Erődemonstráció Sevillában: 0-3

Remek játékkal, jó helyzetkihasználással magabiztos, háromgólos győzelmet aratott a Barcelona a Sevilla otthonában és tette ezt úgy, hogy a mérkőzés elején olyan játékra kényszerítette Xavi együttesét a hazai csapat, ami általában nem fekszik neki. A Barçának nyomás alatt sokat kellett kontráznia és ívelgetnie az első félidőben, de volt erre terve, tudatosan és pontosan válaszolt a játékhelyzetre, mindez pedig nagyszerű teljesítményt és győzelmet eredményezett. A mérkőzés elején persze ter Stegen védései kulcsfontosságúak voltak, amik nélkül lehet, hogy egy másik találkozót láttunk volna, de ezek után szinte az egész csapat tökéleteset játszott és Raphinha, Lewandowski és Eric góljaival 3-0-ra nyert Sevillában.

Óriási iramban és nagy sevillai nyomással kezdődött a találkozó, ami a hazaiak eddigi eredményeit nézve nem volt meglepő, hiszen 3 forduló alatt csak 1 pontot szereztek, így nekik csak a győzelem lehetett elfogadható. A Sevilla minimum úgy játszott, mintha BL-döntőn szerepelne, ennek köszönhetően egyrészt a Barcelona csak 40%-ban birtokolta a labdát az első 15-20 percben, és nagyon nehezen tudott eljutni a hazai kapu elé, másrészt a helyzetek is a Sevilla részéről érkeztek. Először Araújo passzolta el könnyelműen a 16-osnál a labdát, Isco védők mögé emelt labdájára Rakitic érkezett, de ter Stegen óriási bravúrral hárított. Később, a 18. percben En-Nesyri kiugrásánál ziccerben is a hihetetlen nagyot védett a német kapus, a két helyzet között pedig volt egy Lamela lesgól és több, éppen csak lesre állított Sevilla akció.

A Barcelona a 13. percben került a kapu közelébe először egy élesen középre lőtt labdával, amiből csak szöglet lett, egyébként egyértelműen kontrákra és hosszú labdákra kényszerítette a csapatot a Sevilla – ehhez viszont a meccs eleji bizonytalankodás után gyönyörűen alkalmazkodott az együttes. Olyannyira, hogy a 21. percben egy gyönyörűen végigvitt kontrából megszerezte a Barça a vezetést: Gavi sokadik remek labdaszerzése után Busquets ugratta ki Dembélét, a francia végigszáguldott a pályán, a passza után Lewandowski emelését még kivágták a gólvonalról, ám az akciót követő Raphinha közelről befejelte a labdát, 0-1!

A gól után átvette az irányítást a csapat, sokkal magabiztosabban játszott tovább, és a kontrák mellett már a labdát is többet tudta birtokolni. A Sevilla teljesítménye visszaesett, nem is volt már olyan veszélyes, Xavi együttese így egyre több és jobb helyzetet alakított ki a hazai kapu előtt. Raphinha a gólja után majdnem lőtt még egyet, kapásból a 16-oson kívülről, Dembélé a 30. percben egy szóló-kontrát vitt el lövésig és lőtt fölé, majd érkezett a 36. percben egy teljesen váratlan helyzetben a második barcelonai gól: Koundé gyönyörűen ugratta ki a felállt sevillai védelem mögé beinduló Lewandowskit, aki mellel átvette a labdát és onnan kapásból gólt lőtt, 0-2!

A félidőben maradt a kétgólos előny, pedig lehetett volna ez nagyon-nagyon könnyen több is, de kimaradt két óriási helyzet: Koundé a gólpassza után hat méterről mellé fejelt, egy sokadik Dembélé kontra végén pedig a francia ezúttal nem volt önzetlen – Lewandowskival simán gólt rúgathatott volna, de végül saját maga emelt mellé-fölé. A fordulás után azonban rögtön meglett a harmadik: egy kisszöglet után Raphinha ívelését Koundé fejelte vissza a kapu elé a hosszú oldalon, Eric Garcíának így 2 méterről csak a kapuba kellett passzolnia, 0-3!

Háromgólos hátrányban megtörni látszott a Sevilla, mert ugyan a lendület vitte őket előre, de pontatlanok voltak Lopetegui játékosai passzokban és a letámadásuk sem működött már jól – a Barcelona könnyedén kipasszolta vagy átívelte a hazai nyomást. Mindeközben persze a védelmet is dicséret illeti, mert folyamatosan jó ütemben jöttek a megelőző szerelések, blokkok (és korábban ter Stegen pazar védései), amibe csak néha csúszott hiba, az is csak a meccs elején. Az érkező cserék hazai oldalon nem tudtak megváltást hozni a mérkőzésen – Papu Gomeznek volt egy távoli bombája, amit ter Stegen védett –, a Sevilla hatástalan maradt a Barcelona játéka ellen, védekezésben pedig egyre inkább alább hagyott a koncentráció, így a katalán játékosok egyre könnyebben kerültek Bounou kapuja elé. A csereként beállt de Jong, Fati, Ferran hármasnak is voltak lehetőségei, a legnagyobb pedig még Lewandowski előtt, aki Raphinha óriási labdája után ziccerben nem tudta átemelni a hazai kapust, előtte pedig Sergi Roberto ívelését tette kapura úgy, ahogy csak ő tudja.

A hajrára már minden kérdés eldőlt, a Barcelona néha kicsit könnyelmű is volt már, a Sevilla is feladta, így nem kellett nagyon izgulni az eredményért – magabiztos, erődemonstráló győzelmet aratott a csapat a Liga egyik legnehezebb pályáján.

A 0-3 nem csak az eredményt illetően volt erődemonstráció, hanem még inkább a mutatott játékot illetően. A Sevilla ugyanis egy olyan játékra kényszerítette a Barcelonát a mérkőzés elején, ami általában nem fekszik neki – kontrákkal, hosszú labdákkal, nagyon direkt, pár passzos támadásokkal kellett játszania, ám ehhez a stílushoz kiválóan alkalmazkodott a csapat és előnyőre fordította a helyzetet. Ter Stegen megadta a kezdő lökést, a játékosok a letámadásból remekül jöttek ki, nem estek kétségbe, hogy nem tudták járatni és birtokolni a labdát, hanem tudatosan válaszoltak erre, ha kellett, egy-két húzásból azonnal kontráztak, futottak (összességében kilométerekkel többet, mint az ellenfél!), vagy a védelem mögé tették a labdákat, ezekből pedig nagyszerűen alakítottak ki helyzeteket és jó arányban használták ki azokat. A győzelem és a három pont mellett ez talán még fontosabb eredménye is volt a mérkőzésnek – hogy van B terv. És nem csak van, de működik is, már a szezon elején…

Sevilla-Barcelona 0-3 (0-2)
La Liga, 4. forduló

Ramón Sánchez Pizjuán
40.233 néző

Vezette: Antonio Mateu Lahoz

Sevilla: Bounou – Gudelj (Carmona 46’), Fernando, Nianzou, Acuna – Montiel (Suso 64’), Jordán (Delaney 46’), Rakitic – Lamela, En-Nesyri (Dolberg 57’), Isco (Papu Gomez 70’).

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Eric García (Roberto 55’), Baldé (Jordi Alba 64’) – Gavi, Busquets, Pedri (Frenkie de Jong 63’) – Dembélé (Ferran Torres 63’), Lewandowski (Ansu Fati 74’), Raphinha.

Gólok: Raphinha 21’, Lewandowski 36’, Eric García 50’.

Sárga lapok: Jordán 33’, Carmona 66’, ill. Dembélé 9’, Baldé 28’, Araújo 75’, Roberto 89’.

A whoscored.com statisztikái:

***