Laporta: „A spanyol bajnokság pénzügyi fair play szabályai szerint nem igazolhatunk”

Az FC Barcelona elnöke interjút adott Kolumbiában

Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke jelenleg Kolumbiában tartózkodik, ahol a Barça Alapítvány és az Acnur (az ENSZ menekültügyi főintézménye) által a venezuelai határon élő menekültek számára indított kezdeményezést népszerűsíti. Kedden Bogotában készített vele egy interjút az EFE, amelynek során beszélt a téli átigazolási ablakról, a LaLiga és a Financial Fair Play (továbbiakban FFP) helyzetéről, valamint említést tett Gerard Piqué visszavonulásáról és a csapat idei céljairól is.

Januárban nem fognak tudni új játékost szerződtetni

,,Végre kellett hajtanunk néhány intézkedést, amelyek gazdasági műveletek voltak, és megmentették a klubot a csődtől. A klub most gazdasági fellendülésben van, és ‘egészséges’, a várható bevétel 1225, a becsült nyereség pedig 274 millió euró. Ennek ellenére a spanyol bajnokság pénzügyi fair play szabályai szerint nem igazolhatunk.”

Különbség a LaLiga és más bajnokságok között

,,Mi és néhány LaLiga-klub is megpróbáljuk meggyőzni a LaLigát, hogy legyen rugalmasabb, és tegyen lehetővé számunkra más típusú értelmezéseket, amelyek még erősebbé tehetik a Barcelonát. Valahogy több bevételt kell termelni, és csökkenteni a kiadásokat, hogy bérkeretre tudjunk szert tenni. Az FFP-nek harmonikusnak kellene lennie minden európai bajnokságban, mert vannak egyenlőtlenségek ebben a tekintetben. Sokkal rugalmasabb a Premier League-ben, mint Spanyolországban, és ennek nem sok értelmét látom.”

Piqué visszavonulása

,,A visszavonulás sportszakmai okokból történt. Xavi nagyon világos és őszinte volt vele már a szezon elején. Meg akarta újítani a csapatot, és így is volt, nagy erőfeszítéseket tettünk az igazgatótanács részéről a megújítás érdekében. És hát, Gerard rájött, hogy ő egy győztes, és többet akart játszani, majd személyesen ő hozta meg a döntést, ahogy azt kell, és mi tiszteletben tartjuk és osztozunk benne. Mindig jelen lesz a klub emlékezetében. Ő volt a Barça történetének egyik legnagyobb középhátvédje, egy rendkívüli ember, aki sportolói pályafutása során is sok sikert ért el, és olyan ember, aki személyes szinten is szerethető, mert nagyon sokat érez a klub iránt, és már része a történelmünknek és a címerünknek is. Barça-szurkolóként, Culéként is nagyszerű háttérrel rendelkezik, és ebben az értelemben megértem, hogy Gerard mindig segíteni fog. Mindig is hálás voltam neki, mert ő egy olyan ember, aki mindig megpróbálja elősegíteni a Barça jobb működését.”

Célok

,,A Bajnokok Ligájából való kiesés kemény csapás volt számunkra, igaz ebben az évben a fő célunk eddig is a LaLiga volt, de nyilvánvalóan szerettük volna a Bajnokok Ligájában folytatni.”

Xavi

,,Xavi fenomenálisan teljesít, nagyon jól végzi a dolgát. Ő egy olyan edző, aki tökéletesen megérti a klubot, és tudja, mit és hogyan kell játszania a Barçának. Ő is egy rendkívüli személy, nagyon örülünk, hogy ő az edzőnk, és biztos vagyok benne, hogy a bajnokság előrehaladtával a csapat is fejlődni fog.”