Sergi Roberto: „A Barçából csak akkor mész el, ha kirúgnak”

Az FC Barcelona újdonsült csapatkapitány-helyettese a La Vanguardiának adott interjút

Piqué távozásával Sergi Roberto lépett elő csapatkapitány-helyettesnek. A saját nevelésű szélső az Espanyol elleni meccs előtt a La Vanguardiának adott interjút. Beszélt a saját helyzetéről, az elmúlt éveiről, jövőbeli terveiről, valamint a védjegyévé vált „mindenes” szerepről is.

Milyen volt a világbajnokság utáni visszatérés?

„A srácok nagyon lelkesen tértek vissza. Mindenki készen áll, azok is, akik a vb-n voltak és azok is, akik itt edzettek. Furcsa volt ez a szünet, kíváncsian várjuk, hogyan reagálnak a klubok, de a játékosok lelkesek.”

Hogy érzi magát a sérülését illetően?

„Megkaptam az engedélyt és játszhatok.”

Az Espanyol ellen második számú csapatkapitányként fog szerepelni. Mostanában nem egyszerű kapitánynak lenni…

„Korábban ez nyugodtabb volt. És az is biztos, hogy az elmúlt években bonyolultabbá vált, mint amire számítottam. Itt mindig kapitánynak kell lenned. A szebb pillanatokban trófeákat emelhetsz fel, máskor ez nincs így.”

Lesz negyedik kapitány?

„Most úgy néz ki, hogy nem. Amikor mindannyian visszatértünk, megbeszéljük. Azonban ebben a témában az edzőnek kell döntenie és nem tudom, ő azt preferálná-e, hogy maradjunk hárman a szezon végéig.”

Hogy élte meg Piqué búcsúját?

„Mi, akik évek óta vele voltunk, jól ismerjük. Tudtuk, hogy abban a pillanatban, amikor nem érzi magát főszereplőnek, elmegy. Sokat beszélek vele, nagyon boldog, és ez a legfontosabb.”

Ön is elmenne, ha már nem érezné magát fontosnak?

„Mindig azt mondom azoknak a játékosoknak, akik hozzám hasonlóan a La Masiáról jönnek, majd a Barça Athlétic és az első csapat között vannak, és más klubok többet fizetnének nekik, hogy a Barçából ki kell, hogy rúgjanak, nem te mész el. Én itt leszek minden évben, amíg kellek. Ha az edző bármikor azt mondja, hogy nem számol velem, megyek, de ilyen még nem volt.”

Hogy érzi magát?

„Az elmúlt két szezon volt a legnehezebb, amióta Barcelonába jöttem. Minden összejött. Koeman alatt volt a legrosszabb időszakom. Megsérültem a kvadricepszemmel, felépültem, majd visszaestem, újabb két hónapot töltöttem a felépüléssel anélkül, hogy elkaptam volna a fonalat, sokat játszottam sérülten, és emellett személyes problémák is érintettek. Ebben az idényben újra élvezem a játékot.”

Úgy érzi, hogy rosszul bántak Önnel?

„Igen. Képes vagy elfogadni a kritikát, mert tudod, hogy futballista vagy és a Barçában játszol. Tudod, hogy mi van körülötted és egy rossz meccs után kritizálnak. Viszont később a pályán kívül is történnek dolgok, amiket nem magyaráznak el rendesen, míg mások nem valósak.”

Mi érintette meg a leginkább?

„A fizetéscsökkentések kapcsán mondták, hogy nem akarunk belemenni ebbe. Ez így volt, mindig itt voltunk, én is aláírtam a csökkentést.”

Segített Önnek Xavi?

„Bizalmat szavazott nekem, és azt ajánlotta, hogy műttessem meg magam. Az a tudat, hogy van egy edző, aki bízik benned, megkönnyíti a felépülést is.”

Mit gondol, az emberek ismerik Önt?

„Nem. Én nagyon különbözök az olyan játékosoktól, mint Piqué. Próbálok észrevétlen maradni, a legtöbbet segíteni azoknak is, akik régebb óta vannak itt, és azoknak is, akik most kerülnek fel az első csapathoz, valamint az edző rendelkezésére állni. A sport világában az emberek nem ismernek, hacsak nem csinálsz Twitch-et, mint Luis Enrique. Nekem is van, párszor már használtam, amikor a barátaimmal videojátékoztam. Azonban én visszafogottabb vagyok és az is maradok.”

Egy évvel hosszabbított, de szinte észrevétlenül.

„A szezon kezdetekor 2-3 éves hosszabbítás volt szóban, de megoperáltak, problémák voltak a fizetések kapcsán, és úgy döntöttem, elfogadom, amit ajánlanak. Soha nem szerettem volna probléma lenni. Aláírtunk egy évre, és nem volt szükség semmi felhajtásra.”

Január 1-től szabadon tárgyalhat a jövőjét illetően.

„Mind a klub, mint a saját részemről az a cél, hogy leüljünk tárgyalni. Xavi szeretné, hogy maradjak, én is. Már megmondtam a képviselőimnek, hogy nem szeretnék más ajánlatokat meghallgatni. 30 éves vagyok, a 31-et töltöm februárban, és fejben tartom, hogy Xavi azt mondta, amikor ő az én koromban volt, akkor érezte a legjobban magát.”

Vonzza az MLS?

„Igen, mindig mondtam, hogy szeretnék az USA-ban játszani, de csak 2-3 év múlva, 33-34 esztendősen.”

Busival és Messivel együtt látja ott magát?

„Nem tudom, hogy mit fog Leo vagy Busquets csinálni, de most is sok játékos szeretne az USA-ba menni. Ez nem pénz kérdése, ott is alacsonyak a fizetések. Az élmények miatt van. A 2026-os vb miatt is sok a potenciál ebben a Ligában.”

Ha Busquets elmegy, ki helyettesítheti?

„Vannak jó játékosok, mint Frenkie de Jong. De olyan, mint Busi, nincs egy se. Remélem, hogy folytatja.”

Örülne annak, ha Messi visszatérne?

„Természetesen. Bárcsak így lenne, de azt olvastam, hogy közel az egyezség a PSG-vel való hosszabbításra. Nagyon örültem, hogy megnyerte a világbajnokságot. Minden tisztelet a francia kollégáknak, de azt gondolom, hogy így kellett lennie.”

A Barça számára ismét eljött az idő, hogy nyerjen?

„Igen. Érezzük, hogy milyen nehéz egy győztes csapatot építeni. Normálisnak tűnt az, hogy megállás nélkül nyertük a ligákat és a kupákat. Most az elsődleges, hogy megnyerjük a Szuperkupát, utána meg akarjuk nyerni a többit, hogy stabilitást teremtsünk.”

Hogy van Ansu Fati?

„Két évet éltünk át együtt úgy, hogy különböző sérüléseink voltak, és támogattuk egymást. Jól fest, nagyon erős mentálisan.”

Sok jobbhátvédet igazoltak, de végül mindig Ön marad

„Pár napja ezen gondolkodtam. A San Mamésban kezdtem először szélső védőként 2015-ben, Luis Enrique alatt, és Dani Alves volt a társam. Egy olyan játékos, aki számomra a Barça és a világ valaha volt legjobb jobbhátvédje. Volt szerencsém sokat tanulni tőle. Mióta elment, sok szélső védő érkezett, én váltogattam ezt és a középpályás posztot, de alapvetően mindig szélső védő voltam. Végső soron ezt szeretem játszani. Ha az edző azt mondja, hogy nekem kell a jobb szélen játszani, hát rajta.”

Nem fárasztó az örök „mindenesnek” lenni?

„Luis Enrique alatt valóban rengeteg poszton játszottam. Most a jobbhátvéd és a jobb oldali középpályás között váltogatok, ami szintén nem rossz. Számomra egy dícséret, ha azt mondják, hogy mindenes vagyok. Az edzők mindig azt közvetítették felém, hogy ez egy nagyon fontos erény, fontos a számukra és a csapat számára is. És végül számomra is.”

Hogy látja a szombati, Espanyol elleni mérkőzést?

„Ez egy fontos mérkőzés, akárcsak a Clásico. Annak ellenére, hogy a tabellán nem egy helyen állunk, számukra ez egy nagyon fontos mérkőzés, szeretnék megnyerni, főleg a Camp Nouban.”

Mi az, amivel a Barça rendelkezik, de a Real Madrid nem?

„Eddig a legjobb futballt a saját embereinkkel játszottuk. A La Masia a mi filozófiánk. Ez különböztet meg minket a Madridtól.”