Ter Stegen: „Piqué visszavonulása után tudjuk, hogy mindannyiunknak előre kell lépnünk”

A német kapus a világbajnokságról és a rövidesen folytatódó spanyol bajnokságról is beszélt

Ter Stegen nem szereti, ha Marc-Andrénak hívják, hanem ha csak egyszerűen Marcnak. A 30 esztendős német, a jelenlegi Zamora-győztes szombaton ismét a Barcelona kapujában állhat, immár a kilencedik szezonjában. Néhány nappal az Espanyol elleni városi derbi előtt a Mundo Deportivónak adott egy hosszabb interjút, amelyben több fontos üzenetet is küldött. Többek között azt, hogy neki és csapattársainak Pique visszavonulása után egy lépést kell tenniük előre, és trófeákat kell nyerniük, bármi is történjen. Szó esett még a derbiről, Lewandowski három mérkőzésre szóló eltiltásáról, valamint a csapatkapitányi karszalagról is, ugyanis Piqué visszavonulása után jelenleg három kapitánya van a klubnak.

Éppen fia, Ben a harmadik születésnapját ünnepli. Mi lehetne annál jobb, mint egy esetleges győzelmet neki ajánlani, nem igaz?

„Ez a cél. Ez egy remek alkalom, hogy a pályára lépjek, és nagyon izgatott vagyok amiatt, hogy ő is a helyszínen tekintheti majd meg a mérkőzést. Reméljük, hogy jól zárjuk az évet.”

Milyen tanulságokat vontál le a legutóbbi világbajnokságból?

„Nem könnyű most megmondani, hogy ez vagy az volt-e az oka, de úgy gondolom, hogy csapatként különösen az első mérkőzésen, amelyet nagyon jól kézben tartottunk, és végül 2-1-re kikaptunk Japán ellen, ott egy kicsit többet tehettünk volna. Ezután minden nehezebbé vált, mert még nagyobb szükségünk volt a pontokra. Aztán Spanyolország ellen kellett játszanunk, amelynek nagyszerű játékosai vannak és végül az ő vereségük miatt búcsúztunk, de nagyon szoros volt a helyzet.”

A Barçában ugye rendszeresen kezdő vagy, míg a válogatottban általában a kispadon találod magad, hozzászoktál már ehhez?

„Nem, soha nem lehet megszokni, ha vannak személyes céljaid. Nyilván szeretnék többet játszani, de el kell mondani, hogy Manu (Neuer) az évek során nagyszerű munkát végzett a német válogatottnál, így nem szabad megfeledkezni erről és a sikerekről sem. Mindig ugyanaz vagyok, a legjobbamat próbálom nyújtani Barcelonában, hogy az edzőnek több lehetőséget tudjak kínálni, ha más ötletei vannak. Azért vagyok itt, hogy keményen dolgozzak és harcoljak a helyemért.”

Lehet, hogy négy év múlva rajtad lesz a sor, hogy a válogatottban kezdőként szerepelj

„Most nem gondolok a válogatottra, mert nem ez a megfelelő pillanat erre. Most a Barçára koncentrálunk, és hat hónap áll előttünk egy olyan versenynaptárral, amely fizikailag és mentálisan is sok mindent meg fog követelni tőlünk, ezért csak a klubra és arra koncentrálok, amit itt kell tennem, és már nagyon várom, hogy folytassuk a munkát.”

Sszombaton a Barcelona számára is folytatódik a bajnokság

„Remek, már alig várom. Nem könnyű ez a helyzet az edző számára, mert egyesek sokkal több meccset játszottak, mint mások. A világbajnokságon, 18 játékosunk volt érdekelt, és ezt nem könnyű kezelni, de úgy gondolom, hogy nagyon jól teljesített mindenki. Most már mindannyian arra összpontosítunk, ami jön.”

Ennyi idő után után, jobban szereted, ha az első meccs olyan nagy jelentőséggel bír, mint egy derbi?

„Fontosnak kell lennie. Mindenki tudja, mit jelent a derbi a Culék számára, és mi mindenért szeretnénk megküzdeni.”

Az, hogy az élen vagytok, nagyobb nyomást jelent?

„A világbajnokság előtt eltöltött időszak után úgy gondolom, megérdemeltük, hogy az élen legyünk, és most a következő hat hónapban azért kell küzdenünk, hogy a végéig ott is maradjunk, és végül felemeljük a trófeát. Van esélyünk arra, hogy ugyanolyan dinamikával folytassuk, mint ahogyan novemberben befejeztük a bajnokságban.”

Az egyetlen „negatívum” az, hogy Lewandowskira nem számíthat majd Xavi az eltiltása miatt. Mit veszít a csapat ezzel?

„Ő az a játékos, aki képes a különbséget jelenteni, de nyugodt vagyok, mert tudjuk, hogy sok remek képességgel rendelkező játékosunk van, különösen elöl. Nem lesz könnyű pótolni ezt a veszteséget, de biztos vagyok benne, hogy ugyan másképp, de megoldjuk, és minden ugyanolyan lesz, mint korábban.”

Lewandowski azt mondta, hogy nagyon jó kapcsolatot ápol veled és Frenkie Jonggal

„Mindenekelőtt mindig azt szeretnénk, hogy az új igazolások nagyon gyorsan alkalmazkodjanak, és igyekszünk mindenkinek segíteni. Ebben az esetben, mivel németül beszél, nekem könnyebb volt nyitnom felé, hogy ez a folyamat gyorsabban menjen végbe. Szerintem remekül teljesít a labdarúgás és a magánélet terén is. Úgy gondolom, hogy nagyon élvezi, hogy itt lehet, nagyon lelkes, látom rajta, hogy sikereket akar elérni és meg akarja mutatni a kvalitásait.”

Lewandowski volt a lehető legjobb igazolás Messi távozása után?

„Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy ő egy olyan játékos, aki képes a különbséget jelenteni, és a Barça pontosan tudta, hogy mi fog történni, ha sikerül leigazolni őt. Ő egy olyan játékos, akinek nem kell sokat magyarázni, minden, amit eddig elért, sokat fog nekünk adni….. Örülök, mert ez mindig segít a klubnak és a csapattársaknak, különösen azért, mert fontos, hogy legyenek tapasztalt játékosok egy csapatban.”

Mit gondolsz Lewandowki három mérkőzésre szóló eltiltásáról?

„Nem keveredhetek bele olyasmibe, amit nem láttam, a pályán mindez 70-80 méterre történt a kapumtól. Ezt a döntést meghozták, és mi tiszteletben fogjuk tartani. Akkor is elfogadjuk, ha más a véleményünk. Megpróbálunk mindent jól csinálni, és ha Lewy nincs is itt, reméljük, akkor is képesek leszünk fenntartani a jó dinamikánkat.”

A Messi által megnyert világbajnokság után véget ért a vita azzal kapcsolatban, hogy ki a történelem legjobbja?

„Nem hiszem, hogy van még egy olyan játékos, mint Leo, megérdemli mindezt, és megérdemli az elégtételt, amire mindig is szüksége volt. De számomra ez soha nem volt vita tárgya.”

Küldtél Messinek üzenetet? Sergi Roberto azt mondja, küldött neki egyet, de még nem válaszolt

„Bizonyára sok üzenetet kapott.”

Téged mindig is egy karszalag nélküli kapitánynak tartottak, örömmel vennéd át a Piqué által hátrahagyott kapitányi posztot?

„Már mondtam, hogy Barcelonában a kapitányi karszalagot viselni nagyon különleges dolog, és amikor csak tehettem, nagyon büszkén viseltem. De végül is sok személyiség van az öltözőben. Most Gerard Piqué visszavonult, aki nagyon fontos személy volt az öltöző számára, és ezt nehéz pótolni. Most azonban néhány tapasztaltabb játékosnak kell betöltenie a hiányt. Ez a tökéletes alkalom arra, hogy mindenki feljebb lépjen. Akár én leszek a negyedik kapitány, akár nem, amire nagyon büszke lennék, minden csapattársamat arra kérem, hogy tegyen egy lépést előre. Nem az a legfontosabb, hogy ki viseli a karszalagot, hanem hogy próbáljon meg mindenki fontos szerepet betölteni a csapatban.”

Beszéltetek már a kapitányságról? Van egy üresedés

„Nem kell most erről beszélni, három kapitányunk van, és most nincs erre szükség, lesz majd még egy. Tudjuk, hogy mindannyiunknak előre kell lépnünk, hogy betöltsük a Gerard által hagyott űrt.”

***