Xavi: „A játékosok el vannak bátortalanodva, de ez pszichológiai kérdés”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap délutáni Osasuna elleni bajnokit megelőzően elmondta, hogy aggódik a csapata jelenlegi állapota miatt, ugyanakkor tovább kell dolgozniuk és talpra kell állniuk ebből a nehéz helyzetből. A közelgő januári átigazolási időszakról is szó esett, a mester szerint is erősíteni kell majd a kereten a gazdasági lehetőségekhez mérten. 

Nagyon védekezésre berendezkedett játékot vár az Osasunától?

„Nagyon nehéz feladatunk lesz, mert az Osasuna nagyon jól védekezik, akár négy, akár öt emberrel játszik hátul. Főszereplőknek kell lennünk, és esélyeket kell teremtenünk a gólszerzésre egy olyan csapat ellen, amelynek nagy lelke van, és amely nagyon kevés gólt kap.”

Meglepődött azon, amit Benaigesről publikáltak? [miszerint 60 tanú jelezte, hogy a korábban a La Masíán is dolgozó (1992-2021) edző még az 1980-as, 1990-es években egy iskolában tornatanárként szexuálisan zaklatott gyerekeket – a La Masía és a klubnál pallérozódó gyerekek érintettségéről egyelőre nincs szó. – A szerk.]

„Ez nagyon nehéz és kényes téma. Meglepődtünk ezeken a híreken, mert nagyon szeretjük őt. Nagyszerű örökséget hagyott ránk, és a bíróságok feladata, hogy ítéletet hozzanak. Nincs bizonyítékom arra, hogy itt bármit is tett volna, ami nem jelenti azt, hogy nem tett semmit. Ő volt az edzőm, meglepődtem és megérintett a hír.”

Mit vár Luuk de Jongtól?

„Ő egy példaértékű ember, aki más megoldásokat is tud nyújtani számunkra, mint a többiek. Alkalmazkodnunk kell azokhoz a játékosokhoz, akik jelenleg a rendelkezésünkre állnak és a kedvezőtlen körülményekhez is. Ki kell használnunk őt, mert nagyon jól teljesít az edzéseken.”

Szüksége van a csapatnak egy nagyobb átalakításra?

„Aggódom, de dolgozunk tovább. Nem állunk meg. Nincs más hátra, mint elkezdeni visszaszerezni a pozitív érzéseinket, a jelenleg sérült játékosainkat és a pontjainkat. Sok mindenben fejlődtünk, de a Bayern ellen egy gyengébb Barcelonát láttunk, és ezt el kell fogadnunk. Azon dolgozunk, hogy a Barça visszatérjen oda, ahová méltó.”

Hogyan látja az öltözőt?

„Még mindig optimista vagyok, de minden a győzelemről szól. Vissza kell szereznünk a pozitív érzéseinket, és holnaptól győzni kell. Hosszú út áll előttünk, és én is voltam már hasonló helyzetben. Jókedvűnek kell lennünk és talpra kell állnunk.”

Az elnök vállalta, hogy új támadók érkezzenek majd?

„Ez egy olyan lehetőség, amelyen dolgozunk. A csapatnak javulnia kell. A Barcelonának mindig figyelnie kell a lehetőségeket a piacon. Sokat beszélgetünk, és jó a kommunikáció köztünk. Nagyon eredményes megbeszélés volt közöttünk, és nagyon világosan megmondtam, hogy mit akarok. Van egy gazdasági problémánk, de dolgoznunk kell azon, hogy javítsunk a csapaton.”

Mivel magyarázza a sok hiányzót?

„Mindig vannak hiányzóink, ott van most újabban például Jordi, akinek nem súlyos a sérülése, és reméljük, hogy az Elche ellen már visszatérhet. Memphis pedig minden egyes percet végigjátszott a Barçában és a holland válogatottban is az idény kezdete óta. Arra gondoltam, hogy lecserélem, amikor már 3-0-ra állt a Bayern elleni meccs.”

Mit jelent az, amit a Bayern elleni vereség után mondott: „Mától a nulláról fogunk indulni”?

„Általánosságban ez az újrakezdést jelenti. Voltak rossz érzéseim, vereséget szenvedtünk, és ezt így ebben a formában nem lehet megtenni. Több elkötelezettséget, több igényt, több bátorságot, több munkát kell kérnünk, és egy új Barçát kell létrehoznunk. Több dolgot kell mernünk megtenni.”

Mely játékosok helye biztos a csapatban?

„Holnapra mindenkinek biztos helye van. Jól kell befejeznünk az évet, aztán megnyíilik az átigazolási piac. Most mindenkire szükségem van. Majd később beszélünk erről.”

Mérges volt a játékosokra a félidőben az Allianz Arénában?

„Nem úgy volt, ahogyan azt több helyen is lehetett olvasni. Rosszul szivárgott ki. Ez a büszkeség üzenete volt és hogy kihozza belőlük az önbecsülést. Nem érzékelem a megfelelő hozzáállás hiányát. Ez inkább egy futballt érintő kérdés. Ezért mondom azt, hogy a nulláról kezdjük.”

Aggódik, hogy nem lesz képes végrehajtani az összes változtatást, amit szeretne?

„Megpróbáljuk. Meg kell vizsgálnunk a fizetési sapkát és a gazdasági kérdést, de ez nem a megfelelő időpont, hogy erről beszéljünk. Holnap nagyon nehéz mérkőzés vár ránk.”

Úgy találta a csapatot, ahogy várta?

„Figyelemmel kísértem őket, de szerintem elvesztették az önbizalmukat és bátorságukat, és ez inkább pszichológiai kérdés, mint taktikai. Magasabb szinten tudunk lenni, mint amilyennek látszik most a csapat. Itt nem elég egy 6-os vagy egy 7-es teljesítményt bemutatni egy egy 10-es skálán, itt a kitűnőre kell menni.”

Ön szerint készen áll a klub arra, hogy egy újabb rossz időszakot éljen át hosszú távon?

„Ez a legrosszabb forgatókönyv, amire gondolni lehet és azon fogunk dolgozni, hogy ez ne következzen be, és hogy eredményeket érjünk el. Pozitívan kell gondolkodnunk, tudva, hogy sportszakmailag és gazdaságilag is nehéz helyzetben vagyunk.”

Megemésztette a Bayern elleni vereséget?

„Igen, újra megnéztem a meccset, és az az érzésem, hogy nem vagyunk olyan messze attól, amit szeretnénk, ha bátrabbak vagyunk. Meg kell találnunk önmagunkat. Megvan a képességünk ahhoz, hogy versenyezzünk és címeket nyerjünk.”

A pszichológiai vagy a sportszakmai munka a legnehezebb?

„Mindkettő. A Bayern ellen fontos volt a lélektani szempont, de vannak olyan hiányosságaink játékban, amelyek a munka hiánya miatt lettek. Sokba fog kerülni ez nekünk, de vissza fogjuk hozni ezeket az elemeket.”

Hol szeretne lenni az év végén?

„A lehető legjobb helyen, kilenc pontot megszerezve és javuló érzésekkel, de majd akkor beszélhetünk róla, ha ez megtörténik.”

***