Xavi: „Ferran? Biztos vagyok benne, hogy sok örömet fog okozni nekünk”

A mester gondolatai a Valencia elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap délutáni Valencia elleni bajnokit megelőzően beszélt arról, hogy Ferran Torres ugyan egymaga eldönthette volna a Napoli elleni Európa-liga párharc első mérkőzését, de ő vakon bízik a spanyol szélsőben és biztos benne, hogy legközelebb ezek a helyzetek már be fognak menni. Emellett Ilaix Moribáról is szó esett, aki még a nyáron távozott Barcelonából, ám a lipcsei kalandja nem igazán úgy alakult, ahogyan ő azt gondolta, a Valencia pedig kölcsönvette őt, így először léphet majd pályára a katalánok ellen, amióta távozott.

A Valencia elleni idegenbeli mérkőzés egy kihívás lesz, hogy megpróbálják tartani azt a tempót játékban, amit az elmúlt időszakban láthattunk?

„Egy olyan csapattal szemben kell felvennünk a ritmust, amelynek más a játékstílusa, nagyon jók és nagyon intenzívek. Agresszív stílusuk jól látható. Nehéz lesz rájuk erőltetni a játékunkat.”

Hogy van Araújo?

„Optimisták vagyunk. Megnézzük az állapotát, de ő ott akar lenni a pályán. Ha nem történik valami váratlan fordulat, akkor számítunk rá.”

Szeretnéd, ha Sergi Roberto maradna?

„Az én véleményem szerint maradnia kell, de ez a klub és a képviselői dolga. Sportszakmai szempontból azonban nincsenek kétségek. Számítok rá.”

Mi a véleményed a Valencia játékstílusáról?

„Mindenki a futballban való szabályok szerint játszik. Ezért mondtam, hogy számomra igazságosabb lenne normálisan játszani, hogy elkerüljük a felesleges időhúzásokat, de nem Valenciára utaltam. Számomra csapda, hogy azért játszom, hogy húzzam az időt, de ezt úgy kellene megtenni, hogy közben focizom. Nincs még egy olyan sportág, amelyikben nem számolják az elvesztegetett időt. Nem mutogattam senkire sem ujjal. Bordalás fantasztikus edző, ez legyen világos. A motivációs képessége rendkívüli.”

Tetszik, ahogy Bordalás irányítja a csapatát?

„Igen, más a játékuk, mint a miénk, de az az intenzitás, amelyet szeretne a Valenciára erőltetni, csodálatra méltó, mert ezáltal sok párharcot megnyernek. Az eredményei önmagukért beszélnek.”

Fontos lesz a holnapi mérkőzés?

„Ez egy újabb döntő. Ott kell maradnunk az első négy hely valamelyikén. A jelenlegi helyzetünk miatt pedig még inkább rá vagyunk kényszerítve erre, sürget minket az idő.”

Hogy van Ferran a Napoli elleni meccs után (amelyet követően nagyon kiborult, ugyanis ő is tudta, hogy egynél jóval több gólt kellett volna szereznie – a Szerk.)?

„Nagyszerű ember, és minden bizalmunk megvan felé. Vakon bízunk benne, és biztos vagyok abban, hogy sok örömet fog okozni nekünk. Nem ő az egyetlen, aki hibázik.”

Ferran Torres eléggé csalódott volt

Mi hiányzik Frenkie de Jongnak?

„Szerintem ő egy nagyszerű játékos. Egy lépést tett már előre. Dinamikusnak, felszabadultnak látom, gólokat lő. Még sok évig itt kell maradnia. Nyilvánvalóan szükségünk van a rotációra, de ő fontos játékos a számunkra, aki profi.”

Milyen a csapat hangulata?

„Mondtam, hogy nagyon jól játszottunk a Napoli ellen. Intenzívek voltunk, de hiányzott a hatékonyság, amin javítanunk kell egy olyan erős csapat ellen, mint a Valencia.”

Mit gondolsz Ilaixról (aki ugye nyáron igazolt Barcelonából Lipcsébe, télen azonban kölcsön lett adva a Valenciának a több játéklehetőség reményében – a Szerk.)?

„Mindenki maga dönt a jövőjéről. Vannak emberek, akik hibáznak, de ettől még tiszteletben kell tartanunk őket. Nagyon komplett ez a helyzet, és most van még egy esélye a bizonyításra. Kár, hogy elment, de minden jót kívánok neki.”

Visszahoztál már néhány olyan elemet a játékba, amelyeket korábban hiányoltál?

„Igen, sokat fejlődtünk. Nyilvánvaló, hogy a játék jobb lett. Jó úton járunk.”

Dembélé lehet kezdő?

„Ha nem holnap, akkor lehet, hogy csütörtökön. A felé érkező füttykoncert újdonságnak számított, de ő tapssá változtatta őket egy idő után. Ő is a csapat tagja és segíteni fog nekünk.”

Mikor térhet vissza a Memphis?

„Várunk rá, de nem szimplán csak egy egyszerű sérülése van, ennél ez komolyabb. Ha nem is holnap, de a Napoli elleni visszavágóra talán már készen állhat.”

Van olyan stratégia, amelyben Pedrinek szépen lassan adagolják majd a játékperceket?

„Igen, ő nagyon fontos játékos a számunkra, adagolni kell neki a perceket, és megpróbálunk vigyázni rá.”

Érti miért 16.15-kor kerül sor a mérkőzésre, miután csütörtökön is játszottak?

„Jobban örülnék, ha később lenne a bajnoki, de nem panaszkodom. Ez nem a legjobb forgatókönyv, de ezt el kell fogadnunk.”

Mi Luuk de Jong szerepe?

„Az önbizalom mindent megváltoztat. Ő mindenki számára példa lehet. Mindig jól teljesít, amikor játszik. Sokat segít nekünk.”

***