Xavi: „Öt Bajnokok Ligája-címet nyertünk ezzel a stílussal. Nem dobjuk ki.”

Az Európa-ligából való kiesést követően a Barcelona hétfőn a Camp Nouban fogadja a kiesés ellen küzdő Cádiz csapatát, ahol a három pont megszerzése mellett a forma újbóli megtalálása is a cél. Xavi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hol vannak hibák még a játékukban, de a stílust ettől még nem fogják feladni. A találkozó nem lesz könnyű, mert a Cádiz a Frankfurthoz hasonlóan védekezésből akar gyors kontrákkal kellemetlen helyzeteket teremteni a Barça kapuja előtt.

Mit vár a Cádiz elleni mérkőzéstől, a csütörtöki csalódás után?

„Gondolom, a Cádiz ugyanúgy fog védekezni, mint az Eintracht vagy a Levante tette. Sokat fejlődtek Sergio [Sergio Gonzalez a Cádiz edzője – a Szerk.] alatt, és az utóbbi időben fontos pontokat szereztek. Nehéz lesz, és a csütörtöki vereség után újra fel kell építenünk magunkat. Nyolc mérkőzés van még hátra a La Ligából. Remélhetőleg a szurkolók velünk lesznek, és segíteni fognak nekünk, ahogy ezt legutóbb is tették.”

Kapott magyarázatott arra, hogy miért volt olyan sok német szurkoló az EL meccsen?

„Gondolom, fognak adni. Tudom, hogy elemzik a helyzetet. A klub hibázott, ez nyilvánvaló. A végkövetkeztetést gondolom elmondják nekünk. Az viszont világos, hogy ez soha többé nem fordulhat elő. Nagy hatással voltak ránk a történtek.”

Kifulladt a csapat?

„Nem játszottunk jól, a negatív szériát minimalizálnunk kell. Korábban elértünk egy magas szintet, ahova vissza kell tudnunk jutni ahhoz, hogy elérjük a Bajnokok Ligájába való jutás jogát. Ez a futball része. Vannak pillanatok a szezonban, amikor nem vagy olyan jó. A jövőbeli eredményekre kell koncentrálnunk.”

A csapat hogyan érzi magát?

„Ez egy kemény mélyütés volt. Készen állunk a kihívásokra a következő mérkőzéseken. Remélem, a szurkolók holnap is a csapat mellett lesznek, mert hiányoznak nekünk. De ők mindig is velünk voltak.”

Piqué sérülése súlyosabb a vártnál?

„Sérülésről nincs szó, ez egy kellemetlen érzés, ami már régóta fennáll, és meglátjuk, hogy csütörtökön bevethető lesz-e.”

Képes a Barça megnyerni a hátralévő nyolc mérkőzést?

„A Cádiz a kiesést akarja elkerülni, a Real Sociedad azért küzd, hogy Európában játsszon, a Rayo Vallecano a kiesés ellen menekül…. az életünk forog kockán, de továbbra is hinnünk kell a projektünkben. Intenzív hét áll előttünk, és holnaptól már meccselnünk kell.”

Milyen eredménynek örülne a Sevilla-Real Madrid mérkőzésen? [A Real végül 2-0-s hátrányból fordított 3-2-re – a szerk.]

„Meg fogom nézni, mert mindent megnézek, de ami a legjobban aggaszt, az a Cádiz.”

Hogy van Pedri?

„A sérülés keményen érintette. Ez rossz neki, és mindenki számára is. Meglátjuk, hogyan gyógyul… pozitívnak kell maradnia, és ő így áll hozzá.”

Mit mondott a csapatnak a kiesés után?

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez megtörténhet. Ez egy trófealehetőség volt, de büszke vagyok arra, ahogy küzdöttek, de mindenkinek tudnia kell, hogy nem játszottunk jól, és hibáztunk. Nem használtuk ki a labdatartási fölényünket, többet kell ezért tennünk. Európai színtéren ez kiderült. Ez fel kell, hogy spannoljon bennünket, és arra kell késztetnie, hogy visszaszerezzük az önbecsülésünket.”

Ha a Madrid veszít vasárnap a Sevilla ellenében, lát esélyt a La Liga megnyerésére?

„A legfontosabb, hogy legyőzzük a Cádizt, és az azt követő meccseket. Magunkra figyelünk. A cél a Bajnokok Ligájába való bejutás.”

Aggódik amiatt, hogy vereséggel folytatódik a La Liga?

„Nem voltunk elég koncentráltak, és ezen még javítanunk kell. Lényeges, hogy mi lőjük az első gólt, hogy rákényszerítsük az ellenfeleinket, hogy feladják a bunkervédelmet. Ha először ők szereznek gólt ellenünk, akkor még jobban fognak védekezni.”

Mi hiányzik a jobb védekezéshez?

„Többet kell edzenünk. Ugyan javultunk, de még mindig veszítünk el labdákat, amelyekből túl sok oldalirányú keresztlabdával ellentámadnak. Ez a helyzet, még fejlődnünk kell.”

Mi hatott jobban a csapatra, a német szurkolói hangulat vagy a második percben kapott büntető?

„Minden rosszul kezdődött. Olyan érzés volt, mintha elfoglalták volna az otthonukat, s mi nem tudtunk volna oda bejutni. Ez minden szempontból sorsdöntő volt. Úgy éreztük, hogy betörtek a házunkba.”

Hogyan határoznád meg a Barça-szurkolókat?

„A B-közép látványosan segít nekünk. A stadion légköre már nem ugyanaz, mint amikor én játszottam. Csodálatos, és támogatnak minket. A kivétel csütörtökön volt, de általában nincs panasz, szükségünk van rájuk.”

Hogy látja Lenglet-t?

„Hiszek benne, ahogy a csapat minden tagjában.”

Miért szenved a csapat az ellenfél labdaszerzése utáni ellentámadások során?

„Nem fizikális okai vannak, hanem a labdavesztések ellentámadásokat generálnak, amelyeket nem tudunk megállítani. Versenyképesebbnek és okosabbnak kell lennünk. Szükség esetén szabálytalansággal kell megállítani a játékot.”

Nem bizonytalanodik el, hogy ez a stílus megkérdőjeleződik, amikor veszít a csapat?

„Nem tudom, ki mondja ezt. Öt Bajnokok Ligája-címet nyertünk ezzel a stílussal. Ez a stílus kifizetődő. Nem kell visszalépned, ha veszítesz. Hinnünk kell abban, amit csinálunk. Ragaszkodnunk kell hozzá, és az eredmények jönni fognak, akár velem, akár egy másik edzővel.”

***