Egy hiba mindent megnehezített: Barcelona – Valencia: 1-0

Az FC Barcelona a LaLiga 24. fordulójában győzelmet aratott a Valencia ellen, ezzel ismét 10 pontra növelte előnyét a második helyezett Real Madriddal szemben. A vasárnapi találkozóra győzelemmel hangolt a Barça, csütörtökön a Spanyol Kupa elődöntőjének odavágóján nyert meg egy El Clásicót. A Valencia hosszú idő után tudott nyerni az előző fordulóban a Real Sociedad ellen. Fontos lett volna a „denevérek” számára a győzelem, hiszen ebben a szezonban a kiesés ellen küzdenek, ezzel a vereséggel a tabella utolsó előtti helyén állnak.

A mérkőzés esélyese a Barcelona volt, még annak ellenére is, hogy jelenleg nem a legjobb formájában van a csapat, és több kulcsjátékos is hiányzott. Pedri, Dembelé és Lewandowski izomsérülés miatt nem tudtak játszani a mérkőzésen, visszatérésükre március közepén számíthatnak a szurkolók. Gavi eltiltás miatt nem léphetett pályára. A Valencia keretéből a 36 éves Edinson Cavani hiányzott, aki még február közepén szenvedett szintén izomsérülést, mellette nem játszhatott Gabriel Paulista és José Luis Gayá sem. A Barcelona egy védekező felfogású ellenfél ellen készült, 4-3-3-as felállásban kezdték a mérkőzést, a Valencia 4-5-1-es formációt válaszott. Érdekesség, hogy két barcelonai kötödésű játékos is tagja a Valenciának, az egyik Ilaix Moriba, aki 2021-ben 14 mérkőzésen kapott lehetőséget a Barcelona felnőtt csapatában, a B keret játékosaként. A másik Nico González, aki kölcsönszerződés keretein belül játszik a Valenciában, amiben kikötés volt, hogy nem léphet pályára a Barcelonával szemben, jelenleg ő is sérült. A katalánok másik eltiltottja Xavi volt, ezért a pálya szélén a mai estén Óscar Hernández dirigált. A mérkőzést jól kezdte a Barça, saját játékukat játszották, azonban egy kihagyott büntetővel és egy piros lappal saját dolgukat nehezítették meg.

A katalánok támadóharmadában Ansu Fati kezdett a bal szélen, a jobb oldalon Raphinha, középen pedig Ferrán Torres játszott. Az első félidő első komoly helyzetéből gólt szerzett a Barcelona, a 15. percben Busquets tökéletes labdát adott Raphinha irányába, aki fejjel emelte át a játékszert Mamardashvili fölött és juttatta a hálóba. Busquets sokadszorra bizonyította, hogy megkopott sebessége ellenére még mindig van helye a gránátvörös-kékek középpályáján, a vasárnapi mérkőzésen is tanárian játszott. Raphinha is dícséretet érdemel, nemcsak a gól miatt, hanem azért is, mert a legtöbb támadást az ő oldalán vezette a Barça, valamint ki kell emelni a brazil védőmunkáját is, például Ansu Fatihoz képest sokkal többször ér vissza saját kapuja elé. A 32. percben Ferrán Torres lőtt kapura távolról, de Mamardashvili hárított. Ferrán Torres az előző mérkőzéseken a jobb szélen nyújtott jó teljesítményt, kilencesként a játéka nem volt kiemelkedő. Az első valamire való Valencia helyzetre a 34. percig kellett várni, ekkor egy beadásból Correira veszélyeztetett, de a fejese elkerülte Ter Stegen kapuját. A 39. percben Torres hibát vétett, egy hazaadásnál magas és lassú labdát adott Ter Stegennek, aki a Valencia támadóival a nyakán eladta a játékszert, azonban Lino a tizenhatoson belül a kapu fölé bombázott. Az első játékrészben összességében a Barcelona akarata érvényesült.

https://twitter.com/BarcaWorldwide/status/1632429207920812032

A második félidő elején a katalánok nyomást gyakoroltak ellenfelükre, a Valencia térfelén folyt a játék. Az 53. percben Koundé lőtt kapura, amit Guillamón kézzel blokkolt, így büntetőhöz jutott a Barcelona. Ansu Fati és Torres küzdött a labdáért, végül utóbbi állt a tizenegyes ponthoz, azonban a bal kapufa érintésével mellé lőtt.

https://twitter.com/BarcaWorldwide/status/1632430822534905858

Az 59. perctől új mérkőzés kezdődött, ugyanis kiállították Ronald Araújot. A pálya közepén – az egész mérkőzésen gyengén teljesítő – Jules Koundé óriásit hibázott, Hugo Duró elé fejelte a labdát, aki üresen törhetett volna Ter Stegen kapuja felé. Azonban ezt Araújo megakadályozta, lerántotta a támadót és azonnali piros lappal kiállították. Öröm az ürömben, hogy az uruguayi csak egy mérkőzéses eltiltást kapott, így a következő bajnokin az Athletic ellen nem játszhat, de a március 19-ei El Clásicon már ott lehet. Innentől kezdve kiegyenlítődtek az erőviszonyok a két csapat között. A második félidőben Ansu Fatinak voltak felvillanásai, egy kapufáig is eljutott, de a fiatal spanyol „feltámadása” még mindig várat magára, a 61. percben őt cserélték le a támadósorból, a helyére, a védelem stabilizálására Marcos Alonso érkezett. A Valencia a kiállítás után többször jutott el a Barcelona kapujáig, de összesen egy kapuralövésig jutott, amit Ter Stegen védett. A 85. percben még volt a katalán kapu előtt egy kérdéses szituáció, ekkor a Frenkie de Jongot a szünetben váltó, Franck Kessié buktatta a 62. percben beálló Fran Perézt a tizenhatoson belül, de a játékvezető sípja néma maradt. Az eredmény végül 1-0 lett a Barcelona javára, amivel a Real Madrid esti, Real Betis elleni mérkőzéséig 10 pontra növelték előnyüket a „királyiakkal” szemben.

A Barcelona nem nyújtott lehengerlő teljesítményt és meg kellett szenvednie a három pontért. A Valencia pocsék formában van, számukra idén a kiesés elkerülése a cél, ezért sokan gálára számítottak a katalánok részéről. Azonban a hiányzók és a kiállítás fényében ez az eredmény is megsüvegelendő és azt is be kell látni, hogy a Barcelona megtanult szenvedni a pályán, képes győzelemmel zárni az ilyen mérkőzéseket is. A következő meccs előtt azonban fel kell javulnia a csapatnak, hiszen az Athletic ellen idegenben a mai teljesítmény aligha lesz elég.

FC Barcelona – Valencia CF 1-0 (1-0)

LaLiga 24. forduló 

Barcelona, Spotify Camp Nou

Vezette: Rojas J. A.

FC Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Christensen, Baldé – S. Roberto (E. Garcia, 81.), Busquets, Frenkie de Jong (Kessié, a szünetben) – Raphinha (Alarcon, 87.), Ansu Fati (Marcos Alonso, 61.), Ferrán Torres

Valencia CF: Mamardasvili – Correira (Castellijo, 62.), Comert (Diakhaby 54.), Cenk, Vázquez – Foulquier, Guillamón, Moriba (F. Pérez, 62.) – A. Almeida (Musah, 78.), Duro, Lino (Kluivert 78.)

Gól: Raphinha 15′