Frenkie-parádé és Lewa-dupla: Barcelona – Villarreal értékelő

A Barcelona 3-0 arányban nyert a Villarreal ellen hazai pályán a La Liga 10. fordulójában. Sok mindenkit ki lehet emelni pozitív értelemben, a duplázó Lewandowski mellett Frenkie de Jong, Gavi és Jordi Alba minden dicséretet megérdemel. Az osztályzatok ezúttal hattól nyolc és félig terjedtek, amelyeket ezen szempontok mentén osztottunk ki.

Kényelmes győzelem, fontos három pont: Barça-Villarreal 3-0

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

A német hálóőrnek alig akadt dolga, csupán egy veszélytelen fejest kellett hárítania. A passzjátéka teljesen rendben volt, 20 átadásából 18 társhoz ment. Ez volt a 95. olyan spanyol bajnoki mérkőzése, amelyen nem kapott gólt, ezzel beérte Sadurnit és már csak Zubizarretta, illetve Valdes van előtte ebben a tekintetben.

Sergi Roberto: 6.5

Roberto korrekt teljesítményt nyújtott ezen az estén. Hibát nem vétett, a védőmunkáját jól látta el. A támadásokhoz nem igazán tett hozzá, általában a biztosat választotta, igaz, ezúttal nem volt ennél többre szükség tőle. Kevésbé mozgott a félterületbe vagy középre, hanem inkább a szélességet tartotta a jobb oldalon. 100%-os pontossággal (53/53) passzolt.

Koundé: 7

A francia hátvéd jól játszott, ő is hozzátette a magáét a sikerhez. Amikor dolga akadt hátul, akkor megoldotta azt, jól avatkozott közbe több alkalommal is. Az első félidőben egy alkalommal Danjuma egy az egyben vezette rá a labdát és nagyon ügyesen kifelé terelte a támadót, aki ezáltal csak nagyon éles szögből tudott kapura lőni. Labdával magabiztos és pontos volt, hétből hat sikeres hosszú indítást jegyeztek fel a neve mellett.

Marcos Alonso: 6

Ezen a meccsen is belső védőként számított rá Xavi. Egyértelműen ő volt a csapat és a védelem leggyengébb pontja. Kétszer is nagyot hibázott: Morales a ráadásban a tizenhatoson belül fordult le róla és kis híján betalált, míg az első félidőben egyszer nem tudta elrúgni a labdát és Koundé segítsége kellett ahhoz, hogy a vendégek játékosa ne törjön kapura. A passzjátékára nem lehetett panasz.

Jordi Alba: 8

Alba ezúttal rendkívül aktívan és kifejezetten jól futballozott. Folyamatosan támogatta a támadásokat a bal oldalon, az első gólnál nagyszerűen indult be és szolgálta ki Lewandowskit. A gólpassza mellett ő osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (4), alakította ki a legtöbb helyzetet (4), ért a legtöbbször labdához (131), illetve adta a legtöbb pontos átadást (104) a csapatból. Ez a teljesítmény a korábbi önmagát idézte, ha ezt tudná tartani, akkor nem lenne kérdés, hogy ki az első számú választás balhátvéd poszton.

Gavi: 8

A 18 esztendős középpályás szokásához híven rengeteget futott, melózott labda ellen, agilisan és nagy hévvel játszott. Piócaként tapadt Parejóra 90 percen keresztül, aki ezáltal nem tudott kibontakozni, érvényesülni és teljesen kivette a játékból. A támadásokhoz kifejezetten sokat tett hozzá, a második találatnál a labdaszerzést követően gyorsan megindult a labdával, majd Lewandowskihoz passzolt. Sok, egészen pontosan öt szabálytalanságot követett el.

Frenkie de Jong: 8.5

Frenkie de Jong fantasztikus teljesítményt nyújtott, a csapat legjobbja volt Lewandowski mellett ezen az estén. Bejátszotta az egész pályát, megakasztott jó néhány vendég kontrát, kilenc labdaszerzést mutatott be, illetve öt szerelési kísérletéből négyet sikerrel hajtott végre. Amikor nyomás alá helyezték, mindig kijött alóla és kihozta, felcipelte a labdát, majd jó helyre továbbította azt. Szépen osztogatott. Ezek révén kukcsfontosságú szerepet töltött be abban, hogy a csapat uralta, kontroll alatt tartotta a mérkőzést. 95%-os pontossággal passzolt (75/79) minden egyes párharcát megnyerte (10/10) és mindkét cselezési kísérlete sikeres volt. Remélhetőleg ezt a játékot tudja hozni a jövőben is hatos poszton.

Pedri: 7.5

Ezen az összecsapáson nem emelkedett ki, nem csillogott, de jól játszott. Nem szerzett gól és nem adott gólpasszt sem, de az első két találatból kivette a részét: az elsőnél ő indította egy zseniális labdával Albát, a másodikhoz vezető támadás pedig az ő labdaszerzésének köszönhetően indult. Szokás szerint láthattunk tőle egy-két elegáns megoldást, nyomás alól jól hozta ki a labdát. Ő osztotta ki a legtöbb pontos hosszú indítást (7) a csapatból. Az összecsapás vége felé megpróbálkozott egy átlövéssel, de a kísérlete egy kevéssel elkerülte a kaput.

Ferrán Torres: 7

A spanyol támadó ezúttal jobbszélsőként futballozott és szezonbeli legjobb teljesítményét tette le az asztalra. A harmadik gólnál egy csellel elfektette az egyik védőt, a másik sem tudta szerelni, majd szépen kiszolgálta az érkező Fatit. Okosan és önzetlenül oldotta meg ezt a szituációt. Jóval aktívabb, lendületesebb, dinamikusabb volt a korábbi találkozókhoz képest. A játéka egyértelműen javuló tendenciát mutat, ami remélhetőleg folytatódni fog.

Lewandowski: 8.5

Lewandowski ezen a meccsen háromszor lőtt kapura, mindhárom kísérlet eltalálta a  kapu felületét, kettő pedig a hálóban kötött ki. Az első gólnál Pau Torrest és Albiolt is rendesen becsapta azáltal, hogy visszahúzta a labdát miközben megfordult a saját tengelye körül. A második találatnál a tizenhatos vonaláról tekerte el gyönyörűen a labdát a hosszú oldalra. Két mesteri gól.

Ansu Fati: 7

Kicsit vegyes a kép a játékát illetően, mert komoly veszélyt jelentett az ellenfél számára, azonban a kapu előtt nem volt elég pontos és gyakran rossz döntést hozott. Nagyon sokszor, egészen pontos hétszer vette célba a kaput. Egyszer a kapufát találta el, egy próbálkozás elakadt a blokkban, három elkerülte, kettő pedig eltalálta a kaput. A góljánál kicsit szerencsés volt, mert elsőre nem tudott betalálni, de a kapufáról pont úgy pattant a labda, hogy másodjára már a hálóba tudja juttatni azt. A harmadik találatnál nagyon okosan befelé mozgott, ezáltal területet nyitott Lewandowskinak.

Cserék:

Busquets, Bellerín: 5

Egyik sem befolyásolta a találkozó alakulását, sem negatív, sem pozitív értelemben.

Raphinha, Dembélé: –

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 7

Ezen a meccsen egyértelműen ült az, amit kitalált. A letámadás jól működött, a csapat végig dominálta, irányította a játékot. A támadások direktebbek, gyorsabbak voltak és a játékosok sokkal több vertikális passzal, mélységi indítással próbálkoztak. A csapat helyzeteket dolgozott ki és három gólt szerzett a Liga egyik legjobban védekező együttese ellen.