Xavi Hernández, a Celta Vigo elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon világos elképzelései vannak a jövőt illetően, aminek lesznek áldozatai, ugyanakkor a lehetőségekeit behatárolja a klub pénzügyi helyzete.

Mi a megérzése, mit fog hozni a Celta elleni mérkőzés?

„Ez egy jó teszt lesz. Már kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligájába, ez a célkitűzés teljesült és még mindig a második helyen állunk. A Celta egy nagyon jó csapat, jellegzetes rendszerben játszanak, támadó szellemben. A céljukat már elérték a bajnokságban, nyomás nélkül érkeznek hozzánk. Fejlődnünk kell, nem szabad annyi labdát elvesztenünk… Holnap javítanunk kell a hozzáállásunkon és a játékunkon.”

Mit értett a játékosok „rendezettségén”?

„Számomra ez azt jelenti, hogy több jó dolgot kell csinálni a játékban, mint rosszat, vagyis minimalizálni kell a labdavesztéseket. Ez nagyban befolyásolja a játékot, ha labdát veszítünk, lehetőséget adunk az ellenfélnek az ellentámadásra, ez pedig rombolja az önbizalmunkat. Fáj, amikor elveszítjük a labdát. Ezért kérek tőlük rendezettséget, összeszedettséget, akkor nyomás alatt is jól teljesíthetünk. Ehhez jobban kell játszanunk, fejlődnünk kell ennek tekintetében.”

Aggódik amiatt, hogy Busquetsnek nincs cseréje?

„Nincs olyan típusú játékos a csapatban, mint  Busquets, ezért meg kell találnunk az egyensúlyt, amikor nem áll a rendelkezésünkre. Ahogy senki, ő sem fog örökké játszani, ennek megfelelően kell terveznünk. Ezért mondtam, hogy a Barçánál minden posztért két embernek kell versenyeznie.”

A Barçának szüksége van egy klasszis támadóra?

„Minden évben szükség van erősítésekre, különösen akkor, ha veszítesz. Ez az év nem volt túl pozitív, meg kell erősítenünk a keretet. Minden érkezőt nagy örömmel fogadunk, lesznek távozók is. Nem könnyű a jelenlegi helyzet, talán a legnehezebb a klub történetében. Ez nyilvánvaló, mindenki láthatja. „

Mit fog hozni a nyár tervezési szempontból?

„Nincsenek problémák, nyugodt vagyok ezzel kapcsolatban. Jó a kapcsolatom az elnökkel, a sportigazgatóval, a technikai vezetéssel. Egy csapat vagyunk, mindenben egyetértünk, tiszteletben tartják a véleményemet, nagy az egység köztünk. Ha nem vagyok itt, akkor is tudok mindenről. Azon dolgozunk, hogy fejlődjünk, erősebbek és versenyképesebbek legyünk. Megmentettünk egy olyan szezont, ami sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.”

Nem aggódik, hogy a terveket áthúzzák a klub gazdasági lehetőségei?

„A focihoz tartozó kérdéseket vizsgáltuk át, a gazdasági kérdések más lapra tartoznak. Nagyon határozott elképzeléseink vannak arról, hogy mit szeretnénk a következő évben és mindent el fogunk követni a megvalósításukért, amit csak lehet.”

Mit szeretne látni az utolsó három találkozón?

„Szeretnénk másodikak lenni, hogy kvalifikáljuk magunkat a Szuperkupába. Talán kevesebb feszültség mellett játszunk majd, de a győzelemért fogunk hajtani. Ragaszkodnunk kell a játékstílusunkhoz az utolsó három mérkőzésen.”

Ansunak milyen szerepe lesz a csapatban?

„Ansu rendben van. Nagyon-nagyon óvatosnak kell lenni egy hosszú sérülést követően, de nagyon boldognak látom. Ráadásul lőtt egy gólt, ő jelentette a különbséget, aminek nagyon örülök. Három mérkőzés van hátra. Ansu 100%-os, de van egy tervünk a számára, miszerint nem kell lejátszania mind a 90 percet, hogy ne érje túl nagy terhelés. A terv világos, a végére tökéletes állapotban lesz.”

Pszichológiai téren is dolgoztak Ansuval?

„Természetesen, igen. Nem csak a futball terén dolgozunk a játékosokkal, hanem a fizikai, a táplálkozási és pszichológiai kérdésekkel is foglalkozunk.”

Haaland számára visszalépés, ha inkább a Citybe igazol?

„Ez még nem hivatalos, ha az lesz kérdezd meg újra (nevet). Hogy kizártnak tartom-e a leigazolását? Nem fogok hazudni, a jelenlegi pénzügyi helyzetünk miatt nagyon nehéz lenne.”

Gazdasági és a futballt érintő kérdésekről beszélt… pénzügyi szempontból van már vészforgatókönyv?

„Hogyne, nagyon határozott álláspontunk van ezzel kapcsolatban, ezt a játékosokkal is tisztáztam. Meglátjuk majd, mik azok a dolgok amiket megvalósíthatunk, mert a gazdasági helyzet mindenre rányomja a bélyegét. Pénz hiányában is lenni kell egy tervnek, egyértelmű, hogy a pénz behatárol.”

Mi az üzenete azok számára, akik szerint nem fejlődtek amióta ön az edző?

„Nem az én sikeremről van szó, ami fontos, hogy a Barça újból talpra álljon. Gyakran összevetik a számokat. Koeman remek munkát végzett és mi is ezt próbáljuk tenni. Tudom, hogy melyik klubnál vagyok, el is viselem a kritikát, de szerintem fejlődtünk és a tabellán is előreléptünk. Ez nem egy kritika Koeman számára, amikor novemberben azt mondtam rossz úton járunk, nem a munkájára céloztam, hanem arra, hogy a csapat rosszul játszott. Az első mérkőzésem óta, az Espanyol ellen, a csapat rengeteget fejlődött, ez tény.”

Riquinek inkább a távozást ajánlaná?

„Ez korai, olyan játékosokról beszélünk, akik még nagyon fontosak lesznek a következő három mérkőzésen.”

Haalanddal volt Münchenben, mit gondol a pénzt választja a projektje helyett?

„Ezt azért nem mondanám, nem a miénk az egyetlen sportprojekt. A City óriási költségvetéssel dolgozik, ha úgy lesz ahogy mondod, az pénzügyi kérdések miatt lesz. Münchenben? Már sokszor voltam ott (nevet).”

Mit gondol Dembéléről?

„A klub már ismeri a véleményemet. Azt akarom, hogy maradjon. Segített nekünk, ha hosszabbít, a jövőben is segíteni fog. Ebben a szezonban sokat tett a csapatért.”

Megvan a csapatban a kellő magabiztosság?

„A játékosok hisznek magukban és tény, hogy játszottak remek mérkőzéseket. Következetesebbnek, megbízhatóbbnak és versenyképesebbnek kell lennünk. Mindent meg fogunk tenni, egy ilyen klub nem maradhat évekig címek nélkül. Fejlődnünk kell.”

Aubameyang az utóbbi hat mérkőzésen egy gólt szerzett.

„A csatároknál vannak hullámvölgyek. A számokkal elégedett vagyok, Ferran esetében is. Sok lehetőséget teremtenek. Auba sokat segít a csapatnak.”

Mit gondol Frenkievel kapcsolatban?

„Szabadság kell neki a pályán, mondtuk neki, hogy nyugodtan próbálkozhat átlövésekkel. Sokat mozog, keresi a labdát, magas szintet képvisel. Inkább mélyebbről induló játékos, nem úgy helyezkedik, mint például Gavi. Amióta itt vagyunk szerintem nagyon sokat fejlődött, nagyon elégedett vagyok vele. Sokat ad nekünk, sok meccsen ő jelentette a különbséget.”