Xavi: „Meg kell mutatnunk, hogy nagyszerű csapatunk van”

A válogatott szünet után a 7. fordulóval folytatódik a spanyol labdarúgó bajnokság. Sajnos a klubfutball szünet ismét sérülésekkel telt, az FC Barcelona edzője, Xavi többek közt erről is beszélt a szombat esti Mallorca elleni idegenbeli találkozót megelőző sajtótájékoztatón, emellett szóba jött a FIFA, a védelem kérdése és Ansu Fati is.

A Mallorca elleni mérkőzés

„Nehéz mérkőzés, mert idegenben leszünk. Aguirre kihozza a legtöbbet a csapataiból. A Mallorca egy erős csapat, amely közvetlen focit játszik. Olyan mérkőzésre számítunk, amin dominálni tudunk, de nem lesz könnyű dolgunk. A nemzetközi szünet után mindig nehéz nekünk.”

Mallorcán indul az októberi nehéz menet

A sérülések

„Pozitívan kell gondolkodnom, szerencsétlen a sok sérülés. Minden játékos más és más. Keressük a sérülések okait, de nem találjuk. Ez többtényezős, reméljük, hogy nem fog ismét előfordulni. Talán több óvatossággal, a nemzeti szövetségekkel kommunikálva, jobban meg tudjuk előzni ezeket. Sajnálatos, hogy nagyon jól álltunk, aztán jönnek ezek a szerencsétlenségek. Meg kell mutatnunk, hogy nagyszerű csapatunk van.”

Jobbhátvéd poszt

„Vannak lehetőségeink. Meglátjuk, hogy Sergi Roberto milyen állapotban van vagy Casadó milyen. Lehet három középhátvéd is. Majd döntünk.”

„Marc Casadó versenyképes, és bárhol is legyen, teljesíteni fog. Sokoldalú, mert lelke és karaktere van, kedvelem őt.”

Védelem

„Van öt középhátvédünk. Nem annyira a párost nézem, hanem, azt hogy mire van szükségünk. Sok mindent figyelembe veszek, a fizikai megterhelést, a fáradtságot. Eric García és Andreas Christensen is jó védők, és jó állapotban vannak.”

„Sergi Robertót inkább középpályásnak látom, mint hátvédnek. Frenkie vagy Gavi kerülhet hátra, ha labda van nála.”

A meccsek

„Minden mérkőzés megterhelő. A Bayern elleni három pont ugyanolyan fontos, mint a Viktoria Plzen elleni három pont. Sokat fogunk rotálni, mindenki fog játszani. Mindenkinek készen kell állnia.”

A FIFA

„Azt hiszem a FIFA-nak van egy terve, hogy kétévente rendezzen világbajnokságot. Lenne egy másfél hónapos időszak a válogatottra. Az jobb lenne, én ezt jó megoldásnak tartom.”

Dembélé

„Jól van. Játékra kész.”

Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya

„Jó a kapcsolatom Luisszal. Csapattársak voltunk, és volt az edzőm. Tartom vele a kapcsolatot, de ez minden. Nem csak vele beszélünk, hanem Deschamps-pal is. Mindig küldünk egy tervet a terhelésre, a játékosok percszámait. Mégis többen megsérültek. Nincs kifogás, folytatnunk kell. A válogatottban nagyon jól dolgozunk a fizikai terhelés kérdésén. Amit Luis Enrique keres, és amit mi keresünk, az hasonló.”

„Mindig is úgy gondoltam, hogy Spanyolországban minden csapat környezete nagyon kritikus. Rengeteg az elvárás, a válogatottban pedig még több. A Barcelonában is nagyobb az elvárás. Vagy elfogadod, vagy elhagyod, így van ez. Már tudjuk, hogy milyen ez. Nem fogjuk abbahagyni a munkát vagy az elképzeléseinket, mert probléma van.”

A vezetői pozícióról

„Arra gondolok, hogy holnap nyerjünk.”

Nehéz hónap

„Nagyon fontos mérkőzések várnak ránk. A LaLigában és a Bajnokok Ligájában is sorsdöntő lehet.”

Ansu Fati

„Nagyon jól van, nagyon boldog. Egy másik játékos összeomlott volna [ha nem játszik eleget]. Fontos lesz a csapat számára.”