Xavi: „Hatékonyabbnak kell lennünk és amint lehetőség adódik, két vállra kell fektetnünk az ellenfelet”

Az FC Barcelona a Bayern München elleni vereséget követően, az Elche ellen javíthat hazai pályán, a La Liga következő fordulójában. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Xavi Hernández vezetőedzőt változatos kérdésekkel bombázták a riporterek. Xavi beszélt a München elleni vereségről és elmondta, hogy csapata jól játszott, csak a hatékonysággal volt probléma. Méltatta Jordi Cruyffot, akit a napokban sportigazgatónak nevezett ki a klub és örömét fejezte ki Gavi hosszabbításával kapcsolatban. Szóba került még Vinicius Junior gólöröme, Ansu Fati állapota, Pablo Torre és Dembélé is.

Nehéz meccsre számít?

„Igen, ugyanarra az ellenfélre számítunk, akik az előző szezonban megnehezítették a dolgunkat (a 2022.06.03-án tartott, 2-1-es találkozóra utal, ami a Barcelona győzelmével zárult). Az új edzőjükkel stílust váltottak. A tabellán elfoglalt helyezésük alapján nincsenek jó formában, de fizikálisan kemény ellenfelek, ebben a tekintetben az egyik legjobb csapat a ligában. Nehéz kiismerni a rendszert amiben játszanak, sokoldalúak és jók a labdatartásban. A széleken nagyon jók a játékosaik, jól beépítették őket a csapatba, igaz ez a támadókra és a védőkre is. Az előző meccsen majdnem döntetlent játszottunk, Memphisnek köszönhetően tudtunk nyerni, aki értékesített egy büntetőt. Ez egy létfontosságú mérkőzés, azután, hogy kikaptunk a Bayern ellen, szeretnénk visszatérni a győzelem útjára.”

Gavi hosszabbítása

„Nagyon örülök, ez az a hír amire már régóta vártunk, ő nagyon fontos számunkra most és majd a jövőben is az lesz. Nagyon jó személyisége van és nagyon szenvedélyes játékos. Sokat ad nekünk, egy olyan focista, aki bármilyen rendszerben tud játszani, bármelyik pozícióban. Amióta itt vagyunk, sokkal érettebb lett, sokat fejlődött a védelmi vonalak áttörésében, az időzítés terén, illetve sok labdát elszórt, de ebben is előrelépett. Még csak 18 éves, most egy hatalmas lépést tett előre. Nagyon fontos számomra és az egész csapatnak, nagyon örülök neki.”

Ansu Fati állapota, helyzete (nem kapott meghívót a spanyol válogatottba – a szerk.)

„Jó állapotban van, van egy tervünk vele kapcsolatban és nagyon elővigyázatosak vagyunk. Biztosak akarunk lenni abban, hogy jól érzi magát, lépésről-lépésre haladunk. Az sérülése talán megviselte egy kicsit, de most jól van, remekül dolgozik az edzéseken. A csapat szerves része, San Sebastiánban is ő jelentette a különbséget. Nagyon fontos játékos számunkra. Intenzitásban javulnia kell, fel kell vennie a ritmust, de szépen lassan újra a régi lesz. Meg kell értenie, hogy ez egy nehéz helyzet, ahhoz a játékhoz, amit játszani szeretnénk 100%-os fizikai állapotban lévő játékosok kellenek. Jól halad.”

„Nincs a mentalitásában probléma, egyszerűen van amikor kap játéklehetőséget, van amikor nem, ez az én döntésem, óvatosnak kell lennem, nem akarok siettetni semmit. Nem a mentális, vagy a fizikai állapotáról van szó, egyszerűen követjük azt a tervet amit kidolgoztunk. Játszani fog, ő egy remek focista, nagyon kedvelem a játékát, megteremti a különbséget a pályán, fontos számunkra. Vannak más játékosaink is, el fogjuk dönteni ki játszik, de ő sokat fog szerepelni. Nincsenek problémái a mentalitás tekintetében, nagy segítségünkre lesz.”

„Sokat beszéltem vele a múlt héten, meghallgattam és elmondtam neki én is a gondolataimat. Gyakran vannak megbeszéléseink a játékosokkal, többek között tudnunk kell mi motiválja őket, mitől boldogok. Ansu különleges „eset” számomra. Sokáig nem játszott, majd ismét megsérült, de most jó állapotban van, meg kell várnunk, hogy alakulnak a dolgok.”

„Nem rajtam múlik ez a dolog. (Arról kérdezték, hogy beszélt-e Luis Enriquével, Ansu elmaradt meghívójával kapcsolatban – a szerk.) Luis Enriquével remek a kapcsolatom, játékosokként is barátok voltunk, amikor itt volt edző én voltam a csapatkapitány. Beszéltünk erről a dologról, a helyzetéről, de nem történt semmi különös. Ez 100%-ban az ő döntése.”

Jordi Cruyff kinevezése (Cruyff lett a Barcelona új sportigazgatója – a szerk.)

„Először is szeretném elhívni majd egy vacsorára, hogy megünnepeljük, nagyon örülök neki és örvendetes a klubnak is. Alkalmasnak tartom a feladatra, ő egy nagyon intelligens ember, aki sokat tud a labdarúgásról. Nagyon megbízható személyiség, ezt nem csak a saját, de az összes munkatársunk nevében is mondhatom. Örülök, a klub remek döntést hozott és 100%-ig támogatni fogom.”

A madridi derbi (Az Atlético Madrid a hétvégén a Real Madridot  fogadja – a szerk.)

„Holnap le kell játszanunk a mérkőzésünket, aztán fogjuk figyelni a többi eredményt. Természetesen figyelni fogunk a többi találkozóra is, különösen a madridi derbire, de először az Elche legyőzésére kell koncentrálnunk, arra, hogy jó hangulatban, jó érzésekkel hagyjuk el a pályát. Ez már megvolt Münchenben is, de most már nyernünk kell. Meg akarjuk szerezni a három pontot, ami nem lesz egyszerű. Mindenki sima győzelemre számít, de az előző szezonban mindkét mérkőzés nehéz volt ellenük. Először a saját dolgunkra kell koncentrálnunk, ezután foglalkozhatunk más mérkőzések eredményeivel. Természetesen, ha a Madrid pontokat veszít, az jó nekünk.”

A válogatott szünet

„Ez a szünet kelleni fog, az előszezon óta nem volt megállás. Ez inkább az edzői stábnak és a munkatársainknak lesz szünet, nem pedig a játékosoknak, mert a csapatnak a 90%-a elmegy, 3-4 játékos marad csak a klubnál. A szünetet követően, viszont három naponta mérkőzéseket fogunk majd játszani.”

Gólöröm (A napokban, Vinicius Juniort éles kritikák érték a spanyol médiában. A brazil csillag sokszor táncolva ünnepli góljait, amit egyesek sértőnek tartanak és azt mondják nem tiszteli eléggé az ellenfeleit – a szerk.)

„Mindenki úgy ünnepli a gólokat, ahogy akarja. A gólszerzés pillanatában mindenki felfokozott érzelmi állapotban van és kedve szerint örül a góljának. Az én időmben a csapattársaimmal együtt ünnepeltünk, mert úgy gondolom a jó játék, a gól a csapatmunka gyümölcse, ezért megöleltem az első csapattársamat, aki az utamba került. Nem gondolom, hogy ezek a dolgok összefüggésben lennének az ellenfél tiszteletével.”

A feszültség Gavi hosszabbítása körül

Nem izgultam, megértettem a helyzetet. Beszéltem Gavival erről és Iván de la Peñával (Gavi ügynöke – a szerk.) is jó a kapcsolatom. Gavi szándéka végig az volt, hogy a Barcelonánál maradjon, ez volt a döntése, ezt akarta, szóval nem voltak kétségeim.”

A Bayern elleni vereség

„Még mindig feldúlt vagyok miatta, ha elemezzük a mérkőzést és a játékunkat, akkor elmondható, hogy azt a találkozót meg kellett volna nyernünk. Három ponttal kellett volna távoznunk, még a döntetlen sem lett volna jó eredmény. Rengeteg ziccert kihagytunk, a második gólnál pedig meg kellett volna állítanunk a kontrájukat, a fociban ezek a nüansznyi dolgok döntenek. Megmutattuk ezeket a helyzeteket a játékosoknak, tanulni fognak a hibákból. Teljes koncentrációra van szükség, kilencven percen keresztül. Kudarc volt számomra és zavar, de a játék folytatódik. Az egyik barátom szokta mondani, hogy a győzelmek és a vereségek csak 24 óráig tartanak. Ezután már a következő mérkőzéssel kell foglalkozni, ami a mi esetünkben az Elche elleni lesz.”

Fehér Barcelona mez (Johan Cruyff idejében, 1974-ben már volt példa arra, hogy a Barcelonánál az egyik hivatalos mez fehér színű volt. A kérdés pikírt volt a riporter részéről, hiszen ez hagyományosan a Real Madrid színe – a szerk.)

„Önnek gondolom tetszene (nevet). Volt már ilyen, tessék, nem újdonság. Egyébként úgy tudom, hogy ez még nem hivatalos, ha majd az lesz kérdezzen meg újra (nevet).”

Dembélé ismét válogatott

„Örülök neki, megérdemelte. Nagyon jól játszik, segíti a csapatot és keményen dolgozik, magas szintet képvisel. Vezetőedzőként jó látni, ha a játékosaid napról napra fejlődnek és keményen dolgoznak, ez az ő esetében kifejezetten igaz.”

Marcos Alonso bemutatkozott

„Jó meccset játszott, magas szinten focizik. Jól teljesített az egy-egy elleni szituációkban, a labdakihozatalokban és segítette a támadójátékot is. Voltak jó beadásai Lewandowski irányába. Nehéz kérdés, hogy folyamatosan lehetőséghez fog-e jutni, három naponta lesznek mérkőzéseink, ezért sokat kell majd rotálnunk. Ezt már elmondtam az előző sajtótájékoztatókon is, hogy mindenkinél a fizikai állapot, a benyomásaink, valamint az edzéseken és a találkozókon mutatott teljesítmény fog számítani. Lesz rotáció, ezért elképzelhető, hogy nem lesz számára folyamatos játéklehetőség, de fontos eleme lesz a csapatnak.”

A Bayern ellen hiányzó hatékonyság tanulható?

„Mindenre lehet edzeni. Lehetnek kiváló képességeid, de emellett edzeni kell, mert a döntő pillanatokban felsülsz. Az edzések végeztével mindig gyakoroljuk a kapura lövést, annak fényében, hogy mennyi helyzetet hagytunk ki a Bayern ellen, erre most még komolyabb hangsúlyt fektetünk. Folytatnunk kell az edzéseket és javítanunk a hatékonyságon.”

Álex Collado

„Szerintem most egy jó időszakát éli, gólokat szerez, segíti a csapatát, ezért adtuk kölcsön. A jövőben fontos része lehet a csapatunknak. Jó képességű játékos, érzi a kaput, jól mozog a vonalak között és mentálisan is sokat fejlődött. Sok sikert kívánok neki, de holnapra kicsit kevesebbet.”

Hazai pályán verhető a Bayern?

„Persze, szerintem bármelyik csapat ellen győzhetünk, de ezt be is kell bizonyítanunk. A félidőben jók voltak a benyomásaink, de ezt át kell alakítani gólokká, ami most elmaradt. Folytatnunk kell, ragaszkodnunk kell a stílusunkhoz és a játékosainkkal meg kell értetni, hogy jó úton járunk. Jól csináltuk a dolgokat, jó meccset játszottunk, csak a hatékonyságon kell javítani. Ez a Bajnokok Ligája, ha lehetőség adódik arra, hogy két vállra fektesd az ellenfeled, azonnal meg kell tenned.”

100 pont a La Ligában

„Nem gondolom, hogy elérjük a 100 pontot. Lehet, hogy tévedek, majd meglátjuk a szezon végén, de úgy gondolom sok csapat vehet el tőlünk pontokat. Valóban többen jól kezdtük a szezont, a Barça, a Madrid, vagy a Villarreal, de más csapatok is, mint a Betis, illetve az Osasuna. Lesznek csapatok, akik miatt majd pontokat veszíthetünk, sokkal kiegyenlítettebb a mezőny, mint az előző években.”

Pablo Torre helyzete

„A szünet idejére már egyeztettünk egy megbeszélést Pablóval, ekkor fogjuk megvizsgálni a helyzetet. Természetesen azt akarjuk, hogy játékban legyen, majd kiderül, hogy mi a legjobb megoldás a számára. Most még nem tudjuk mi lesz, a szünet ideje alatt fogunk dönteni.”