Xavi: „Ez a Barça, naponta vannak kritikák, vélemények és ítéletek.”

Xavi a Barcelona-Sevilla meccs előtt

Xavi Hernández, a Barcelona vezetőedzője, a Sevilla elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta a mérkőzés fontosságát, beszélt Dembélé, Araújo és Gavi jövőjéről. Elmondta, hogy Barcelonában mindig nagy a nyomás, és hogy a csapat a helyes úton halad.

A holnapi nap kulcsfontosságú lehet?

„Ez a mérkőzés is egy döntővel ér fel nekünk, ahogy a többi is. A korábbi sikeres időszaknak köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy megszerezzük a második helyet. Ismét bizonyíthatjuk, hogy jó formában vagyunk. A Bernabéuban megmutattuk, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. Lehet, hogy a Sevilla jelenleg nem a legjobb formában van, de erős csapat, egy olyan klubbal, amelyet csodálok, és egy olyan edzővel, akit szintén csodálok. Nagyszerű szezont zárnak, de ez egyedülálló lehetőség számunkra. Nekünk ez egy döntő. Szükségünk van a szurkolóinkra, és remélem, holnap remek hangulat lesz.”

Ez egy kulcsfontosságú meccsnap?

„Meg kell várnunk, hogy mi történik Vigóban. Ha van valami jó hír, az extra motivációt jelent majd a holnapi napra, de nekünk arra kell koncentrálnunk, ami számunkra fontos, a Sevillára. A Sevilla nagyszerű csapat, de igen, várjuk, mi lesz Vigóban.”

A 0-4-es eredmény feljogosít arra, hogy többet követelj a játékosoktól?

„Az egyedüli elvárás az, hogy továbbra is jól játsszunk. Egységesnek, intenzívnek kell lennünk, ahogy a Bernabéuban 70 percen keresztül mutattuk. Már a helyes úton vagyunk. A játékosok egyre jobban megértik a játékmodellt, és most már nem hagyhatjuk magunkat, meg kell szilárdítanunk. Az üzenet nem az, hogy lazítsunk. Tovább kell mennünk. Holnap újabb három pont, aztán jön az Európa-liga…”

Szerinted melyik csapat profitált a szünetből?

„Sok olyan játékosunk van, aki nem pihent. Azt hiszem, mentális szinten is jót tett ez nekünk, mert fejben elfáradtunk. De holnap meglátjuk, hogy meglesz-e ugyanaz a ritmus, ugyanaz a labdajáratás, ugyanazok az értékek. Érzem, hogy jól haladunk, és hogy a játékosok lelkesek. A hátralévő másfél hónapban össze kell szorítanunk a fogunkat.”

Rüdiger a Barça célpontja [Mateu Alemany sportigazgató és Jordi Cruyff sportszakmai tanácsadó Londonba utazott a héten, hogy találkozzon a játékos ügynökével – a Szerk.]? 

„Nem fogok új szerződtetésekről beszélni. Sok minden forog kockán. Megértem az érdeklődést, hogy nevekről beszéljünk, de még majdnem két hónap van hátra a szezon végéig, és erre kell koncentrálnunk.”

Az egyik pozitív hír Ansu visszatérése volt, de nem lett nevezve a mérkőzésre. Mikor tér vissza?

„Ez Ansu érzéseitől függ, egyelőre terhelésre van szüksége. Vigyáznunk kell rá. De láttam őt vidámnak, boldognak, és ez teljes boldogságot eredményez. Újra velünk van, részt akar vállalni, és ez segít.”

Tizenkét veretlen mérkőzés után furcsa érzés azt látni, hogy van stabilitás és elismerés?

„Itt nincsenek nyugodt napok. Ez a Barça, naponta vannak kritikák, vélemények és ítéletek. Ezt megértem. Itt egyfajta feszült nyugalom van, sok minden forog kockán. Nem vagyok nyugodt. Holnap újra versenyzünk, és ennek örülök. Versenyképesek vagyunk és ezt szeretem. Meglátjuk, hogy képesek leszünk-e úgy versenyezni, ahogyan azt a bajnokság utolsó tíz-tizenkét fordulójában tettük. Képesnek látom rá a csapatot, de erős ellenfelek várnak ránk.”

Piqué visszatérhet a válogatottba. Örül neki?

„Semmit sem számít, hogy örülök neki vagy sem. Ezt a kérdést Luis Enriquének kell feltenni. Ő egy olyan edző, aki referenciaként szolgál számomra, és ő fog dönteni. Az a jó az szövetségi kapitánynak, ha rengeteg lehetőség közül választhat. Annyit mondhatok, hogy Gerard részt vesz a munkában, és nagyon elégedett vagyok vele.”

Mit gondolsz a Xavinetáról?

„Viccesnek találom. Jó humorérzékkel rendelkező ember vagyok. A Crackovia TV sorozattal is így vagyok. Ez egy vicc. Ez elfogadható, és én humorral veszem az egészet. Nincsen vele problémám.”

Lesz rotáció?

„Nehéz egy kezdőcsapatról beszélni. Sok fontos játékos van, és különböző lehetőségek. Véleményem szerint mindenki megérdemli, hogy játsszon, de aztán majd mi döntünk. Csütörtökön és vasárnap is van meccs, a rotáció pedig egy pontig legalább kötelező.”

Inkább a sokoldalú, több poszton bevethető játékosok vagy egy-egy poszt specialistáinak a szerződtetését támogatja?

„Ez a csapat igényeitől függ. Egy-egy posztra termett játékosokra is szükség van. Minden a jó tervezésen múlik.”

Mit gondolsz Dembélé játékperceiről és eredményeiről?

„Látom, hogy Ousmane boldog, részt vesz a projektben… Szakmai szinten nincs panaszom. De ezt Ousmane-tól kell megkérdezni, tőle függ. Számomra egyértelmű. Ő egy nagyon magas szintű labdarúgó. Még mindig azt gondolom, amit a bemutatásom napján mondtam, hogy a világ legjobbja lehet a posztján, de ez rajta múlik. Tudja, hogy mik az elvárások.”

Szerinted a játékstílust tekintve a Barça Femení a klub modelljéhez sorolható?

„A női futball más, az biztos. De ami a játékot illeti, élveztem. Alexiával szoktunk beszélni egymással. Erőt adnak a klubnak. Az évek során a női labdarúgás volt a példa. A szerdán történtektől libabőrös voltam. (Női Bajnokok Ligája negyeddöntő: Real Madrid ellen 5-2 – szerk.) Izgalmas volt, de ne álljunk meg itt. Az elődöntőben ugyanez lesz a helyzet. Nagyon élveztem a szerdai napot.”

Mennyire fontos Gavi és Araújo szerződéshosszabbítása?

„Nagyon. A játékperceikkel már világossá tettem, hogy mennyire. A klub nem engedheti meg magának Araújo és Gavi távozását. Természetfeletti, amit tudnak, és azt hiszem, a hosszabbítás csak idő kérdése, szerintem meg fognak állapodni.”

A kupakiesés óta, tizenkét meccse veretlenek. Ha egy nap majd kikapnak, hogyan fogja kezelni?

„Nem tudom. Az újságírók véleményét nem ismerem. De úgy érzem, hogy a klub támogat. A projekt jól halad, persze tisztában vagyunk vele, hogy előbb-utóbb veszíteni fogunk. Tudom, hogy hol vagyok, hogy van, amikor kritikusnak kell lenni. És amikor majd kikapunk, a győzelemért fogok dolgozni.”

Ki lehet Busquets utódja a Barcánál?

„Úgy látom, hogy Busquets tele van energiával. Ezzel a játékmodellel többet hozunk ki belőle. Amikor viszont nem úgy alakul, akkor Frenkie tud játszani helyette. Nicót inkább a pálya közepén képzelem el. Ha Busquets hiányzik, akkor újra kell gondolnunk a dolgokat, de számomra ő alapvető.”

Befolyásol a keret kiválasztásában, ha valaki közel áll az eltiltáshoz?

„Nem. De a játszott meccsek száma és a fáradtság igen.”