Xavi: „Ma nem voltunk elég hatékonyak”

A Barcelona 13 pontos előnnyel vághat neki a szezon hátralévő részének, miután a Girona ellen 0-0-ás döntetlent ért el hazai pályán. Xavi a mérkőzést követően a DAZN sport streaming szolgáltatónak adott interjút, melyben értékelte a látottakat. Véleménye szerint nem játszottak rosszul, de ismét nem voltak elég hatékonyak, és hiányoztak a kulcspasszok. Ennek ellenére úgy gondolja, jó helyzetben vannak és értékelniük kell a 13 pontos előnyüket. Méltatta a Gironát, akik véleménye szerint remek szezont futnak, és megmagyarázta azt az anomáliát, hogy Jordi Alba, miért játszott a mai napon balszélsőt.

A csapat nem teljesített rosszul, megvoltak a lehetőségeik, hogy lezárják a mérkőzést. A kupa kudarcot követően mindenki azt várta, hogy ma milyen teljesítményt fognak nyújtani. Mit gondol, mi adhat okot az aggodalomra, az összjáték, vagy az, hogy a támadósor nem elég éles? Lewandowski például csak négy gólt szerzett a világbajnokságot követően.

„Ami miatt aggódom az az, hogy megnyerjük-e a LaLigát. Jelenleg jó helyzetben vagyunk. Próbálkoztunk, és egy korrekt meccset játszottunk. Sok lehetőségünk volt a gólszerzésre és, hogy megnyerjük a mérkőzést egy remek csapat ellen, akik nagyon szép dolgokat mutattak ma nekünk. Próbálkoztak és birtokolni akarták a labdát. Mi jók voltunk a labdaszerzések terén, de a gólszerzés területén akadtak problémák. Győznünk kellett volna. Az otthon szerzett egy pont nem sok elégedettségre ad okot. Összességében nézve a dolgokat 13 pontra vagyunk a második helyezettől, és már csak 10 forduló van hátra. Vissza kell találnunk a győzelem útjára és a Getafe elleni mérkőzésre kell koncentrálnunk.”

Jordi Alba bal zélsőt játszott. Elég bő a keret?

„Ahogy már többször is mondtam, nagyon elégedett vagyok a csapatunkkal. Amikor kiestünk a Bajnokok Ligájából, már akkor mondtam, hogy mostantól a bajnokság prioritást élvez. Jó úton haladunk a végső győzelem felé. Szükségünk volt arra, hogy valaki pontos beadásokkal segítse a csapatot, és Jordi képes erre. Végül minden lehetséges módon próbálkoztunk, de ma egyszerűen a labda nem talált utat a kapuba.”

Feltételezhetően most nem a legjobb a kedve

„Ez természetes, hiszen nem nyertünk hazai közönség előtt. Lehetőségünk volt 15 pontra növelni az előnyünket. Ha pozitívan nézzük a dolgokat, akkor elmondhatjuk, hogy 13 egységgel vezetünk.”

Többé-kevésbé látta előre, hogyan fog játszani a Girona, vagy meglepte önöket? Több alkalommal is képesek voltak tiszta helyzeteket kialakítani a kapujuk előtt.

„Az volt a cél, hogy alkalmazkodjunk az ellenfélhez. Tudtuk, hogy Arnau középre fog húzódni, Ansuval mozgott együtt, így a bal oldalon Santi Bueno egyedül maradt, és szöktetni tudta Iván Mártínt, gyorsan kihozták a labdát. Sokszor voltak egy az egy elleni párharcai a védőinknek, megnehezítették a dolgunkat. Míchel remek edző. Ha a találkozó egészét nézzük, elmondható, amennyiben szereztünk volna egy gólt a félidő előtt, ez a meccs máshogyan alakul, de sajnos nem voltunk elég hatékonyak.”

Az elmondható, hogy azért nem jött össze az utolsó passz és azért nem voltak elég hatékonyak, mert a Girona ezt nem hagyta?

„Fogunk még olyan csapatokkal találkozni, akik az életükért küzdenek. Ahogy elmondták, ez a pont nagyon fontos volt számukra, mert még nem biztos a bentmaradásuk, és nem ők az egyetlen ilyen csapat. A következő héten a Getafe lesz az ellenfelünk, akik szintén hasonló helyzetben vannak. A Girona egy jó csapat, akik döntetlent játszottak a Bernabéuban, és remek szezont futnak.”