Xavi: „Ha a BL-t akarjuk, fel kell vennünk a versenyt odaadásban”

Xavi Hernández a Rayo Vallecano elleni újabb hazai vereséget követően értékelte a Barçelona teljesítményét. A katalán edző önkritikusan beszélt a hatékonyság hiányáról, a jelenlegi célokról, a történelmi zsinórban három hazai vereségről, valamint a motivációs gondokról.

A mérkőzés

„Sokkal többet érdemeltünk volna, de hiányzott az a személyiség, az a karakter, amire szükségünk lett volna ehhez. Megpróbáltuk, de nem sikerült. Nagyon hasonló volt, mint a Cádiz ellen. Ez a mi valóságunk. Az ellenfelek az életükért játszanak és nekünk alkalmazkodnunk kell ehhez.”

A momentum

„Nehéz helyzetben vagyunk. Még mindig Bajnokok Ligáját érő helyen vagyunk, de megnehezítettük a dolgunkat.”

Miért nincsenek gólok?

„Vannak olyan mérkőzések, amelyek nehézségeket okoznak. Ők szerzik az első gólt, vagy nem kezdünk olyan lendülettel, amilyennel kellene. Ezek olyan mérkőzések, amelyeken ha előnybe kerülsz, már a kezedben tudsz tartani.”

Hiányzik a személyiség?

„Ezt nem mondanám. Az hiányzik, hogy lépjünk pályára jobban, kezdjük el a meccseket koncentráltabban. Aranyat érő lehetőséget szalasztottunk el. Tovább kell mennünk és be kell jutnunk a Bajnokok Ligájába, bármi is történjen.”

Nem lesz Bajnokok Ligája?

„Ez mindig is nehéz volt. Novemberben kilencedikek voltunk. Voltak súlyos problémák. Ez a valóság. Vannak futball- és gazdasági nehézségek, és ezekkel szembe kell néznünk. Nem félünk játszani, de a dolgok nehezebbé válhatnak. Pihenünk és készülünk Mallorcára. Innentől kezdve öt döntő áll előttünk.”

A csapat hiányosságai

„Nem azzal az intenzitással, akarattal és lendülettel léptünk pályára, amit a mérkőzés megkövetelt volna. Ami az első félidőben történt, az megengedhetetlen. Intenzitásban és akartban is fel kell vennünk velük a versenyt. A hibáinkból fejlődnünk kell. Ezeket a hibákat nem lehet megismételni, nálunk mégis újra előfordultak. Ezek nagyon jó lehetőségek, amelyeket elszalasztottunk. Csak úgy, mint a Cádiz elleni mérkőzésen. Kár érte.”

Az Európa-liga kiesés hatással volt a teljesítményre?

„Nem tudom. Mindannyian vártuk azt a sorozatot és azokat a jó mérkőzéseket, amelyeket játszottunk. Izgatottak voltunk a címek miatt. Ez a valóság, de ennek motiválnia kell minket, hogy jövőre a Bajnokok Ligájában játszhassunk. Ha jövőre is hallani akarjuk a Bajnokok Ligája himnuszt, akkor nekünk is fel kell vennünk a versenyt játékkedvben, odaadásban.”

Rossz dinamika

„Dühösen, csalódottan távozom, mert a mai egy óriási lehetőség volt. Megismétlődött az Eintracht és a Cádiz elleni nap. Nagyon hiányzott a hatékonyság. Úgy gondolom, hogy sok tiszta lehetőséget teremtettünk, ahhoz, hogy legalább egyenlítsünk. Ha kellő időben egyenlítünk, akkor szerintem megnyertük volna a meccset. Megnehezítettük a saját Bajnokok Ligájába való jutásunkat. Önkritikát kell gyakorolnunk és fejlődnünk kell.”

Bajnokok Ligája esélyek

„Motiválnunk kell magunkat. Az, hogy jövőre a Bajnokok Ligájában játsszunk, az csak rajtunk múlik. Sokat kell még fejlődnünk. Jelenleg nem vagyunk a legjobb formában, de dolgozunk azon, hogy jövő vasárnap otthon tartsuk a három pontot.”

Gavi büntetője

„Nem láttam, nem tudom. Tizenegyes volt?…

Mi a közvetítésben úgy láttuk, hogy igen, tizenegyes volt – (az újságíró, Helena Condis válasza)

„Akkor bírónak kellene ide jönnie, hogy beszéljen erről. A bíró helyett nem tudok kiállni. De én ma edzőként tévedtem. ?Kiállok ide és elmondom, hogy hibáztam. Különösen a motiváció szempontjából. Úgy hiszem mindent beleadtam, de nem tudtam rájönni a megoldásra. Azt mondhatom, hogy én hibáztam, de azt nem, hogy a többiek. Ez tiszteletlenség lenne.”

Önkritika az öltözőben

„Azt hittem, hogy nagy kedvvel jövünk ki az öltözőből, de az első félidőben küszködtünk. A második félidőben másképp jöttünk ki. Volt néhány tiszta lehetőségünk, de nem sikerült gólt lőni. Ez egy hosszú verseny, egy bajnokság. Nem nyerhetünk, de legalább második helyen kell végeznünk.”

Játékvezetők

„Én megértem őket. Se nem nyerek, se nem vesztek azzal, ha bármit is mondok. Ha ők így látták, én hiszek a játékvezetők becsületességében.”

Zavart játékosok

„Sok minden forog kockán. Beszéltünk a csapattal, és minden érzékszervünket bele kell tennünk ebbe az öt mérkőzésbe. A jövő év a tét. A Bajnokok Ligája a tét. Itt az ideje, hogy legyünk egységesek és lépjünk előre. Nagyon szép, amikor nyersz, de ezekben a pillanatok látod az emberek igazi arcát.”

Mi hiányzik Nicónak?

„Olyan emberekkel versenyez, mint Frenkie, Gavi vagy Pedri. Hasznos az az idő, amit a csapattal tölt. Az egész csapatra szükségünk van. Mindenkire szükség van és egységesebbnek kell lennünk, mint valaha.”

Zsinórban három vereség hazai pályán

„Az Eintracht elleni nap más volt, de a Cádiz és a Rayo ellen ugyanúgy alakultak a meccsek. A Rayónak másfél helyzete volt. Visszatérünk a hatékonyság kérdéséhez. Nehéz helyzetben vagyunk, de mi magunk tettük nehézzé a helyzetet, tovább kell mennünk.”