A támadósor elégtelenre, a középpálya és a védelem közepesre vizsgázott – Alavés-Barcelona értékelő

A Barcelona nagyon gyenge játékkal, de végül nyerni tudott az Alavés otthonában Frenkie de Jong góljának köszönhetően. De Jong sem játszott kiemelkedően jól, de jobban, mint az elmúlt időszakban, a gólja pedig három pontot ért. Rajta kívül mindenképpen ki kell emelni Pedrit, akiben valamennyi kreativitás volt a támadásokért felelős játékosok közül. Dest hosszú idő után volt újra kezdő, de nem tudott élni a lehetőséggel, nálunk egyértelmúen ő volt a csapat leggyengébb pontja ezen a meccsen. Ezen elvek alapján szoktunk pontozni.

Impotens támadójáték, minimális győzelem: Alavés-Barça 0-1

Kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

Alig volt dolga a német hálóőrnek, összesen két védést kellett bemutatnia. A lábbal való játékára nem lehetett panasz, 91%-os pontossággal (40/44) passzolt.

Dest: 3

Nem tudott élni a kapott lehetőséggel, borzalmasan, rendkívül indiszponáltan futballozott. A támadásokhoz nem tett hozzá semmit, az összjátékból sem tudta kivenni a részét. Teljesen elveszettnek tűnt a pályán. A védőmunkájáról sem lehet túl sok jót elmondani, a hazaiak legnagyobb helyzeténél nagyon csúnyán lemaradt az ellenfeléről. Nagyon sok, egészen pontosan 17 labdavesztés fűződött a nevéhez. Párharcok tekintetében  elmaradt a többi védőtől, 11-ből 8-at elbukott. Nem tett túl sokat az ellen, hogy lekerüljön az átadólistáról…

Piqué: 7

Piqué jó teljesítményt nyújtott ezen a mérkőzésen. A kevés védekező feladatát jól megoldotta, megállított pár hazai támadást, illetve ő mutatta be a legtöbb tisztázást (7) a mezőnyből. Több hosszú indítást is láthattunk tőle, pontosság tekintetében van még hova fejlődni (6/15).

Araújo: 7

Piquéhez hasonlóan amikor dolga akadt, akkor hibátlanul elvégezte azt. Hosszú átadások tekintetében magához és poszttársához képest is sokkal jobban teljesített (6/8). Ő hajtotta végre a legtöbb pontos passzt (91) a csapatból.

Alba: 5

A spanyol balhátvéd nem játszott jól ezen a napon. A támadásokhoz alig-alig tett hozzá és védekezésben sem brillírozott. Egyetlen emlékezetes megmozdulás köthető hozzá, amikor a gól előtti szituációban a gyengébbik lábával mintaszerűen ívelte be a labdát Ferránnak. Az ő nevéhez fűződött a legtöbb labdaérintés (112) a mezőnyből.

Busquets: 6

Busquets korrekt teljesítményt tett le az asztalra, nem csinált látványos dolgokat, de hiba nélkül hozta le a találkozót. Megakasztott pár ellenfél akciót, a csapatból ő mutatta be a legtöbb pontos hosszú indítást (15), illetve a legtöbb labdaszerzést (11) is. Hozta a tőle elvárt kötelező minimumot.

Pedri: 7

Az összecsapás egyes periódusaiban beleszürkült a mezőnybe, de ő tette hozzá a legtöbbet a csapat támadójátékához, benne legalább volt némi kreativitás. Kialakított helyzetek (6) és kulcspasszok tekintetében is (6) kiemelkedett. Csupán 80%-os pontossággal (32/40) passzolt, ennél jobb szokott lenni ebből a szempontból. Fizikálisan még nem tart ott, ahol volt a sérülése előtt.

Frenkie de Jong: 7

A holland középpályás teljesítménye az első félidőben még nem volt az igazi, a második játékrészre viszont hatalmasat fejlődött. Nagyon sok mélységi beindulást láthattunk tőle, arról pedig nem tehet, hogy nagyon kevés alkalommal indították. A győztes találat megszerzése előtt kiválóan érkezett. A csapatból egyedül ő nyerte meg minden egyes párharcát (5), ő hajtotta végre a legtöbb pontos passzt a támadóharmadban (39) és a legtöbb sikeres cselt (3) is.

Ferrán Torres: 5

A gólpasszon kívül gyakorlatilag semmit sem mutatott, teljesen észrevehetetlen volt, a megmozdulásai nem jöttek be. Azt mondta, hogy nem lesz gond a beilleszkedéssel, de egyelőre úgy néz ki, szüksége van erre neki is, pláne, hogy hosszú kihagyás után játszik ismét. Jó lenne, ha ennél gyorsabb ütemben lendülne formába és lenne a csapat meghatározó játékosa, mert Fati kiesésével szükség van egy vezéralkatra a támadó részlegben – ezt pedig a többiektől, Memphistől, Luuk de Jongtól vagy Braithwaite-től, illetve a fiataloktól aligha lehet elvárni. Az ő labdavesztését követően került nagy helyzetbe az Alavés még az első félidő végén.

Abde: 4

Nagyon egysíkú és könnyen kiszámítható a játéka, még akkor is cselezni próbál, amikor ez teljesen indokolatlan. A vállalkozókedvét dicséret illeti, mert ez is hiánycikk egyelőre Xavi Barcelonájában, de csak ezzel és az agilitásával tudott hozzátenni a csapat játékához, sokat vállalt, próbálkozott, de az esetek zömében nem járt sikerrel. Csak 3 sikeres csele volt, ebből a szempontból is volt már jobb meccse, kulcspassza pedig végül mindössze egy volt.

Luuk de Jong: 4

Ezen a mérkőzésen két lehetősége is volt arra, hogy gólt szerezzen, de egyikkel sem tudott élni. Lassan, körülményesen futballozott.

Cserék:

Nico González: 5

A 71. percben lépett pályára Abdét váltva, de nem tudott hatással lenni a csapat játékára, nem láthattunk tőle kulcsfontosságú/emlékezetes megmozdulást, ahogyan hibát sem.

Lenglet, Jutglá: –

Xavi: 5

A 19. helyezett otthonában jobb teljesítményt lehetne elvárni a csapattól. A két hetes szünetben muszáj lenne valamit változtatni, mert ez a lassú, körülményes, könnyen kiszámítható, teljesen tanácstalan és ötlet nélküli passzolgatás sok mindenre nem lesz jó. A győzelem nagy nehezen meglett, de a hazaiaknak is megvoltak a maguk gólszerzési lehetőségei, amikkel a maguk javára fordíthatták volna a meccset.