.

Busquets: 8

Busquets szezonbeli legjobb teljesítményét produkálta ezen a napon, mindenképpen a kulcsjátékosok közé sorolandó. Nagy labdákat osztogatott, kiválóan forgatta a játékot az egyik oldalról a másikra. Tizenkettő hosszú labdájából tizenegy volt pontos. Kialakított kettő helyzetet, adott kettő kulcspasszt és volt egy veszélyes átlövési kísérlete.

Frenkie de Jong: 7

A holland középpályás is a jól teljesítő játékosok közé sorolható. Kilenc labdaszerzés, három kidolgozott helyzet és három kulcspassz révén járult hozzá a három pont megszerzéséhez. Sokat volt játékban, segítette a Barça akcióit. Nyomás alatt megtartotta a labdát vagy éppen felcipelte azt.

Nico González: 6

Nico hozta a kötelező minimumot, amit el lehet tőle várni, szóval nem érheti komoly kritika. Kevésbé volt aktív, csupán 50 alkalommal ért a labdához. Nem láttunk tőle kiemelkedő/kulcsfontosságú megmozdulást, de nagy hiba nélkül hozta le a mérkőzést.

Gavi: 7

Gavi kifejezetten jól játszott ezúttal is, ráadásul kényszerből bal oldali támadóként játszott. Kifejezetten aktív volt, hatékonyan vette ki a részét a passzjátékból, a büntetőt hozó támadás során ő ugratta ki Depayt. Bemutatott négy sikeres cselt és nyolc labdát szerzett. Az elmúlt két-három alkalommal már túlzott vehemencia sem jellemezte, sokkal inkább fegyelmezetten és éretten futballozott.

Memphis: 7

A holland támadó ezen a meccsen is minden tőle telhetőt megtett, nem mindig jöttek be a megoldásai, viszont győztes gólt szerzett egy értékesített büntető révén. 5 lövéssel próbálkozott, egyet kivéve mindegyik kaput talált, de a gólon kívül egyik sem volt nagy gólszerzési lehetőség/veszélyes lövés. Három cselezési kísérlete közül csak egy volt sikeres, kidolgozott egy helyzetet és adott egy kulcspasszt is.

Ilias: 5

Ilias ezen a napon lépett pályára először a Barcelona felnőtt csapatában és egyáltalán nem vallott szégyent. Próbálkozott megindulásokkal, cselekkel, nem volt bátortalan. Kihagyott egy komoly gólhelyzetet, habár les miatt érvényes találatot amúgy sem szerezhetett volna. Mindenképpen biztató debütálás.

Abde: 6

A második félidőre jött be Ilias helyére és jobban, lendületesebben futballozott nála. Többször cselezni próbált, megindult és bőven volt kraft ezen megmozdulásokban. Láthattunk tőle egy veszélyes lövést is. Bátran játszott, mindig a kaput támadta.

Coutinho: 4

A 70. percben lépett pályára csereként, de teljesen haszontalan és észrevehetetlen volt ezen a találkozón is. Nem tudott hozzátenni semmit a csapat játékához, de legalább nagyon szépen táncolt a labda körül. Az utolsó pillanatokban kis híján az ő ügyetlenkedései miatt kapott gólt a Barcelona.

Puig, Araújo, Demir: –

Xavi: 6

Csupán két-három napot tudott dolgozni a teljes kerettel, de már láthatóak változások. A csapat magasabban és intenzívebben támadott le, labdavesztés után megpróbálta minél hamarabb visszaszerezni a labdát, a támadójáték pedig jobban nézett ki a hiányzók ellenére is. A védekezésen még nem sikerült javítani, de idővel valószínűleg ez is sikerülni fog. Hetven percig a Barcelona irányította a mérkőzést, a végére azonban elveszett a kontroll, ezen is változtatni kell a jövőben, de ezt Xavi is tudja.