A második félidőben döntötte el a Barça: Real Sociedad–Barcelona 1-4

A vasárnap késő esti La Liga mérkőzésen a Barcelona idegenben hatalmas küzdelemben kivívta a győzelmet a Real Sociedad ellen a második fordulóban. Mindkét oldalon számtalan helyzet alakult ki, de a Barcelona csatárai jelentették a minőségbeli különbséget az ellenfélhez képest a második félidőben, és végül sima, 4-1-es győzelem lett a mérkőzés vége. Az ezen a napon 34 éves Lewandowski mellett Ansu Fati és Pedri is parádézott, a lengyel két góllal és egy gólpasszal zárt, Fati pedig 15 perc alatt adott két gólpasszt és egy szerzett egy gólt. Ezzel a győzelemmel a katalán együttes két forduló után az 5. helyen áll négy ponttal.

A Barcelona rosszul kezdte a szezont, hiszen hazai pályán csak 0-0-s döntetlent ért el a Rayo Vallecanóval szemben. Az új játékosokkal megerősített katalán együttes nem tudta hozni azt a kreativitást, amit az előszezon alapján a szurkolók elvártak volna. A 93. percben Sergio Busquets második sárga lapja miatt kiállították, és így a legnagyobb kérdés az volt a vasárnapi baszkföldi mérkőzés előtt, hogy ki fogja helyettesíteni a kapitányt. Xavi Frenkie de Jongnak adott bizalmat, ő játszott a középpálya tengelyében, mellette a két fiatal titán, Pedri és Gavi. A védelemben a jobbhátvéd személye volt kérdéses. Destet nem is jelölték a keretbe, és Roberto helyett inkább Araújóban bízott a vezetőedző. A mutatott forma alapján az talán kevésbé meglepő, hogy Balde kezdett Alba helyett. Elöl kimaradt Raphinha, helyette a sérüléséből felépült, és az előszezonban egyetlen percet sem játszott Torres került – a Real Sociedadnál az előzetesen várt kezdő lépett pályára.

A meccs parádésan kezdődött katalán oldalon. Az első Sociedad roham után Pedri varázsolta ki a labdát több ember közül, Balde iramodott meg a baloldalon, a kontratámadás során jól centerezett, és középen Lewandowski köszönte szépen, az első perc végén megszerezte a vezetést: 0-1. Hamar jött a válasz, Frenkie a 6. percben eladta a labdát a középpályán, a gyors labdaszerzés után Isak robogott a kapura, és ugyan García jól blokkolt, de szerencsétlenségére ezzel a labda átpattant Ter Stegen feje felett: 1-1.

A mérkőzés nagy intenzitással folytatódott, helyzetek kialakultak ki mindkét oldalon, Pedrinek volt két remek villanása, de az utolsó passzok, lövések elcsúsztak. Baldét, aki nagyon aktívan játszott a baloldalon, a 21. percben lerántották, amiért Elustondo sárga lapot kapott. Nem meglepő módon a Barça birtokolta többet a labdát, de a félidő közepén inkább a hazaiaknak voltak helyzeteik Kubo és Isak révén, Lewandowski korai gólja óta a Barcelona csak küzdött a helyzetek kialakításáért.

A félidő végén a 44. percben újabb hatalmas helyzet alakult ki a Barcelona kapuja előtt, az Angliát is megjárt David Silva balsarokra menő lövését Ter Stegen óriási bravúrral védte. A félidő zárásaként Lewandowski fejjel veszélyeztetett, de a középre menő labda nem okozott gondot a kapusnak.

Baszk helyzetekkel kezdődött a második félidő is, az igen gyors Kubot csak mezénél fogva tudta visszarántani Araújo, amiért sárga lapot kapott – ez volt a második szabálytalansága a csapatnak a meccsen, miután az első játékrészben egyszer sem faltoltak a katalán játékosok. Az 53. percben Brais Mendez beívelt szabadrúgásába ugyan senki nem ért bele, úgy haladt a labda Ter Stegen kapujába, de a lesen lévő baszk játékosok zavarták a kapust a védésben. Maradt az 1-1.

Válaszképpen egy gyenge Sociedad bedobás után Gavi csapott le az ingyen labdára, közelről a kaput vette célba, de szerencsésebb lett volna passzolnia Lewandowskinak vagy Dembélének, Remiro védeni tudott. Az erősödő baszk rohamokra válaszul Xavi nem a védelmet erősítette meg, hanem a támadókapacitást. Ansu jött az indiszponált Ferran helyére, és Baldé helyett Raphinha. Három perc múlva meg is lett az eredménye, Fati parádés sarkazása után Dembélé kilőtte a bal sarkot a 66. percben: 1-2. Nem kellett sokat várni, hogy Ansu kiossza a második gólpasszát is, és Lewandowski közelről újabb gólt lőtt a 68. percben: 1-3.

A kétgólos előny birtokában Xavi visszatért a négy védős felálláshoz, a 71, percben bejött Alba Dembélé helyett. Az előny birtokában a cél egyértelművé vált katalán oldalon, fagyasztották a labdát, lassították a játékot, ugyanakkor a katalán csatárok előtt nagyobb terek nyíltak az egyre jobban kitámadó baszkok miatt, aminek újabb gól lett az eredménye. A 79. percben Raphinha beadását Lewandowski parádésan sarkazta a tizenhatos vonalán Fati elé, aki kilépve a védők közül a kapus mellett elgurította a labdát: 1-4.

Az első félidő két gyors góllal kezdődött, innentől fogva a házigazdáknak voltak nagyobb esélyeik az első negyvenöt percben az előny megszerzésére, de Isak, Silva és Kubo is nagy helyzeteket hagyott ki. A Barcelonának voltak ugyan felvillanásai, de jól védekezték le a baszk védők a csatárokat. A második félidő ott folytatódott, ahol az elsőt abbahagyták, inkább a Sociedadnak voltak lehetőségeik, de a támadó cserék és a kvalitásbeli különbségek 2 perc alatt eldöntötték a meccset a katalánok javára. Lewandowski lett a mérkőzés embere, de Ansu is megérdemelte volna a két gólpassza és gólja után, amit 15 perc alatt hozott össze csereként beállva.

Real Sociedad – FC Barcelona 1-4 (1-1)
La Liga, 2. forduló

San Sebastián, Estadio Anoeta
Nézőszám: 36.201
Vezette: José Munuera Montero

Real Sociedad: Remiro – Elustondo (Gorosabel 78’), Zubeldia, Le Normand, Aihen Munoz – Zubimendi, Merino (Karrikaburu 78’) – Brais Méndez, David Silva (Turientes 69’), Take Kubo (Cho 69’) – Isak (Navarro 69’)

Barcelona: Ter Stegen (C) – Araújo, Christensen, García, Balde (Raphinha 63’) – Pedri, Frenkie de Jong (Roberto 85’), Gavi (Kessié 85’) – Dembélé (Alba 71’), Lewandowski, Ferran Torres (Ansu Fati 63’)

Gólok: Isak (6′) ill. Lewandowski (1’, 68’), Dembélé (66’), Ansu (79’)

Sárgalapok: Elustondo (21’), Le Normand (41’), Araújo (48’)

***