Lewandowski döntötte el: Mallorca – Barcelona értékelő

A Barcelona 0-1 arányben nyert a Mallorca otthonában a La Liga 7. fordulójában. Pozitív értelemben Lewandowskit, Ter Stegent, Piqué-t, és Christensent, negatív értelemben Jordi Albát, illetve Kessiét lehet kiemelni. Az osztályzatok négytől nyolcig terjedtek. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

Kevés kreativitás, kevés helyzet, egy Lewandowski villanás: Mallorca-Barcelona 0-1

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 7.5

A német hálóőr ezen a napon is alaposan kivette a részét a három pont megszerzéséből. Három védést mutatott be, az egyik pedig nagy bravúr volt. Most már egyre bátrabban ki lehet azt jelenteni, hogy újra megtalálta a legjobb formáját. Már 534 perce nem kapott gólt a bajnokságban, amivel megdöntötte a korábbi egyéni rekordját.

Balde: 5.5

Balde ezen a mérkőzésen kényszerből jobbhátvédként futballozott. A támadójátékhoz nem tudott hozzátenni, ami alól nagyrészt fel lehet menteni a posztja és az ellenfél rendkívül defenzív stílusa miatt. A védőmunkáját már érheti nagyobb kritika, ugyanis pár hazai akció az ő oldalán futott végig, kétszer kicselezték, tíz párharcából csupán ötöt vívott meg sikerrel, illetve az első félidőben egyszer csúnyán lemaradt az ellenfeléről a kapu előterében, aki helyzetbe is került.

Piqué: 7.5

A 35 esztendős játékos remek teljesítményt tett le az asztalra, a csapat egyik legjobbja volt. Az ellenfél gyakran kereste beadásokkal a remekül fejelő Muriqui-t, azonban dominálta a koszovói elleni légipárbajokat, kilencből nyolcat megnyert és kilenc tisztázásából négyet fejjel hajtott végre. A passzjátéka is teljesen rendben volt, kiosztott hat pontos hosszú labdát.

Christensen: 7.5

Poszttársához, Piqué-hez hasonlóan nagyszerűen látta el a védőmunkáját, mindig tökéletesen avatkozott közbe, amikor kellett, hat párharcából csupán egyet veszített el, illetve ötször tisztázott. További pozitívum, hogy abszolút magabiztos és pontos volt labdával is, néhány alkalommal bátran felcipelte azt. Újabb sallangmentes, hibátlan, megbízható teljesítmény.

Jordi Alba: 4

A spanyol balhétvéd ezúttal nagyon gyengén játszott, egyértelműen lefelé lógott a többiek közül. Jó néhány hibát vétett védekezésben, nem blokkolt beadásokat, nem ért oda, nem tudott közbeavatkozni, több hazai helyzet, lövés kialakulásában jelentős szerepe volt. A támadásokat egyáltalán nem segítette, három beadási kísérletéből egyik sem talált csapattársat. Megkapta a lehetőséget kezdőként Xavitól, azonban minimálisan sem tudott élni vele. Hiányzik az előző idényben látott Alba, aki 12 gólpasszt adott…

Busquets: 6.5

Busquets korrekt teljesítményt nyújtott ezen az estén. Nem diktálta a tempót és osztogatott úgy, mint általában, a Mallorca nagyon mély és kompakt védekezése neki is feladta a leckét. Néha sikerült áttörnie a védelmi vonalakat, Lewandowskit pedig egy csodálatos emeléssel hozta helyzetbe. 90%-os pontossággal (85/94) passzolt. Csupán kettő sikeres hosszú indítást láthattunk tőle, amivel masszívan elmaradt a szokásostól.

Gavi: 6

Szokásához híven agilisan, agresszíven futballozott, belement a párharcokba. Nem mutatott kiemelkedő/kulcsfontosságú megmozdulást, azonban nem is hibázott nagyot. 98%-os pontossággal passzolt (56/57) és kialakított kettő helyzetet. Ő követte el a legtöbb szabálytalanságot az egész mezőnyben, szám szerint négyet.

Kessié: 5

Az elefántcsontparti játékos ezen a meccsen sem találta a helyét a pályán és a csapatban egyaránt. Nem tett hozzá semmit a támadásokhoz egyetlen egy veszélyes és a kaput kevéssel elkerülő átlövésen kívül. Inaktív volt, csak 20 pontos átadást és 32 labdaérintést jegyeztek fel a neve mellett. Gyakran magasan, a támadókkal egy vonalban helyezkedett, olykor viszont mélyen visszalépett. Végzett pár mélységi beindulást, de egy-két alkalmat leszámítva nem indították.

Dembélé: 5

A francia szélső ezen a napon nem remekelt. Nem láthattuk a tőle megszokott dinamikus, lendületes megindulásokat, cseleket, illetve egy az egy elleni párharcokat, amelyekkel megbontotta volna az ellenfél védelmét. Igaz, ő sem volt irigylésre méltó helyzetben, mert a hazaiak nagyon ügyeltek arra, hogy ne adjanak neki területet. Sokkal kevésbé volt veszélyes, aktív és kreatív magához képest. Egyszer lőtt kapura, de a kísérlete messze elkerülte annak felületét.

Lewandowski: 8

Lewandowski folytatta a gólgyártást, ezúttal egy mesteri megmozdulással szerzett győzelmet jelentő találatot. Beindult mélységbe, csinált egy lövőcselt és éles szögből, erővel, rendkívül pontosan lőtte ki a hosszú sarkot úgy, hogy ketten próbáltak blokkolni. Később Busquets passzának köszönhetően nagy helyzetbe került, de a kapus kezébe emelte a labdát. Ezeken felül még kétszer próbálkozott kapura lövéssel, mindkettőt elakadt a blokkban. 12 gólt és kettő asszisztot jegyez kilenc találkozót követően.

Ansu Fati: 6

Megverte Maffeót egy az egyben, utána pedig szépen indította a mélységbe beinduló és később gólt szerző Lewandowskit, szóval adott egy asszisztot, már a harmadikat ebben az idényben. Ezen kívül sokat nem mutatott, még mindig messze van a legjobb formájától, türelmesnek kell lenni vele szemben. Az a fontos, hogy játsszon minél többet és nőjön az önbizalma.

Cserék:

Pedri, Raphinha: 5

Nem befolyásolták az eredmény alakulását, sem negatív, sem poztív értelemben.

Ferrán Torres, Sergi Roberto: –

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 6

A csapatnak rendesen meggyűlt a baja a Mallorca nagyon mély és kompakt védekezésének feltörésével. A labda elleni játék közel sem volt tökéletes, amire a védelem összetétele csupán részben jelent magyarázatot. Jó döntés volt az, hogy Piqué-t kezdőcsapatba jelölte, ugyanis a spanyol hatástalanította az ellenfél egyik legerősebb fegyverét, Muriqui fejjátékát.