Xavi: „Ma a legjobb Dembélét láttuk”

A katalán edző nyilatkozott az Athletic elleni győzelmet követően

Xavi Hernández elemezte a vasárnap esti, Athletic elleni mérkőzést, amelyet 4-0-ra megnyert a Barcelona. Beszélt Dembéléről, Ferran Torresről, valamint Pedriről is, akit korábbi legendás csapattársához, Iniestához hasonlított.

Számított-e ilyen kimenetelű mérkőzésre?

,,Számítottam rá, mert a csapat egyre jobb és jobb, nagyon-nagyon jól edz. Az ellenfelünk egy kiváló csapat. Azt hiszem, hogy nagyon komoly meccset játszottunk. Stabil volt a védekezésünk, és magasan támadtunk le labdavesztés után. Nagyon jó ez az érzés, és ez az, amiért dolgozunk. Nagyon boldog vagyok a szurkolókkal való összhang miatt is.

Változás

,,Nyilvánvalóan gólerős csatárokat hoztunk ide. Aubameyang, Adama… visszatért Dembélé. Memphis sérülésből jött vissza és gólt szerzett, Luuk jött és gólt szerzett… Nem egyszerű az Athletic ellen négy gólt szerezni. Marcelino csapatai nagyon jól védekeznek.”

Dembélé

,,Nem rajtam múlik, hogy megtartom-e őt. Nagyon jól dolgozik, és ezért védem, képes megmutatni a valódi tudását. Sok lehetőséget látok benne. Játszhat bal- és jobboldalt is, rúghat gólokat, adhat gólpasszokat…”

Pedri

,,A kötényen túl, ami egy szép részlet volt, az a lényeg, ahogy érti a játékot, hogy mozog a sorok között, hogy kerül a védők mögé. Nagyon emlékeztet Andrés Iniestára. Ő egy csoda. Nem sok ilyen tehetséget láttam még.”

Harc a LaLigáért

,,Jelenleg nem zárunk ki semmit, tudva, hogy a Madrid erős. Feljebb kell lépnünk a tabellán. Még mindig negyedikek vagyunk, és a harmadik helyet kell megszereznünk, ha ezt elérjük… Nyugodt hetünk lesz felkészülni az Elche elleni mérkőzésre.

Dembélé és Memphis cseréjének oka

,,Úgy gondoltam, hogy két tiszta szélsővel több veszélyt tudunk kialakítani, és ez be is igazolódott. Ezért hoztam be két szélsőt.”

Pedri

,,A tehetségét tekintve nem láttam még hozzá hasonló játékost a világon. Nincs még egy. Nem azért mondom, hogy dicsérjem őt, mert ő egy olyan játékos, aki nem szereti, ha dicsérik. Vannak más tulajdonsággal rendelkező játékosok, mint De Bruyne vagy Modric, de nem ilyen tehetséggel. Engem Iniestára emlékeztet, eltekintve a különbségektől. Ha a tiszta tehetségről beszélünk, akkor Pedri a legjobb a világon, az biztos.”

Dembélé jövője

,,Ez nem nekem szóló kérdés. Lejár a szerződése (nyáron – a szerk.). A labdarúgásban semmit se zárhatunk ki. Egyszer hirtelen nem tudott játszani, most pedig játszik. Elmondtam már korábban is a nyilatkozataim során, hogy jól dolgozik, a legjobb lehet az ő posztján. Hiszem, hogy képes lehet erre minden mérkőzésen. Ez rajta és a klubon múlik.”

Megújítaná-e Dembélé szerződését?

,,Most nem a megújításról kell beszélni, hanem róla. Itt az ideje dicsérni a közös munkát. Most ez a fontos.”

Eddig kevesebb gólt rúgott a csapat

,,Reméljük, hogy ennek a problémának vége, reméljük, hogy tudunk helyzeteket kialakítani és be is lőjük őket. Különböző játékosok szerzik a gólokat, ami nagyon pozitív a csapatra nézve. Nem volt eddig gond a gólszerzéssel, sokkal inkább azzal, hogy sok gólt kaptunk. Ma nem kaptunk gólt, ami szintén fontos a csapatra nézve. Nagyon erősen jöttünk ki a mérkőzésre.”

Nem kaptak gólt

,,Ez fontos, mivel biztonságérzetet ad. Egyre magasabbra húzzuk a védelmi vonalat, és egyre merészebbek vagyunk. Elveszítettük ezt a szokásunkat és most visszaszerezzük. Szenvedtünk, és így nem könnyű mérkőzést nyerni. Még kevésbé egy 4-0-s győzelem Marcelino csapata ellen, akik nagyon jó munkát végeznek hátul.”

Nagy lett a különbség

,,Mivel három gól is született a végén. Talán volt két gól a végén, amire nem is számítottak. Ez normális, hogy a végére kicsit elengedik. Azt hiszem jobbak voltunk.”

Élvezték a szurkolók

,,Nagyon örülök, hogy a szurkolók jól érzik magukat, és hogy azonosulni tudnak. Ez az, amiért dolgozunk. Nyerhetsz, játszhatsz döntetlent vagy vereséget is szenvedhetsz, akkor is nagyon büszkék a csapatra. Nagyon jó ez az érzés, jól vagyunk fizikailag és mentálisan is. Rotálni is tudunk, az emberek nagyon jó teljesítményt nyújtanak.”

Füttyszó Dembélének

,,Gyakorlatilag nem volt füttyszó. A szurkolók kifejezhetik a véleményüket, és azt tehetnek, mit akarnak, de mellette kell állniuk. Nagyszerű játékos, támogatja a csapatot, és egy jó srác az öltözőben. Különbséget jelent. Ma a legjobb Dembélét láttuk, támogassuk őt, mert ő egy profi.”

Ferran problémái a gólszerzéssel

,,Ő egy olyan játékos, akiben van gól. Ezek dinamizmusok és sorozatok. Nem szerez gólokat mostanában, de a futball nem csak a gólokról szól. Szól a helyzetkialakításról, területek nyitásáról, nyomásgyakorlásról, érkezésről a büntetőterületen belülre, védekező munkáról, a jó helyezkedésről… sokat tesz le az asztalra. Ha mindehhez pedig hozzáadjuk a gólokat is, akkor egy nagyszerű Ferranról beszélnénk. Ő már ezt megtette karrierje során, és ezek után is meg fogja, erről nagyon meg vagyok győződve.”

Pedri

,,Tökéletesen érzi a területet és az időt, hogy mikor és hogyan mit kell csinálni. A játék megértése az, ami őt naggyá teszi. Amikor három srác van rajta, és azt gondolod, hogy el fogja veszíteni és mégse, na ez a tehetség. Ő mindig jobbá formálja mérkőzéseket. Amikor nála van a labda figyelek és gondolkozom, hogy milyen opciót válasszon. Jobbá alakítja, ez a tehetség.”