Unai Emery: „A Barcelona ellen mindig nehéz, de szeretjük a kihívást”

Unai Emery, a Villarreal edzője sajtótájékoztatót tartott az FC Barcelona – Villarreal mérkőzés előtt, amelyre a La Liga zárófordulójában kerül sor a Camp Nouban vasárnap este 10 órakor. Unai Emerynek azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy győznie kell, hogy bebiztosítsa csapata helyét a Konferencia Ligában. A baszk edzőnek eddig még soha nem sikerült nyernie a Camp Nouban.

Emery sok csapat edzőjeként megfordult már a Camp Nouban, eddig hat különböző csapattal is próbálkozott már bevenni Barcelonát, a mérlege viszont nem túl szép: 11 vereség és 2 döntetlen. Ezen próbálhat ma javítani a Villarreal élén, egy olyan találkozón, aminek a Barcelona számára már nincs tétje.

Gerard Moreno játszhat?

„Meg kell várnunk a szombati edzést, hogy megtudjuk, hogyan érzi magát. Nem beszéltem még vele, de a fizikai állapota mellett fontos tudni, hogy hogyan érzi magát az utolsó mérkőzés előtt. De semmilyen kockázatot nem szeretnénk vállalni, azt el akarjuk kerülni, hogy megsérüljön.”

Csapat lelkiállapotba megfelelő?

A Konferencia Liga egy olyan versenysorozat, amelyet nem szabad alábecsülni. A célkitűzések a szezon során változhatnak, a végső értékelést a szezon végén kell majd elvégezni. Most a célunk a Konferencia Liga, és ezért kell küzdenünk.”

Meccs a Barcelona ellen

„A legmagasabb osztályban egy csapat – különösen, ha otthon játszik – mindenképpen meg akarja nyerni a mérkőzését, erre számítunk. (A Barcelonának már tétnélküli az utolsó La Liga mérkőzés, biztosan második helyen zár – a szerk.)”

Fontos hiányzók

„Az egyéni teljesítmények fontosak, de itt alapvetően egy egész csapatról van szó, és a végső értékelésbe mindannyian beleszámítanak. De az is lényeges kitétel, hogy nincs két olyan fontos és gólerős játékosunk, mint Gerard és Danjuma.”

Mitől függ a jó eredmény?

„A legfontosabb dolog, hogy csak magunkra hagyatkozhatunk, az elmúlt héten ezt megtapasztaltuk (legutóbb kikaptak a Real Sociedadtól – a szerk.). A meccs kimenetele rajtunk múlik, úgyhogy nem fogunk másra figyelni, csak a saját játékunkra.”

Rosszabb az eredménylista idegenben

 „Időnként jobban, néha rosszabbul játszottunk saját stadionunkban, de az teljesen normális, hogy több meccset nyertünk odahaza, mint idegenben. Igaz, vannak olyan idegenbeli vereségek, amelyek befolyásolhatják a csapat helyezését, de emlékszem olyan hazai meccsekre és eredményekre is, amelyek szintén fájóak voltak a pontvadászatban.”

Győzelem nélkül Barcelonában 

„Barcelona ellen a Camp Nouban mindig nehéz nyerni, ez egy olyan hely, ahol nehéz jó eredményt elérni. Ez nagyon kemény munka és nagy kihívás, de ha tudatosítod magadban, hogy képes vagy nyerni, akkor jó eredményt is elérhetsz.”

Szezonértékelés

„Sok mindent kell elemezni klub- és csapatszinten, a következtetések levonásához pedig meg kell különböztetnünk a Bajnokok Ligáját a bajnokságtól és a kupától. A La Ligában harcban vagyunk a Konferencia Ligáért, és most ez a célunk. Európai szereplést külön kell értékelni, a Bajnokok Liga elődöntője mindenképpen sikertörténet.”

Foyth kiesett sárgalapok miatt, Aurier sérülése javult?

„Ezen a héten Aurier Serge jól edzett, így Foyth helyettesítésére Aurier Serge és Mario Gaspar is szóbajöhet, holnap vagy holnapután döntünk arról, hogy ki játszik.”

***