Xavi: „Örülök, hogy az elmúlt eredmények izgatottá teszik az embereket, de óvatosnak kell lennünk”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti Athletic Club elleni bajnokit megelőzően elmondta, hogy bár az elmúlt mérkőzéseken elért eredmények elégedettségre adhatnak okot, de ennek ellenére óvatosnak kell maradniuk, ugyanis a mester az elmondása szerint még mindig nem látta azt a Barçát, amelyet majd hosszú távon szeretne. Xavi szerint még rengeteg az olyan szempont, amelyekben lehetne fejlődni, például a kapott gólok és a felesleges labdavesztések tekintetében, ugyanakkor vannak pozitív dolgok is.

Szerinted a Barça a legjobb formáját hozza majd az Athletic Club ellen?

„Nem hiszem, hogy a játékstílusuk sokat fog változni. Marcelino nagyszerű edző, és rengeteg variációval rendelkeznek. Egy nagyon nehéz és kellemetlen ellenfélről beszélünk az ő esetükben, amit az is mutat, hogy megvertek már minket. Az Athletic volt az utolsó csapat, amelyik legyőzött minket. Azonban az befolyásolhatja őket, hogy szerdán játszhatják a legfontosabb mérkőzésüket (amikor a Valencia vendégeként lépnek pályára a Copa del Rey elődöntőjének visszavágóján, 1-1-ről jön majd a folytatás – a Szerk.). Nem tudom, hogy lesz-e rotáció vagy változtatás. Majd meglátjuk.”

Hogyan javult a Barcelona játéka január óta?

„Összességében kevés dolgon változtattunk, de több lett a mozgásterünk és jobb dinamikát láthattunk a csapattól, továbbá a szurokolók támogatása is sokat segített. A győzelmeknek köszönhetően jobb a lelkiállapotunk és nagyobb az önbizalmunk, de ezt egy olyan ellenféllel szemben kell majd bizonyítanunk, amelyik nemrég 4-0-ra megverte a Real Sociedadot a baszk derbin.”

Hogy van Memphis és Lenglet?

„Mindketten tökéletes, játékra alkalmas állapotban vannak. Ott lesznek a csapatban, és a jelenlétükkel növelni fogják a bevethető játékosok számát. Mindkettőjüknek fontos szerepet kell betölteniük a csapaton belül. Nagyon fontos, hogy a csapat versenyképes legyen.”

Egyetért az elnök eufóriájával (Laporta a Napoli elleni győzelem után nem fogta vissza az ünneplését – a Szerk)?

„Jó, hogy mindez izgatottá teszi az embereket, de óvatosnak kell lennünk. Nyugodtnak kell lennünk, és meccsről meccsre kell haladnunk. Meg kell szilárdítanunk a javulást. Nem zárok ki semmit, de nagyon nehéz lesz megnyerni a La Ligát. Örülök, hogy eufórikus érzések vannak az elnökben. Ő egy igazi vezér.”

Hogyan éled meg ezt a felfokozott várakozást?

„Ugyanúgy, ahogy korábban. Lelkesedést látok az emberekben, és minden meccsen mindent bele kell adnunk. Itt csak az számít, hogy nyerjünk, és ha nem sikerül, akkor is azt kell látniuk, hogy mi mindent beleadunk. Nagyra értékelem a támogatást.”

Láttad már azt a Barçát, amit szeretnél?

„Nem, még javulnunk kell. Szégyellnünk kell magunkat a labdavesztések miatt, jobban kell támadnunk, javítanunk kell a stratégiánkon, de már látható némi javulás. Nem mondhatjuk, hogy nagyon magas szinten vagyunk. Még sok olyan dolog van, amin lehet javítani.”

Nem bosszantja a kritika, hogy a Napoli ellen egy kontra során szerezték meg a vezetést?

„Egyáltalán nem, ez a futball. Ha van szabad terület, akkor ellentámadunk. Emlékszem Henry esetére, amikor a Bernabeuban a 2-6-ra nyertünk. Szinte minden stimmel. A gólok ilyen szituációkból születtek vagy szögletekből. Mindig meg kell találni azokat a pontokat, ahol az éppen aktuális ellenfél gyengébb.”

Frenkie de Jong eddigi legjobb teljesítményét láthattuk csütörtökön?

„Nagyon önkritikus, de nehéz lesz annál jobban játszania, mint a minap. Továbbra is bátran kell vállalkoznia átlövésekre, meg kell próbálkoznia ezekkel, rengeteg videót készítünk a játékáról. Egy nagyon szerény játékosról és emberről beszélünk.”

Kritikák 

„Voltak és lesznek is kritikák. Ha a dolgok nem működnek, akkor a kritikát elfogadom. Tudom, hol és milyen pozícióban vagyok.”

Mit gondolsz a Williams testvérekről?

„Nagyon gyorsak és nagyon okosak. Meg kell próbálnunk megállítani őket, mert látom, hogy szeretik megtalálni és támadni a csapatrészek közötti üres területeket.”

Aggódsz a kapott gólok miatt?

„Ez egy olyan szempont, amelyen javítani kell. Több találkozót kell lehoznunk kapott gól nélkül, és minimalizálnunk kell a hibákat. Mindent lehet javítani.”

Szeretnél ebben a csapatban játszani, ha lenne rá lehetőséged?

„Szeretnék állandóan játszani, gondolok rá, de nem tudok. Már eddig is élveztem az itt töltött időt. Próbálom a játékosokba nevelni, hogy legyenek mindig lelkesek, ahogy Rijkaard is tette velem mindezt anno.”

Hogyan értékeled az új csatárok hozzájárulását a csapat játékához?

„A mai labdarúgásban az, hogy jól védekezzünk, és mi szerezzük a találkozó első gólját lehetőleg minél hamarabb, alapvető fontosságú. Az ilyen játékosok jelenléte szintén nem egy elhanyagolható szempont, mert sok lehetőséget alakítanak ki az ellenfél kapuja előtt. Nagyon érettek.”

Puyol fogadott egy vacsorán, hogy a csapat megnyeri a LaLigát, vajon sikerülhet mindez?

„Akkor is elmegyünk vacsorázni, ha ez nem történik meg. Igyekszem nem csalódást okozni neki, de ez nem könnyű. Nem csak saját magunktól függünk, mindenesetre köszönöm neki ezt.”

Milyen szerepet tölt be most Dest a csapatban?

„Nagyon jó volt az elmúlt hónapja. Sok mindent javított a védekezésén, és támadásban is alaposan hozzátett a csapat játékához. Értékeljük a fejlődését, most, hogy túl van a sérülésein.”

Vannak olyan igazolások, amelyek meglepték?

„Auba, tudtam, hogy rendkívül hatékony az ellenfél kapuja előtt, de a munkabírása, igen, meglepett. Adama most nagyon jól játszik és remek döntéseket hoz, és aki a legjobban meglepett, az Ferran, aki fantasztikus, más szinten van, mint a többiek. Látványos a munkája, nagyon szorgalmas és segítőkész. Csodálatos.”

***