A helyzetek kimaradtak, ezért Ter Stegen bravúrjai kellettek a ponthoz: Barcelona – Rayo értékelő

A Barcelona csupán gólnélküli döntetlent ért el a Rayo Vallecano elleni hazai bajnoki nyitányon. Ter Stegen volt a csapat legjobbja, a mezőnyjátékosok közül pozitív értelemben Pedrit, Dembélét, Christensent, illetve a csereként beálló Frenkie de Jongot, negatív értelemben Eric Garciat és Jordi Albát lehet kiemelni. Ezúttal négytől nyolcig terjedtek az osztályzatok. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

Ez a csapat még nincs kész: Barcelona-Rayo 0-0

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 8

Óriási a szerepe abban, hogy legalább egy pontot szerzett a csapat, ugyanis kettő óriási bravúrt mutatott be, az első játékrész végén egy ziccert hárított. A passzjátéka is nagyon jó volt, 54 átadásából 51 csapattárshoz ment.

Araújo: 5

Ezen a mérkőzésen jobbhátvédként futballozott. A vendégek első félidei ziccere előtt elment gyufáért, ezt leszámítva védekezésben nem vétett hibát. A támadásokhoz viszont szinte semmit sem tudott hozzátenni, egyértelműen és látványosan nem feküdt neki az, hogy a szélen vetették be. A saját térfelük és kapujuk elé betömörülő ellenfelek ellen az uruguayi legnagyobb gyengesége, a passzjátéka egyértelműen kijön, ahogyan ezúttal is. Ez alapvetően érthető, hiszen eredendően belső védő.

Christensen: 6

A védelemből vitathatatlanul ő nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiba nélkül, sallangmentesen hozta le első tétmeccsét gránátvörös-kékben. Minden egyes párharcát megnyerte, magabiztos és pontos volt labdával is. A második félidőben végrehajtott egy kulcsfontosságú mentést, amikor elpöckölte a labdát a lövésre készülő ellenfele elől. Nagyon biztató kezdés a dán részéről.

Eric García: 4

Ezen az estén Eric lefelé lógott ki a többiek közül. Egy alkalommal nagyon csúnyán megforgatták a kapu előterében (utána mentett Christensen), idegesen játszott, összeszedett egy teljesen felesleges sárga lapot (indokolatlanul odaütött az ellenfélnek), utána pedig további három faltot követett el. Kétszer kicselezték és tizenkét párharcából csak ötöt nyert meg, mindkét mutatóban a leggyengébb volt a poszttársai között. Láthattunk tőle néhány pontos indítást, de ez az egyetlen pozitívum vele kapcsolatban.

Jordi Alba: 4

Az első játékrészben elnyomták a tizenhatos környékén, aminek eredményeként a madridiak könnyen helyzetbe kerülhettek volna. Rendkívül inaktívan futballozott, a támadójátékból szinte egyáltalán nem vette ki a részét, hiányoztak az elfutásai és a veszélyes beadásai. Az volt az ember érzése néha, mintha pályán sem lenne. Nyolc párharcából ötöt elbukott.

Gavi: 4.5

Gavi ezúttal a gyengébben teljesítő játékosok közé sorolandó. Az első félidőben mutatott egy-két szép dolgot támadásban, de alapvetően beleszürkült a mezőnybe. Keveset volt játékban, csupán 18 pontos átadást, illetve 28 labdaérintést jegyeztek fel a neve mellett. Azonban labda ellen sokat dolgozott, futott, védekezésben az egyik leghasznosabb játékos volt.

Busquets: 5

Nagyon vegyes a kép a spanyol teljesítményét illetően. Ő adta a legtöbb sikeres hosszú labdát (8) a csapatból, azonban csupán 84%-os pontossággal (57/68) passzolt, ami tőle rossznak számít. Az ő nevéhez fűződött a legtöbb labdaszerzés (10), de magához képest sok, egészen pontosan öt szabálytalanságot követett el. Cserébe az ellenfelek őt sem kímélték, hiszen négyszer faltolták. Osztott ki szép passzokat, megtartotta a labdákat, de többször hibázott, mint általában. Láthattunk tőle egy nagyszerű átlövést, amit azonban Dimitrievski hárított. A ráadás perceiben kiállították, igaz, a második sárga lap jogossága erősen megkérdőjelezhető.

Pedri: 7

Pedri ezen a találkozón is felfelé lógott ki a csapatból. Szokásához híven szépen és elegánsan játszott. Az első játékrészben egy távoli lövéssel kísérletezett és közel járt a gólszerzéshez. Sokat hozzátett a támadójátékhoz, kiosztott pár nagy labdát és kettő kulcspasszt. Több alkalommal is a vendégek védelmi vonalai között kapta meg a játékszert. Kár érte, hogy a 72. percben le kellett cserélni egy kisebb sérülés miatt.

Raphinha: 5

A támadók közül egyértelműen ő nyújtotta a leggyengébb teljesítményt. Sokat vállalt (talán túlságosan is), aktívan futballozott, de alig-alig jöttek be a megoldásai és rendre rossz döntéseket hozott. A tizenhatos környékéről ígéretes helyzetből csúnyán fölé lőtt és a másik három próbálkozása sem talált kaput. Hét beadásából csupán kettő volt pontos. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy labda ellen sokat tett hozzá és kitette a belét a pályára. A jobb oldalon kezdett, de a 25. perc környékén helyet cseréltek Dembélével és a brazil átkerült a bal oldalra.

Masiáról jöttem S02E01 | Szezonfelvezető – “A középpályán áll vagy bukik az idény”

Lewandowski: 5.5

Lewandowski érvényes találatot nem szerzett és nem volt túl sokat játékban (11 sikeres passz, 44 labdaérintés), viszont remek ütemben lépett vissza labdákért, ebben a tekintetben (is) előrelépést jelent Aubameyanghoz képest. Látszott, hogy elég neki pár érintés ahhoz, hogy előrébb vigye az akciót akár passzal, akár labdacipeléssel. Ötször lőtt kapura, egyet blokkoltak, egy eltálta a kaput, három pedig elkerülte annak felületét. A 84. percben előtte adódott a csapat legnagyobb helyzete, de a kísérlete pár centivel mellé ment. 0.86-os xG-t (várható gól) termelt, ami nagyon biztató a jövőre nézve. Egy kiváló beadással hozta helyzetbe Aubát, akinek a lövését a gólvonalról vágták ki, szóval kis híján gólpasszt adott. A letámadásból aktívan kivette a részét. A madridiak nem könnyítették meg az életét, őrizték az egész összecsapás során és 4 faltot követtek el ellene.

Dembélé: 7

Ezen az összecsapáson a francia szélső volt a csapat egyik legjobb, legaktívabb és legveszélyesebb játékosa. Ő alakította ki a legtöbb helyzetet (5) és adta a legtöbb kulcspasszt (5). Nem rajta múlott, hogy nem osztott ki akár több gólpasszt is. Ő négy lövéssel próbálkozott, ezek közül kettőt blokkoltak és egy találta el a kapu felületét. Az első félidőben egyszer nagyon ígéretes helyzetbe került, de a lövése pocsékra sikeredett.

Cserék:

Frenkie de Jong: 7

Gavit váltotta a 60. percben. A cserék közül ő tette hozzá a legtöbbet a csapat játékához, kis lendületet és dinamikát adott neki. Egy-két kivételtől eltekintve szépen megtartotta és felcipelte a labdákat, akár egészen a támadóharmadba. Öt labdaszerzés fűződött a nevéhez, az egyiknek eredményeként alakult ki a csapat legnagyobb helyzete Lewa előtt. Egy ilyen jó teljesítmény után és Busquets eltiltása miatt meglepő lenne, ha nem kezdene a következő mérkőzésen.

Sergi Roberto: 5

Araújóhoz képest talán egy kicsivel többet tett hozzá támadásban, de igazából nem volt hatással az eredmény alakulására, sem negatív, sem pozitív értelemben.

Ansu Fati: 6

Raphinha helyére állt be a 60. percben. Frenkie-hez hasonlóan dinamikát és lendületet vitt a csapat játékába, jól mozgott, láthattunk tőle pár szép elfutást és egy veszélyes lövést is, de ő sem tudott betalálni.

Franck Kessié: 5

Nem volt hatással a meccs alakulására. Egyszer a tizenhatoson belülről, jó helyzetből az égbe lőtte a labdát, bizonytalanul mozgott és nem igazán találta a helyét a pályán.

Aubameyang: 5

Ő járt a legközelebb ahhoz, hogy gólt szerezzen, de kivágták a kísérletét a vonal elől.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5

Akadozott a csapat játéka, nagyon sok volt a pontatlanság és a meg nem értés. Az jó döntésnek bizonyult, hogy Gavi helyére Frenkie, Raphinha helyére pedig Ansu Fati érkezett. Azt azonban nehéz megérteni, hogy miért nem az időzített bomba Eric Garciát cserélte le a nagyon stabil Christensen helyett.