Xavi: „Fontos szerepe van az edzőnek, de a játékosok nyerik meg a mérkőzéseket”

Xavi az Athletic ellen 4-0-ra megnyert bajnoki mérkőzés után értékelt

A Barcelona kiváló mérkőzést játszva 4-0-ra nyert az Athletic Club ellen, amely nem csak a gólok miatt volt érdekes: Xavi taktikailag is felülmúlta a Barça korábbi edzőjét A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elégedetten nyilatkozott a csapatról, kiemelve Baldé, Dembélé és Koundé teljesítményét is. 

A mérkőzésről

„Azt gondoltuk, hogy egy intenzív, nagy ritmusú meccs lesz, magas labdajáratásokkal. Eggyel több középpályással álltunk ki, és így belülről sikerült felülemelkednünk rajtuk. Pedri nagyon jól mozgott a vonalak között, Dembélé is kivételesen jó volt, ő is jelentette ma a különbséget. Így, hogy megvolt a magas labdajáratás, az első félidőben eldöntöttük a meccset.”

A csapatról általában

„Nagyon jók voltunk, intenzívek. Eggyel több középpályással álltunk ki, és megtaláltuk a létszámbeli fölényt. Teljesnek érzem a mérkőzést, nagy győzelem, csak így tovább.”

Hogyan tervezte meg a meccset?

„Tudtuk, hogy be akarnak majd szorítani, és Iñaki, valamint De Marcos is nyomni fog, és azt is, hogy eggyel többen leszünk rájuk. Volt egy plusz emberünk. Elégedett vagyok, de még van hova fejlődni, meg kell érteni az emberfölényt. A csapat nagy lépést tett a Bernabéu óta. Két zseniális mérkőzés volt. A Camp Nounak egy erődnek kell lennie, ma a hangulat elképesztő volt.”

Dembélé

„Megnehezítik a helyzetem, hisz verseny van a posztokon. Persze ez egy nagy előny a csapat számára. Mindannyian nagyon jók, és küzdenek a csapatért. A szélsők játéka olyan, mint a pénzfeldobás a döntéshozatalt tekintve. Ma Dembélé kiváló meccset játszott, minden bejött neki. Ilyen a futball, döntéseket kell hozni, és Ousmane is ezt teszi, hisz szélső. A szélsők számára a játék tényleg olyan, mint a pénzfeldobás. Hatalmas potenciál van benne, hogy ő jelentse a különbséget.  Van olyan, hogy nehezebben mozog, de ma kiemelkedő volt. Több kiemelkedő, vagy közel kiemelkedő napra lenne szüksége. Emiatt szerettem volna, hogy maradjon.”

A sérültek

„Gavi sérülése semmiségnek tűnik, egy ütés a combközelítő izomra, de úgy tűnik, Sergié súlyosabb. Holnap meglátjuk. Lehet, pár napig sérült lesz. (Azóta sajnos kiderült, hogy legalább egy hónapig nem állhat rendelkezésre – a szerk.)”

Sergi Roberto legalább egy hónapot hagyhat ki

A teljesítményről

„Ti az eredmény függvényében elemzitek a csapatot, és az Inter ellen nem voltunk rosszak. A Bernabéuban nehézkesebb volt a játékunk, de megvoltak a helyzeteink. Münchenben is nyerhettünk volna. Viszont nem lehet csak az eredményből kiindulni, fontos az is, ahogy játszunk. Számunkra nagyon fontos a hogyan. Ma a „hogyan” szinte tökéletes volt.”

A Clásicóról

„Sokkal megfontoltabbak voltak, nincs kifogásunk arra a meccsre. Viszont most jók vagyunk, jó pillanatokat élünk át, hiszünk magunkban, és így akarjuk folytatni. Az öltözőben kiváló a hangulat, mindenki győzni akar.”

Azért nyert a csapat, mert ő jó taktikát rajzolt a táblára?

„Ez nem az edző érdeme, hanem a játékosoké. A futball a futballistáké, persze azoké, akikben edzőként bízol. Fontos szerepe van az edzőnek, de a játékosok nyerik meg a meccseket. Azért vagyok itt, hogy segítsek nekik.

Baldé

„Szeretném azt hinni, hogy évekre megvan a szélső védőnk. Hihetetlen szinten játszott úgy, hogy verseny van a posztján, Jordi Alba, Marcos… A versengés kegyetlen, és őket ez élteti. Ma nagyon jól teljesített védekezésben és támadásban is. Nem veszíti el a labdát, technikás. Ő most a jelen és a jövő is.”

A LaLiga színvonaláról

„Nem gondolom, hogy csökkent volna a bajnokság színvonala. Azt gondolom, hogy emelkedett. Ott van a Real Sociedad, a Sevilla, az Atlético, a Real Madrid, mind erős csapatok, utőbbi az aktuális címvédő a Bajnokok Ligájában.

Raphinha

„Az egy az egy elleni játék miatt jobban számítottam most Dembélére, azonban nagyon fontos lesz a számunkra még.”

Az Athletic játékáról

„Bátran játszottak, beszorítottak minket. Fel voltunk erre készülve, ezért játszottunk eggyel többen.”

Csatárok

„Ferran és Ansu is képes Robert helyén játszani, ha pihentetjük, tehát több opciónk is van. Ferran kiválóan mozog a védők háta mögött, nagyon jól játszik.”

A több poszton bevethető játékosokról

„Sok több poszton bevethető játékosunk van: Gavi, Frenkie, Marcos, Ferran Torres…”

Koundé

„Nem lepett meg. Azért erőltettem a leigazolását, mert tudtam, hogy kiváló igazolás lesz. Nagyon jól játssza fel a labdát, levegőben is nyeri a párharcokat, egy igazi példakép az öltözőben, és fiatal… Nagyon jó igazolás.”