Amikor a szűk győzelem is nagyon meggyőző – Betis-Barça 1×1 értékelő

A szorosnak tűnő, 2-1-es eredmény ellenére remek meccset hozott le a Barcelona szerda este a Betis ellen, a csapat ugyanis az egész mérkőzésen végig intenzíven, agresszívan és magas színvonalon játszott, most sikerült egy második gólt is szerezni, ráadásul a szépítés is csak Koundé öngólja miatt jött össze a sevillaiaknak, önerőből nem volt sok esélyük gólt szerezni. A játékosok közül pont az említett Koundé volt az egyedül, aki rosszabb napot fogott ki, Lewandowski góllal tért vissza, Raphinha gyengébb kezdés után kulcspillanatban lépett elő, a középpálya fantasztikus volt, Araújo ,,megette” az embereit, Baldé pedig a LaLiga szerint a meccs embere lett. Értékeltünk, pontoztunk pár érdekességgel, képpel és videóval – a szokásos szempontok alapján.

Ter Stegen: 7

Úgy isten igazából sok dolga nem volt, egyszer kellett védenie, szóval megint a lábmunkáját és az egyre dúsabb frizuráját lehet csak dicsérni – meg persze a védelmet előtte, akik szépen jöttek blokkolni, amikor kellett.

Koundé: 5

Ez most kevésbé volt acélos teljesítmény tőle. A páncélmellényéről a kapuba pattintott egy beadást a meccs végén – kár, hogy ez pont ter Stegen kapuja volt -, előtte pedig pont mögé futottak be a Betis legnagyobb helyzeténél.

Araújo: 8

Vinicius után Borja Iglesias is megtanulta, hogy mennyire kellemes emberevő csatárevő uruguayi védők ellen játszani. Nem az. Araújo ellen meg pláne nem az.

Christensen 7.5

Nem kiabál, nem idegesíti fel az ellenfeleket, mint Araújo, nem ront passzokat (49/50), nem szabálytalankodik (na jó, egyet)… Csak szépen csendben ellehetetleníti az ellenfél támadásait, ami nyilván a legfontosabb. Talán egyszer volt csak, hogy Fekir elküldte egy csellel, ez meg bele kéne férjen. Egyelőre kirobbanthatatlan a csapatból.

Baldé: 8.5

Ha Alba a szezon elején még durcázott is, hogy miazhogy kikerült a csapatból, mára valószínűleg belátta, hogy Baldéval megjött a generációváltás a balhátvéd poszton. Kiváló meccse volt, rengeteget volt játékban, a legtöbb támadás az ő oldalán futott, a gólpassza klasszis volt, a LaLiga a meccs emberének választotta, nem érdemtelenül, úgyhogy mi is felpontozzuk, mert szinte nem volt hiba a játékában.

Pedri: 7.5

Három gólt is lőhetett volna, folytatva az elmúlt hetekben megkezdett gólgyártását, de most nem tudott élni a lehetőségekkel. Pedig elég lett volna csak az elsőt belőni – lásd alább a videón – és most csak annyit kéne ideírni, hogy Pedribe ismét férfiak milliói lettek szerelmesek.

 

 

Busquets – De Jong: 8

Felesleges külön írni róluk, mert elkezdtek olyan szimbiózisban élni, mint a képregényekben Pókember Venommal. Xavi(ék) egyelőre nagyon eltalált(ak) valamit, mert meccsről-meccsre egyre jobban működik az ő duplaszűrős kettősük: gyakorlatilag nincs az a letámadás, amit ne tudnának kipasszolni, támadásépítésben pedig egyikük mindig megjátszható és csodálatosan csinálnak teret Gavinak és Pedrinek. De Jongnál külön ki kell emelni, hogy szépen indította Baldét az első gól előtt, miközben a Betis játékosai még a reklamálással voltak elfoglalva. Lelki szemeink előtt ott van lebeg álom, amiben ez a kapcsolat a szezon végi, trófeákról döntő meccseken fogja elérni a csúcspontját, Busquets pedig a lehető legszebb lezárással fejezheti be a barcelonai karrierjét – már ha tényleg nem hosszabbít. A mostani formájában ugyanis még elnézegetnénk még sokáig.

6avi: 7.5

Sok új barátot szerzett Gavi azzal, hogy megint nem hagyott élni senkit, főleg Fekirrel lett még mélyebb kapcsolata, miután már a januári Szuperkupa meccsen is látványosan izzott köztük a levegő. Pedig nem is szabálytalankodott a meccsen, cserébe szépen megrugdosták – összesen 6 faltot fújtak be ellene. Mezőnyben megint jó volt, de a kulcsszerepet nem rá osztották szerdán. És a LaLiga akadékoskodása ellenére végre bemutatkozhatott a 6-os mezben.

Raphinha: 7.5

Nehéz mit mondani róla. Olyan meccse volt, mint Dembélének szokott lenni (sokszor), 1 zseniális megmozdulásra 2-3 borzasztó jutott. Az első félidőben voltak egészen érthetetlen „passzai”, miközben Pedri cselsorozata előtt egy csodálatos labdát adott neki, de keményen dolgozott érte, hogy abszolút pozitívra fordítsa a kevésbé jól induló összképet: fejelt egy gólt (lesről), majd Baldé labdájára tökéletes ütemben érkezett a kapu elé. Plusz pont, hogy a védekezésben nagyon sokat segített, úgyhogy a fegyelmezettségét is ki kell emelni.

Lewandowski: 7

Letöltötte az eltiltását, szépen megvívta a harcait a Betis védőivel szemben, aztán az egyetlen rendes helyzetét be is lőtte.

Xavi: 8

Hosszú idő után az első meccs volt, ahol a csapat a mérkőzés egészében dominált, nem véletlen, hogy ő is ezt emelte ki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján. Több minden is lehet e mögött, nyilván a csapat hétről hétre jobban összeérik, de igazán látványos volt az, hogy mennyire agresszív volt a védekezés és milyen jól tartotta magát az egész csapat mentálisan, hiszen még Koundé öngólja, a Betis játékosok reklamációja és a szurkolók őrjöngése sem tudta kizökkenteni a játékosokat. A mentális felkészültség mellett pedig a pályán lévő elemek is működtek, nem volt tökölés, gyorsan járt a labda a középpályán; mentek a kontrák, ha meg lehetett indulni, Busquets-De Jong párosát már megénekeltük, milyen jól működött, Pedriből is gólgépet csinálna, ha az illető nem lenne ekkora művészlélek, illetve a védekezés is eléggé összeállt – ha nincs Koundé ügyetlenkedése, a meccsvégi Betis nyomás ellenére sem volt benne az, hogy gólt lőnek.

Így néz ki egy egészséges passztérkép

Az elmúlt mérkőzések alapján várható lesz, hogy az alapcsapat maradni fog a négy középpályással, amivel garantált lesz a csapat dominanciája a pálya közepén, de lesz egy fontos következménye a mínusz egy támadónak: a középpályásoknak oda kell érniük a kapu elé, mert Lewandowski egyedül kevés lesz. És be kell rúgniuk a helyzeteiket, ami az elmúlt meccseken és most a Betis ellen sem ment túl jó százalékban.

Cserék:

Ansu: –

Hát, nem játszott sokat (10+ perc), úgyhogy inkább nem értékeljük – egy fejese volt, amit ha hagy Lewandowskinak, akkor lehet három góllal zár a csapat.

Ferran Torres, Kessie: –

Beálltak pár percre.