Xavi: „Stílusváltás? Évekig nem tudnánk nyerni”

A Barça vezetőedzője, Xavi Hernández a pénteki sajtótájékoztatóján beszélt a Betis elleni mérkőzés fontosságáról és arról, ha nyernek, teljesíteni tudják a szezon minimális elvárását, ami a jövő évi Bajnokok Ligája indulás.

Ez egy olyan nap lesz, amin a győzelemért küzdhetnek?

„Remélhetőleg. Újra van egy vissza nem térő alkalmunk, hogy kivívjuk a Bajnokok Ligája indulást, ebben a versenyfutásban a Betis közvetlen riválisunk. Számunkra ez egy kulcsfontosságú mérkőzés ahhoz, hogy teljesíthessük a klub minimális elvárásait. Nem lesz egyszerű, de motiváltak vagyunk. A Betisnek remek edzője és remek játékosai vannak, kupagyőztesek, szóval nehéz mérkőzés lesz, de megpróbáljuk magunkat kvalifikálni a Bajnokok Ligájába.”

Hogy van Ter Stegen és Piqué?

„Ter Stegen nincs jól, már tegnap gyomorproblémákra panaszkodott. Játszani akar, de ma is rosszul érezte magát. Gerard ínsérüléssel bajlódik, holnap nem játszik. Nagy kár érte, mert nagyon fontos játékos, de túl nagy erőfeszítéseket tett és most megfizeti az árát.”

A Madrid mostani eredményeit látva a madridi 0-4 felértékelődik?

„Nagyon örültünk neki akkor és most is, de sajnos nem jelentett címeket. Azt hiszem talán nálunk az volt a különbség, hogy amikor lehetett, két vállra fektettük őket. A Madrid, ezt a történelem igazolja, 0-2-nél, vagy 0-3-nál is képes visszajönni a meccsbe. Természetesen nagy a jelentősége a 0-4-nek és amilyen játékkal nyertünk, az azt mutatja, hogy ezen az úton kell folytatnunk.”

A jövő évi cél minimum a Bajnokok Ligája elődöntője?

„Még nem gondolhatunk a jövőbeli célokra, először be kell jutnunk a Bajnokok Ligájába. Lesznek igazolások, majd megtervezzük a gazdasági lépéseket, ezután jöhetnek a célkitűzések.”

Milyen hangulatra számít a mérkőzésen?

„Egy nagyon magabiztos ellenfélre számítok. Remek hangulatban vannak, szárnyalnak, kiváló szezont futnak. Gratulálnunk kell a Betisnek, Pellegrininek. Történelmi szezont tudhatnak maguk mögött, remek a csapatjátékuk és kiváló egyéniségeik vannak. Holnap egy nehéz mérkőzés vár ránk.”

A Bernabéuban történtek fényében mit gondol, a Barça képes lenne egy kicsit nagyobb harcossággal (a Real Madridra utal-a szerk.) akár Európa legjobbjaival is felvenni a versenyt?

„Más csapatunk van és a játékmodellünk is sajátos. Képesek voltunk megnyerni vesztesnek tűnő mérkőzéseket, például San Sebastiánban, vagy a Villarreal otthonában. Fontosak a körülmények. A Madridban ez megvan, ha engeded nekik, visszajönnek a meccsbe, nincs nagy titok. Ha 1-2-re szépítettek volna, vérszemet kapnak, van hitük, ez benne van a DNS-ükben. Mi más játékot játszunk. Nem mindig az nyer aki megérdemli, ilyen a foci.”

Hogy van Ansu?

„Jól, remekül edzett, fizikailag felkészült. Óvatosnak kell lennünk, az a cél, hogy fokozatosan térjen vissza a játékba. Az edzéseken jól teljesít, de meglátjuk, hogy érzi majd magát a pályán. Segíteni fog nekünk, ebben biztos vagyok.

A Barça még mindig inkább játékban erős, mint góllövésben?

„Sok mérkőzésen igen. A Rayo és a Cadíz elleni vereségek 18 kapura lövés mellett következtek be. Javítanunk kell a hatékonyságunkon, ennek meg kell mutatkoznia az eredményjelzőn. Szerintem jól játszunk és véleményem szerint a Mallorca elleni egy jó meccs volt. Fejlődtünk november óta és kár, hogy ezt az utóbbi meccsek eredményei nem tükrözik.”

Mit üzen azoknak akik szerint az utolsó pillanatokban fordító Madrid jobb, mint a Barça nagyszerű futballja?

„Az üzenet a Barça történelmének üzenete. Évekbe telne, mire más játékkal nyernénk, nem tudom, hogy tíz, tizenöt, vagy húsz évbe. Ezzel a játékkal nyertünk öt Bajnokok Ligáját, és világszerte elismertséget. Az emberek mindig emlékezni fognak Guardiola Barçájára, Messire, úgy fogják emlegetni, mint a történelem legjobb csapatát. A győzelem mellett az is fontos hogyan nyerünk, ebben nincsenek kétségeim. És ha kikapsz, vagy döntetlent játszol, akkor is hinned kell. A Barçánál így megy. Az üzenet, hogy ragaszkodni kell a stílusunkhoz és hinnünk kell benne, akár én vagyok az edző, akár nem. A történelem ezt igazolja, egy culét ez tesz büszkévé. Más csapatokkal való összehasonlítás nélkül, mi így élvezzük a játékot.”

Mit gondol jogos a culék elégedetlensége, annak fényében, hogy a Realnak lehetősége van a duplázásra, míg a Barça idén címek nélkül marad?

„Természetes, hogy a culék így éreznek, ők a fő riválisaink, de sajnos ez a helyzet. Novemberben azt mondták nekem, hogy a Barça fő célja, hogy bejusson a Bajnokok Ligájába. Amikor megérkeztem azt mondtam címekért fogunk küzdeni és meglátjuk mit hoz a szezon második fele. De ebben az évben egyértelművé vált, hogy a cél a Bajnokok Ligája kvalifikáció. Most ez a helyzetünk, reálisan kell gondolkodni.”

Miért döntöttek úgy, hogy sorfalat állnak? (El Pasillo, angolul Guard of Honour – a bajnok csapat előtti tisztelgést jelenti, a másik csapat sorfalat áll – a szerk.)

„Számunkra ez természetes, a tisztelet és a sportszerűség jele, pont. A Betis megérdemli, ennyi az egész. Szerintem ezen nem kell gondolkodni, ha nem ezt mutatnánk a fiataloknak, hibát követnénk el. Mondtam nekik, hogy volt idő, mikor a Madridnak álltam sorfalat, és nem volt vele problémám, bármi mást terjesztenek erről, azok csak viták és storyk. Számunkra ez a sportszerűség és a tisztelet jele, sorfalat állunk.”

Nagy teher esne le a válláról, ha holnap nyernének?

„Persze. Végül csak a minimumért küzdhetünk, de ez van. Nyernünk kell holnap és megpróbálni kvalifikálni magunkat a Bajnokok Ligájába. Két fő célunk van, mindkettő a holnapi győzelemtől függ.”

Mennyire fontos Gavi hosszabbítása?

„Nagyon, ezt már sokszor mondtam. Ő a jelen és a jövő játékosa, remélem megegyeznek. Tudom, hogy a játékos, az ügynöke, Iván de la Peña és a klub is azt akarja, hogy itt folytassa. Nagyon jó hír lenne.”

Ezen a héten sokat beszéltek arról, hogy mekkora nyomást jelent egy-egy csapat mezében játszani. Mit gondol erről a kijelentésről?

„Mint edző, igyekszem elérni, hogy a játékosok magabiztosak legyenek, érezzék, hogy a legjobbak vagyunk. Odafigyelünk rájuk. A legtöbben november óta sokat fejlődtek játékban. Innentől kezdve a Barça mez nagyobb nyomást jelent, mint bármelyik másik. Már mondtam, hogy voltak olyan csapattársaim, akik más kluboknál remekeltek, de itt nem ment nekik a játék. A Barça maga a kiválóság, itt neked is azzá kell válnod. Sok dolog miatt „nehéz” ez a mez.”

***